Républik Démokratik Arménia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Républik Démokratik Arménia
Հայաստանի Առաջին Հանրապետութիւն
Républik

1918–1920
 

Bandéra

Motto
Lagu kabangsaan
Mer Hayrenik
RDA dina 1920
Ibu kota Yérévan
Basa Basa Arménia
Agama Kristen Apostolik Arménia
Pamaréntahan Républik
Perdana Mentri
 - 1918-1919 Hovhannes Katchaznouni
 - 1919-1920 Alexander Khatisyan
 - Méi 1920-Nopémber 1920 Hamo Ohanjanyan
 - Nopémber 1920-Désémber 1920 Simon Vratsian
Pupuhu Parlemén
 - 1918, 1919-1920 Avetis Aharonyan
 - 1918-1919 Avetik Sahakyan
Jaman Jaman antarperang
 - Kamerdikaan 28 Méi 1918
 - Soviétisasi 2 Désémber 1920
Aréa
 - 1919[2] 70.000 km2 (27.027 mil pasagi)
 - 1920[3][4] 160.000 km2 (61.776 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan 1918[1] 500,000 (+300,000 Arménia Usmaniyah) 
 - Perkiraan 1919[5] 1,300,000 (+300,000 - 350,000 Arménia Usmaniyah) 
Mata uang Rubél Arménia
Ayeuna bagian ti Bandéra Arménia Arménia
Bandéra Turki Turki
Bandéra Azerbaijan Azerbaijan
Bandéra Géorgia Géorgia
Sajarah Arménia
Lambang Arménia
Artikel ieu mangrupa bagian ti séri Sajarah Arménia
Prasajarah
2400 SM - 590 SM
Arménia
Hayk
Hayasa-Azzi
Nairi  · Urartu
Kuna
591 SM - 428 M
Arménia Orontid
Karajaan Arménia
Karajaan Sophene
Karajaan Commagene
Arménia Leutik
Arménia Romawi
Dinasti:
Orontid · Artaxiad · Arsacid
Abada Patengahan
429 - 1375
Jaman Marzpanate
Arménia Bizantium
Arménia Sassanid
Panalukkan Arab kana Arménia
Emirat Arménia
Arménia Bagratid
Karajaan Vaspurakan
Karajan Arménia Cilicia
Arménia Zakarid
Dinasti:
Bagratid  · Rubenid  · Artsruni
Kakawasaan Asing
1376 - 1918
Pérsia · Usmaniyah · Rusia
Kapangéranan Khachen
Oblast Arménia
Pagerakan nasional Arménia
Pambantéyan Hamidi
Génosida Arménia
Kontémporér
1918 - ayeuna
Républik Démokratik Arménia
Républik Sosialis Soviét Arménia
Perang Nagorno-Karabakh
Républik Arménia
{Citakan:Data99

Portal Arménia
Kotak ieu: temposawalaédit

Républik Démokratik Arménia (DRA; OAT: Հայաստանի Առաջին Հանրապետութիւն, RAO: Հայաստանի Առաջին Հանրապետություն Hayastani Arajin Hanrapetut’yun; ogé kawanoh salaku Républik Arménia Kahiji) nyaéta nagara Arménia modérn kahiji. Républik ieu ngadeg di urut wewengkon Arménia Wétan, Kakaisaran Rusia, mimiluan Révolusi Rusia 1917. Pamingpin pamaréntahan asalna ti Féderasi Révolusionér Arménia (ogé kawanoh salaku ARF atanapi Dashnaktsutyun) jeung partéy pulitik Arménia lianna nu nulungan nyieun républik nu anyar. Basa républik ieu ngadeg, wewengkonna wawatesan jeung Républik Démokratik Géorgia di kalér, Kakaisaran Usmaniyah di kulon, Pérsia di kidul, sarta jeung Républk Démokratik Azerbaijan di wétan.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Hewsen, Robert (2001). Armenia: A Historical Atlas, Chicago: University of Chicago Press.
  2. Chiclet, Christophe (2005). "The Armenian Genocide" in Turkey Today: A European Country? Olivier Roy (ed.) London: Anthem Press. p. 167. ISBN 1-84331-173-9.
  3. Kalawan wewengkon Arménia Wilson (103.599)
  4. Legal Bases for Armenian Claims by Ara Papyan ...The Territory that was being allocated to Armenia by arbitration (40 000 mil pasagi = 103 599 kilométer pasagi)
  5. (1919) Maintenance of Peace in Armenia, United States Congress. Senate Committee on Foreign Relations, USA: Govt. print. off.. URL accessed 2011-02-14.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • (Basa Arménia) Aghayan, Tsatur P. Հոկտեմբերը և Հայ Ժողովրդի Ազատագրական Պայքարը (October and the Liberation Struggle of the Armenian People). Yerevan: Yerevan State University Press, 1982.
  • Barton, James L. Story of Near East Relief, (1915-1930). New York: Macmillan, 1930.
  • Egan, Eleanor Franklin. "This To Be Said For The Turk." Saturday Evening Post, 192, December 20, 1919.
  • Gidney, James B. A Mandate for Armenia. Kent, Ohio: Kent State University Press, 1967.
  • Hovannisian, Richard G. The Republic of Armenia. 4 volumes. Berkeley: University of California Press, 1971-1996.
  • ___________________. Armenia on the Road to Independence, 1918. Berkeley: University of California Press, 1967.
  • Kazemzadeh, Firuz. The Struggle for Transcaucasia, 1917-1921. New York, Oxford: Philosophical Library, 1951.
  • (Basa Arménia) Khatisian, Alexander. Հայաստանի Հանրապետութեան Ծագումն ու Զարգացումը (The Birth and Development of the Armenian Republic). Athens: Nor Or Publishing, 1930.
  • (Basa Perancis) Ter Minassian, Anahide. La République d’Arménie: 1918-1920. Bruxelles: Editions Complexe, 1989.
  • (Basa Arménia) Vratsian, Simon. Հայաստանի Հանրապետութիւն (The Republic of Armenia). Paris: H.H.D. Amerikayi Publishing, 1928.

Koordinat: 40°10′N 44°31′E / 40.167°N 44.517°E / 40.167; 44.517

Hourglass drawing.svg