Républik Démokratik Azerbaijan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Républik Rahayat Azerbaijan /
Républik Démokratik Azerbaijan
Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti /
Azərbaycan Demokratik Respublikası

1918–1920
Bandéra Lambang
Motto
Bir kərə yüksələn bayraq, bir daha enməz!
Lagu kabangsaan
Azərbaycan marşı
Peta Républik Démokratik Azerbaijan
Ibu kota Baku (Ganja nepi ka Séptémber 1918)
Basa Basa Azerbaijan
Pamaréntahan Républik parleméntér
Perdana Mentri Fatali Khan Khoyski
Nasib Yusifbeyli
Juru Carios Mammed Amin Rasulzade
Alimardan Topchubashev
Jaman Jaman antarperang
 - Kamerdikaan 28 Méi 1918
 - Invasi Soviét 28 April 1920
Aréa
 - 1918[2][3] 99.908,87 km2 (38.575 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan 1918[1] 2.862.000 
Mata uang Manat
Ayeuna bagian ti Bandéra Azerbaijan Azerbaijan
Bandéra Arménia Arménia
Bandéra Géorgia Géorgia
Bandéra kahiji Républik Démokratik Azerbaijan
Salasahiji inohong pulitik jeung juru carios RDA, Mammed Amin Rasulzade, sacara luas katémbong salaku pamingpin nasional Azerbaijan.

Républik Démokratik Azerbaijan (RDA; Basa Azerbaijan: Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti) mangrupa usaha suksés kahiji pikeun ngadegkeun hiji républik démokratik jeung sekulér di Dunya Muslim (saméméh Républik Turki).[4] RDA diwangun ku Déwan Nasional Azerbaijan di Tiflis dina 28 Méi 1918 sanggeus labuhna Kakaisaran Rusia.[5] Wates jeung Rusia di kalér, Républik Démokratik Géorgia di kalér-kulon, Républik Démokratik Arménia di kulon, sarta jeung Kakaisaran Pérsia di kidul, diadegkeun. Populasina kira-kira 2 yuta jiwa.[6] Ganja mangrupa ibu kota saheulaan nagara ku lantaran Baku aya dina kakawasaan Bolshevik.

Peta[édit | sunting sumber]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Isgenderli, Anar (2011). Realities of Azerbaijan 1917-1920, 196, Xlibris Corporation.
  2. "93 years pass since establishment of first democratic republic in the east – Azerbaijan Democratic Republic". Azerbaijan Press Agency. Diakses pada 28 Méi 2011. 
  3. (1990) Азербайджанское национально-демократическое движение. 1917-1920 гг., Elm. URL accessed 2011-10-11.
  4. Tadeusz Swietochowski. Russia and Azerbaijan: A Borderland in Transition. Columbia University Press, 1995. ISBN 0231070683, 9780231070683 and Reinhard Schulze. A Modern History of the Islamic World. I.B.Tauris, 2000. ISBN 1860648223, 9781860648229. Citations are at en:Talk:Azerbaijan Democratic Republic#First or second.
  5. Kazemzadeh, Firuz (1951). The Struggle for Transcaucasia: 1917-1921, 124, 222, 229, 269–270, The New York Philosophical Library.
  6. Tadeusz Swietochowski. Russian Azerbaijan, 1905-1920: The Shaping of a National Identity in a Muslim Community. Cambridge University Press, 2004, p. 129. ISBN 0521522455

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Hourglass drawing.svg