Sudan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
جمهورية السودان
Jumhūriyyat as-Sūdān
Républik Sudan
Républik Sudan
Bandéra Sudan Lambang Sudan
Motto
"Al-Nasr Lana"  (Basa Arab)
"Kameunangan nyaeta nu Urang"
Lagu
نحن جند للہ جند الوطن  (Basa Arab)
Urang Pasukan Gusti sarta Lemah Cai Urang

Location of Sudan
Ibu kota Khartoum
15°31′N 32°35′E
Kota panggedéna Omdurman
Basa resmi Arab jeung Inggris
Démonim Sudan
Pamaréntah Pamaréntahan Kesatuan Nasional (GONU)
 -  Presiden Omar Hassan al-Bashir
 -  Wakil Presiden Kahiji Salva Kiir
 -  Wakil Presiden Kadua Ali Osman Taha
Merdika
 -  ti Mesir jeung Karajaan Ngahiji
1 Januari 1956 
 -  Cai (%) 6
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2007 39,992,490 (ka-33)
 -  Sénsus 1993 24,940,683 
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $84.755 miliar (62nd)
 -  Per kapita $2,522 Green Arrow Up Darker.svg9.6% (ka-134)
HDI (2004) 0.516Green Arrow Up Darker.svg (ka-141-sedeng)
Mata uang Pound Sudan (SDG)
Zona wanci East Africa Time (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) teu dititenan (UTC+3)
TLD Internét .sd
Kode telepon +249

Sudan (resmina Républik Sudan) (Basa Arab: السودان ‎as-Sūdān.[1]) nyaeta nagara panglegana di Afrika. [2] Sudan diwatesan ku Mesir di beh kaler, Sagara Beureum di wetan kaler, Eritrea jeung Etiopia di beh wetan, Kenya jeung Uganda di wetan kidul, republik Demokratik Kongo jeung Republik Afrika Tengah di kulon kidul, Cad di beh kulon, sarta Libia di kulon kalereunnana. Sudan mangrupakeun nagara panglegana kasapuluh di dunya. Ngaran Sudan asalna tina Basa Arab Bilad-al-sudan, nu hartina "nagara nu hideung."[1]

Basa resmi[édit | sunting sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Basa Sudan.

Dumasar kana konstitusi 2005, basa resmi Sudan nyaeta Basa Arab jeung Inggris:[3]

Artikel 8:

  1. Sakabeh basa indigenous di Sudan mangrupakeun basa nasional nu kudu dihargaan, dimekarkeun tur dipromosikeun.
  2. Basa Arab mangrupakeunbasa nasional nu loba dipake di Sudan.
  3. basa Arab, minangka basa mayoritas dina tingkat nasional sarta Basa Inggris mangrupakeun basa pagawean resmi pamarentahan nasional sarta basa panganteur dina atikan luhur.
  4. Minangka tambahan kana Basa Arab jeung Inggris, legislatur ti tingkat pamarentahan sub nasional bisa make basa nasional sejenna minangka basa pagawean resmi tambahan dina tingkatannana.
  5. Ulah aya diskriminasi kana pamakean basa Arab jeung Inggris dina unggal tingkat pamarentahan atawa tahap pangatikan.


Budaya[édit | sunting sumber]

Saurang lalaki falls into a trance nalika kariaan Sufi di Khartoum.

Dumasar perkiraan, Sudan kalolobaan pangeusina Muslim. Kurang leuwih 75% pangeusina ngagem Islam, sedengkeun kurang leuwih 15-20% pangeusina ngadaptar kana kapercayaan animisme atawa indigenous, sarta kurang lweuwih 5% pangeusina (ngumpul di pakidulan) ngagem Kristen. denominasi Kristen panggedena nyaeta Garéja Katolik Roma, Garéja Épiskop Sudan, Garéja Présbiteri di Sudan katut Garéja Koptik Ortodok.

Panulis Sudan, seniman jeung panyanyi[édit | sunting sumber]

Atikan[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Atikan di Sudan.

Institusi atikan luhur di Sudan ngawengku:

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Citakan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  • Quo Vadis bilad as-Sudan? The Contemporary Framework for a National Interim Constitution, in: Law in Africa Vol. 8, (Cologne 2005), pp. 63–82. ISSN 1435-0963

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Sudan ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity


Geograpi lokal

Citakan:Countries and territories of North Africa

Kaanggotaan internasional
Basa