Karajaan Arménia (kuna)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Karajaan Arménia/Arménia Raya
Մեծ Հայք
Metz Hayk
Kakaisaran dina rézim Tigranes anu Ageung jeung Artavasdes II

331 SM–428 M
 

Standar Dinasti Artaxiad.

Kakaisaran Arménia di masa jayana dina Tigranes II anu Ageung, 69 SM (kaasup nagara satelit)
Kakaisaran Arménia
Ibu kota Yervandashat: 201 SM-185 SM
Artashat: 185 SM-77 SM and 60-120
Tigranakert: 77 SM-69 SM
Vagharshapat: 120-330
Dvin: 336-428
Basa Basa Arménia
Agama Paganisme
Hellenisme: abad ka-3 SM-301 M
Kristen: ti 301 M
Pamaréntahan Monarki
Raja Arménia, Raja ti Raja
 - 336 SM-331 SM Orontes III
 - 8 SM-5 SM jeung 2 SM-1 SM Tigranes IV jeung Erato
 - 66 M-88 M Tiridates I ti Arménia
 - 422 M-428 M Artaxias IV
Jaman Kuna, Abad Patengahan
 - Arménia Raya dibentuk 331 SM
 - Kakawasaan Orontes III 331 SM
 - Artashat diwangun 185 SM
 - Kakaisaran Arménia 84 SM-34 SM
 - Patempuran Rhandeia 61 M
 - Kristen salaku ageman nasional 301 M
 - Artaxias IV digulingkeun 428 M
Aréa
 - 331 SM 400.000 km2 (154.441 mil pasagi)
 - 69 SM 500.000 km2 (193.051 mil pasagi)
 - 301 M 350.000 km2 (135.136 mil pasagi)
 - 428 M 120.000 km2 (46.332 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan 69 SM 20.000.000 
     Kapadetan 40 /km2  (103,6 /mil pasagi)
 - Perkiraan  301 M 3.000.000 
     Kapadetan 8,6 /km2  (22,2 /sq mi)
Mata uang Taghand
Ayeuna bagian ti Bandéra Arménia Arménia
Bandéra Azerbaijan Azerbaijan
Bandéra Géorgia Géorgia
Bandéra Iran Iran
Bandéra Irak Irak
Bandéra Israél Israél
Bandéra Libanon Libanon
Bandéra Suriah Suriah
Bandéra Turki Turki
Redgate, Anne Elizabeth (2000). The Armenians, Wiley-Blackwell.
Lambang Arménia
Artikel ieu mangrupa bagian ti séri Sajarah Arménia
Prasajarah
2400 SM - 590 SM
Arménia
Hayk
Hayasa-Azzi
Nairi  · Urartu
Kuna
591 SM - 428 M
Arménia Orontid
Karajaan Arménia
Karajaan Sophene
Karajaan Commagene
Arménia Leutik
Arménia Romawi
Dinasti:
Orontid · Artaxiad · Arsacid
Abada Patengahan
429 - 1375
Jaman Marzpanate
Arménia Bizantium
Arménia Sassanid
Panalukkan Arab kana Arménia
Emirat Arménia
Arménia Bagratid
Karajaan Vaspurakan
Karajan Arménia Cilicia
Arménia Zakarid
Dinasti:
Bagratid  · Rubenid  · Artsruni
Kakawasaan Asing
1376 - 1918
Pérsia · Usmaniyah · Rusia
Kapangéranan Khachen
Oblast Arménia
Pagerakan nasional Arménia
Pambantéyan Hamidi
Génosida Arménia
Kontémporér
1918 - ayeuna
Républik Démokratik Arménia
Républik Sosialis Soviét Arménia
Perang Nagorno-Karabakh
Républik Arménia

Portal Arménia
Kotak ieu: temposawalaédit

Karajaan Arménia kuna nyaéta hiji monarki merdika ti 331 SM nepi ka 428 M. Puncak kakiatan karajaan ieu sarta integrasina dina budaya Yunani dina Tigranes jeung putrana, Artavasdes ogé disebut salaku Kakaisaran Arménia. Sangeus labuhna Kakaisaran Akéméniyah, Kasatrapan Arménia dibagi kana kira-kira 120 wewengkon klan nu dikawasaan ku nakharar. Wewengkon-wewengkon éta dihijikeun dina Artaxias I, nu ngadegkeun Dinasti Artaxia, nu mana fase awal karajaan éta kawanoh salaku Arménia Artaxia (Basa Arménia: Արտաշեսյանների Թագավորություն Artashesianneri Tagavorutyun).

Arménia miboga masa jayana dina Raja Tigranes II (95-55 SM) malang ti Laut Tengah nepi ka Walunga Kura. Artaxiad digulingkeun ku Romawi dina 12 M, ngahasilkeun jaman karusuhan jeung perang sadulur. 2 raja klién Romawi dipakékeun, Tigranes V jeung Tigranes VI. Sanggeus 54 M, karajjan ieu dikawasaan ku Dinasti Arsakiyah nu mana jadina kawanoh salaku Arménia Arsakiyah (Basa Arménia: Արշակունիների Թագավորություն Arshakunineri Tagavorutyun).

Propinsi[édit | sunting sumber]

Propinsi di Arménia Raya


DI handap nyaéta daptar 15 propinsi Karajaan Arménia jeung ibu kotana:



Wewengkon Arménia lianna:

Peta[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Knowledge Barn, page 40
  2. Armenian Soviet Encyclopedia, 7nth volume, page 436
  3. Time Almanac, page 724 by Editors of Time Magazine
  4. The New Review, page 208. Edited by Archibald Grove, William Ernest Henley

Bacaan salajenhna[édit | sunting sumber]

  • M. Chahin, The Kingdom of Armenia (1987, 1991)
  • Vahan Kurkjian, Tigran the Great (1958)
  • Ashkharbek Kalantar, Armenia: From the Stone Age to the Middle Ages, Civilisations du Proche Orient, Se´rie 1, Vol. 2, Recherches et Publications, Neuchâtel, Paris, 1994;ISBN 978-2-940032-01-3
  • Ashkharbek Kalantar, The Mediaeval Inscriptions of Vanstan, Armenia, Civilisations du Proche-Orient: Series 2 - Philologie - CDPOP 2, Vol. 2, Recherches et Publications, Neuchâtel, Paris, 1999;ISBN 978-2-940032-11-2
  • Ashkharbek Kalantar, Materials on Armenian and Urartian History (with a contribution by Mirjo Salvini), Civilisations du Proche-Orient: Series 4 - Hors Série - CPOHS 3, Neuchâtel, Paris, 2004;ISBN 978-2-940032-14-3

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Hourglass drawing.svg