Kapuloan Falkland

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Falklands jeung Malvinas ngarah ka dieu. Pikeun kagunaan lian, tingali Falkland (disambiguasi) jeung Malvinas (disambiguasi)
Falkland Islands
Kapuloan Falkland
Bandéra Kapuloan Falkland Lambang Kapuloan Falkland
Motto
"Desire the right"
Lagu
"God Save the Queen" (resmi)
"Song of the Falklands"[a]
Location of Kapuloan Falkland
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Stanley
51°42′S 57°51′W
Basa resmi Basa Inggris
Grup étnis  61,3% Falkland[b]
29,0% Britania
2,6% Spanyol
0,6% Jepang
6,5% Chili & nu lian[1]
Démonim Falkland Islander
Pamaréntah Téritori Peuntas Laut Britania (monarki konstitusional jeung depéndensi démokratik parleméntér)
 -  Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Nigel Haywood[2]
 -  Pupuhu Eksekutif Keith Padgett[3]
Ngadeg
 -  Kakawasaan Britnia ngadeg deui 5 Januari 1833 
 -  Invasi Argéntina 2 April 1982 
 -  Pambébasan 14 Juni 1982 
 -  Konstitusi nu ayeuna 1 Januari 2009 
Aréa
 -  Total 12.173 km² (ka-162)
4.700 mil² 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2008 3.140[4] (ka-220)
 -  Kapadetan 0,26 /km² (ka-240)
0,65 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $75 yuta (ka-223)
 -  Per kapita $25.000 (pakr. 2002) (teu karéngking)
HDI  t/s 
Mata uang Pound Kapuloan Falkland[c] (FKP)
Zona wanci (UTC-4)
 -  Usum panas (DST)  (UTC-3)
TLD Internét .fk
Kode telepon +500
a. ^  "Song of the Falklands" dipaké salaku lagu kabangsaan di pasanggiri-pasanggiri olah raga.

b. ^  Kalobaannana katurunan/asli Britania.

c. ^  Diatur/Disaluyukeun jeung Pound sterling (GBP).

Kapuloan Falkland (basa Spanyol: Islas Malvinas) nyaéta hiji kapuloan di Samudra Atlantik Kidul, aya kira-kira Citakan:Convert/nmi ti basisir daratan utama Amérika Kidul. Kapuloan ieu diwangun ti Falkland Wétan, Falkland Kulon jeung 776 pulo alit. Ibu kotana, Stanley, aya di Falkland Wétan.

Papaséaan kadaulatan[édit | sunting sumber]

Sanajan Komite Dékolonisasi Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngasupkeun Kapuloan Falkland dina Daptar Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngeunaan Téritori Tanpa Pamaréntahan Sorangan,[5] geus ditegeskeun yén Kapuloan Falkland mangrupakeun salasahiji ti 16 téritori nu miboga populasi nu kaliwat saeutik, "pikeun jadi nagara nu bisa tetep aya, merdika pinuh."[6] Pamaréntah boh Britania Raya boh Argéntina duanana ngaklaim tanggung jawab pikeun kapuloan ieu. Klaim Britania Raya dumasar kana administrasi nu teterusanna kana pulo ieu saprak 1833 (teu mipadulikeun panjajahan militér Argéntina dina 1982) jeung hak para warga kapuloan ieu "hak pikeun nangtukeun awak sorangan, kaasup hak tetep Britania lamun éta nu dipikahayangkeun ku maranéhna".[7] Argéntina ngaklaim yén nagara éta miboga kapuloan éta ti Spanyol basa Argéntina merdika dina 1811 jeung yén Britania Raya ngaleuwihan otoritasna ku cara nundung para padumuk Argéntina dina 1833.[8] Padumuk kapuloan ieu teu narima klaim kadaulatan Argéntina.[9]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Joshua Project. "Ethnic People Groups of Falkland Islands". Joshua Project. Diakses pada 28 Pébruari 2010. 
  2. Lisa Watson (1 September 2009). "British consul in Basra next Falkland Islands governor". MercoPress. Diakses pada 18 Maret 2011. 
  3. Falkland Islands Government (30 August 2007). Falkland Islands Government appoints new Chief Executive. Rilis pérs. Diaksés dina 29 October 2007.
  4. "Falkland Islands (Islas Malvinas)". CIA. Diakses pada 5 Maret 2010. 
  5. "Remaining 16 Non-Self-Governing Territories on United Nations List Are "16 Too Many", Fourth Committee Told, As It Takes Up Cluster of Decolonization Issues". Department of Public Information, United Nations. 5 Oktober 2009. Diakses pada 17 Méi 2011. 
  6. "Independence of Colonial Peoples – Progress of decolonization". Encyclopedia of the Nations. Diakses pada 17 Méi 2011. 
  7. "Falkland Islands (British Overseas Territory)". Travel & living abroad. United Kingdom Foreign and Commonwealth Office. Diakses pada 17 Méi 2011. 
  8. "Islas Malvinas, Georgias del Sur y Sandwich del Sur". Secretaría de Relaciones Exteriores [Argentine Ministry of Foreign Affairs]. Diakses pada 6 Maret 2010. 
  9. Leonard, Tom, "Falkland Islands: Argentina can't scare us, say islanders", 22 February 2010. Disalin 23 August 2011.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Kapuloan Falkland ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kapuloan Falkland di Wikivoyage


Citakan:Falkland Islands topics

Gnome-globe.svg Géografi lokal

Citakan:Peri-Antarctic countries and overseas territories

Papaséaan wewengkon

Citakan:Territorial disputes involving the United Kingdom Citakan:Territorial disputes involving Argentina

Citakan:English official language clickable map

Koordinat: 51°41′S 59°10′W / -51.683, -59.167


Countries.png