Malawi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Republic of Malawi
Chalo cha Malawi, Dziko la Malaŵi
Républik Malawi
Bandéra Malawi Lambang Malawi
Motto
Unity and Freedom[1]
Lagu
Mulungu dalitsa Malaŵi
"Oh God Bless Our Land of Malawi"[2]
Location of Malawi
Ibu kota Lilongwe
13°57′S 33°42′E
Kota panggedéna Blantyre
Basa resmi Basa Inggris, Chichewa[3]
Démonim Malawian
Pamaréntah Démokrasi multi-partéy
 -  Présidén Bingu wa Mutharika
 -  Wakil Présidén Joyce Banda
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 6 Juli 1964 
Aréa
 -  Total 118.484 km² (ka-99)
45.747 mil² 
 -  Cai (%) 20,6%
Populasi
 -  Perkiraan  2010 14.901.000 [4] (64)
 -  Sénsus 1998 9.933.868[5] 
 -  Kapadetan 128,8 /km² (ka-86)
333,6 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $12,980 milyar[6] 
 -  Per kapita $827[6] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $5,053 milyar[6] 
 -  Per kapita $322[6] 
Gini? (2008) 38 
HDI (2008) Green Arrow Up Darker.svg 0,493[7] (handap) (ka-160)
Mata uang Kwacha (D) (MWK)
Zona wanci CAT (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+2)
TLD Internét .mw[3]
Kode telepon +265[3]
1 Pakiraan populasi pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Républik Malawi, atawa baheulana kawanoh salaku Nyasaland, nya éta hiji nagara nu dilingkung nu aya di Afrika beulah tenggara. Nagara ieu wawatesan jeung Zambia di kalér-kulon, Tanzania di kalér-wétan, sarta Mozambik di wétan, kidul jeung kulon. Nagara ieu kapisah ti Tanzania jeung Mozambik ku Dano Malawi. Ibu kotana nya éta Lilongwe, kota panggedéna nya éta Blantyre teras anu kadua Mzuzu. Ngaran Malawi asalna ti Maravi, hiji ngaran heubeul ti urang Nyanja anu nyicingan wewengkon ieu.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Malawi dibagi kana 28 distrik dina 3 région:

MW-Districts.png

Région Tengah


Région Kalér


Région Kidul


Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Berry, Bruce (February 6, 2005). "Malawi". Flags of the World Website. Flags of the World. Diakses pada 22 Séptémber 2010. 
  2. "Malawi National Anthem Lyrics". National Anthem Lyrics. Lyrics on Demand. Diakses pada 24 Agustus 2008. 
  3. a b c "Country profile: Malawi". BBC News Online. BBC. 13 Maret 2008. Diakses pada 17 Agustus 2008. 
  4. http://esa.un.org/UNPP UN estimate for year 2010
  5. Benson, Todd. "Chapter 1: An Introduction" (PDF). Malawi: An Atlas of Social Statistics. National Statistical Office, Government of Malawi. p. 2. Diakses pada 24 Agustus 2008. 
  6. a b c d "Malawi". International Monetary Fund. Diakses pada 30 April 2011. 
  7. "2008 Statistical Update: Malawi". United Nations Development Programme. Diakses pada 19 April 2009. 


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Malawi ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Malawi di Wikivoyage

Citakan:Malawi topics


Countries.png