Tonga

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Puleʻanga Fakatuʻi ʻo Tonga
Kingdom of Tonga
Karajaan Tonga
Bandéra Tonga Lambang Tonga
Motto
Ko e ʻOtua mo Tonga ko hoku tofiʻa
God and Tonga are my Inheritance
Lagu
Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga
The Song of the King of the Tongan Islands
Lagu Raja Kapuloan Tonga
Location of Tonga
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nukuʻalofa
21°08′S 175°12′W
Basa resmi basa Tonga, Inggris
Démonim Tongan
Pamaréntah Nagara kahijian démokrasi paleménter, jeung Monarki konstitusional
 -  Raja George Tupou V
 -  Perdana Mentri Sialeʻataongo Tuʻivakanō
Kamerdikaan
 -  ti protéktorat Britania Raya 4 Juni 1970 
Aréa
 -  Total 748 km² (ka-186)
289 mil² 
 -  Cai (%) 4,0
Populasi
 -  Perkiraan  2010 104.000 (ka-189)
 -  Kapadetan 139 /km² (ka-761)
360 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total $728 yuta[1] (ka-206)
 -  Per kapita $7.060[1] (ka-133)
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $313 yuta[1] 
 -  Per kapita $3.032[1] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg0,677[2] (luhur) (ka-85)
Mata uang Paʻanga (TOP)
Zona wanci (UTC+13)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+13)
teu kaobsérvasi
TLD Internét .to
Kode telepon +676
1 Dumasar kana angka ti 2005.

Tonga, resmina Karajaan Tonga (basa Tonga: Puleʻanga Fakatuʻi ʻo Tonga), mangrupakeun hiji nagara jeung hiji kapuloan di Samudra Pasifik Kidul, ngawengku 176 pulo nu nyebar dina wewengkon saluas 700.000 km2 di Pasifik Kidul. 52 pulo didumukan.[3]

Tonga ogé katelah salaku Kapuloan Soméah ku lantaran panarimaan nu soméah saur Kaptén James Cook dina natamuna nu kahiji dina 1773. Sigana anjeunna datang basa féstival ʻinasi, pamasihan taunan buah kahiji ka Tuʻi Tonga, pupuhu pangluhurna pulo, jeung narima undangan ka parayaan. Dumasar kana panulis, William Mariner, sabenerna mah para pupuhu séké geus hayang nelasan Cook dina pangumpulan, tapi teu bisa satuju dina hiji rencana.[4]

Administatifna, Tonga dibagi kana 5 divisi: 'Eua, Ha'apai, Niuas, Tongatapu, jeung Vava'u.[5][6]

Étimologi[édit | sunting sumber]

Dina raloba basa Polinésia, kaasup basa Tonga, kecap tonga boga harti "kidul", sakumaha kapuloan ieu mangrupakeun grup kapuloan nu pangkidulma di Polinésia tengah.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d "Tonga". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2010. 
  2. "Human Development Report 2010". United Nations. 10 April 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  3. Official Tongan Government Tourism Website
  4. Mariner, William and Martin, John (1817). An account of the natives of the Tonga islands in the south Pacific ocean: With an original grammar and vocabulary of their language. Compiled and arranged from the extensive communications of Mr. William Mariner, several years resident in those islands, Volume 2, pp 64–65. Retrieved 3 November 2010.
  5. Population Census 2006: Population size, Trend, Distribution and Structure, Tonga Department of Statistics
  6. Divisions of Tonga, Statoids.com

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Ancient Tonga and the Lost City of Mu'a: Including Samoa, Fiji and Raratonga ku David Hatcher Childress
  • The Art of Tonga ku Keith St Cartmail
  • Becoming Tongan: An Ethnography of Childhood ku Helen Morton
  • Birds of Fiji, Tonga and Samoa ku Dick Watling
  • A Guide to the Birds of Fiji and Western Polynesia: Including American Samoa, Niue, Samoa, Tokelau, Tonga, Tuvalu and Wallis and Futuna ku Dick Watling
  • Guide to the Birds of the Kingdom of Tonga ku Dick Watling
  • Lonely Planet Guide: Samoan Islands and Tonga ku Susannah Farfor and Paul Smitz
  • Moon Travel Guide: Samoa-Tonga ku David Stanley
  • Queen Salote of Tonga: The Story of an Era, 1900–65 ku Elizabeth Wood-Ellem
  • Toki ku Brian K. Crawford
  • Tonga ku James Siers
  • The Tonga Book ku Paul. W. Dale
  • Tonga: A New Bibliography ku Martin Daly
  • Tradition Versus Democracy in the South Pacific: Fiji, Tonga and Western Samoa ku Stephanie Lawson
  • Voyages: From Tongan Villages to American Suburbs Cathy A. Small

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Tonga ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi ilahar

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Tonga di Wikivoyage





Countries.png