Basa Azerbaijan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Basa Azerbaijan
Azərbaycan dili (aksara Latin)
آذربایجان دیلی (aksara Pérso-Arab)
Palapalan [azærbajdʒan dili]
Dipaké di Bandéra Azerbaijan Azerbaijan
Bandéra Iran Iran
Bandéra Géorgia Géorgia
Bandéra Rusia Rusia
Bandéra Kazakhstan Kazakhstan
Bandéra Uzbékistan Uzbékistan
Bandéra Suriah Suriah
Bandéra Irak Irak[1]
Bandéra Turki Turki
Bandéra Turkménistan Turkménistan
Bandéra Ukraina Ukraina
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat
Bandéra Britania Raya Britania Raya
Bandéra Jérman Jérman
Bandéra Austria Austria
Bandéra Kanada Kanada
Jumlah panyatur 25–35 yuta[2][3][4][5][6][7]
Rungkun basa Turk
Aksara Latin jeung Kiril pikeun Azerbaijan Kalér di Azerbaijan, Pérso-Arab pikeun Azerbaijan Kidul di Iran.
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Azerbaijan Azerbaijan (Azerbaijan Kalér)
Bandéra Iran Iran (Azerbaijan Kidul) - status konstitusional salaku basa wewengkon
[rujukan?]

Bandéra Irak Irak (Azerbaijan Kidul) - status konstitusional salaku basa wewengkon (minangka Turkmen dina konstitusi)
Bandéra Rusia Rusia - Salasahiji basa resmi Dagéstan.

Diatur ku Teu diatur kalawan resmi
Kode-kode basa
ISO 639-1 az
ISO 639-2 aze
ISO 639-3 either:
azj — [[Azerbaijan Kalér]]
azb — [[Azerbaijan Kidul]]
Idioma azerí.png

Basa Azerbaijan atanapi Basa Azeri[8] atanapi Turk Azerbaijan[9][10] (Azərbaycanca, Azərbaycan türkcəsi, Azərbaycan dili) nyaéta hiji basa ti rungkun basa Turk, dipaké utamina di Asia kidul-kulon ku urang Azerbaijan, utamina di Azerbaijan jeung Iran beulah kalér-kulon. Basa Azerbaijan mangrupa anggota ti Oghuz, bagian ti rungkun basa Turk sarta deukeut jeung Basa Turki, Qashqai, jeung Turkmén.

Aksara[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Alfabét Azerbaijan.
Alfabét Latin Azerbaijan

Di Azerbaijan, Basa Azerbaijan Kalér ayuena sacara resmi migunakeun aksara Latin, tapi aksara Kiril masih ogé dipaké, samentawis di Iran, Basa Azerbaijan Kidul migunakeun aksara Pérso-Arab. Di handap nyaéta babandingan antara aksar-aksarana:

Aa Аа آ ا
Əə Әә ا ه
Bb Бб ب
Cc Ҹҹ ج
Çç Чч چ
Dd Дд د
Ee Ее ئ
Ff Фф ف
Gg Ҝҝ گ
Ğğ Ғғ غ
Hh Һһ ه ح
Xx Хх خ
Ыы ی
İi Ии ی
Jj Жж ژ
Kk Кк ک
Qq Гг ق
Ll Лл ل
Mm Мм م
Nn Нн ن
Oo Оо و
Öö Өө ؤ
Pp Пп پ
Rr Рр ر
Ss Сс س ص ث
Şş Шш ش
Tt Тт ت ط
Uu Уу و
Üü Үү و
Vv Вв و
Yy Јј ی
Zz Зз ز ذ ظ ض

Saméméh 1929, Basa Azerbaijan diserat ngan maké aksara Pérso-Arab. Dina 1929–1938, aksara Latin dipaké pikeun Basa Azerbaijan Kalér (sanajan nu dipaké basa keur éta béda jeung nu ayeuna), ti 1938 nepi ka 1991, aksara Kiril dipaké, sarta dina 1991, aksara Latin nu ayeuna dipikawanohkeun, sanajan prosés parobihanna katempo laun.

Panyatur Basa Azerbaijan Kidul di Iran tetep ngalajengkeun pamakéan aksara Pérso-Arab, sanajn éjahan jeung ortografina tacan distandarkeun.[rujukan?]

Conto[édit | sunting sumber]

Kategori Basa Sunda Basa Azerbaijan
Kekecapan dasar enya bəli
heunteu xeyr/yox
sampurasun salam
wilujeng énjing sabahınız xeyir
wilujeng siang günortanız xeyir
wilujeng wengi axşamın xeyir
axşamınız xeyir
Warna hideung qara
paul göy
sian mavi
coklat qəhvəyi
kulawu boz
héjo yaşıl
oranye narincı
pink çəhrayı
ungu bənövşəyi
beureum qırmızı
bodas
konéng sarı

Angka[édit | sunting sumber]

Angka Ngaran
0 sıfır
1 bir
2 iki
3 üç
4 dörd
5 beş
6 altı
7 yeddi
8 səkkiz
9 doqquz
10 on
20 iyirmi
30 otuz
40 qırx
50 əlli

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Ethnologue
  2. "Peoples of Iran" in Looklex Encyclopedia of the Orient. Retrieved on 22 January 2009.
  3. http://www.terrorfreetomorrow.org/upimagestft/TFT%20Iran%20Survey%20Report%200609.pdf
  4. "Iran: People", CIA: The World Factbook: 24% of Iran's total population. Retrieved on 22 January 2009.
  5. G. Riaux, "The Formative Years of Azerbaijan Nationalism in Post-Revolutionary Iran", Central Asian Survey, 27(1): 45-58, March 2008: 12-20%of Iran's total population (p. 46). Retrieved on 22 January 2009.
  6. "Iran", Amnesty International report on Iran and Azerbaijan people . Retrieved 30 July 2006.
  7. Ethnologue total for South Azerbaijani plus Ethnologue total for North Azerbaijani
  8. http://www.iranicaonline.org/articles/azerbaijan-viii
  9. http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=azb
  10. http://countrystudies.us/iran/42.htm

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Languages of Russia


Nuvola apps bookcase.png