Téritori Peuntas Laut Britania

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Téritori Peuntas Laut Britania
Bandéra Téritori Peuntas Laut Britania
Location of Téritori Peuntas Laut Britania
Téritori Peuntas Laut Britania (beureum), Britania Raya (héjo), jeung Depéndensi Makuta (paul)

Téritori Peuntas Laut Britania nyaéta 14 téritori Britania Raya nu aya dina yurisdiksi Britania Raya, sanajan teu mangrupa bagian tina.[1] Téritori-téritori éta mangrupakeun sésa ti Kakaisaran Britania nu tacan miboga kamerdikaan atawa geus nangtukeun tetep jadi téritori Britania. Ngaran "Téritori Peuntas Laut Britania" (Basa Inggris: British Overseas Territory jamak British Overseas Territories) dipikawanohkeun ku Undang-Undang Téritori Peuntas Laut Britania 2002, jeung ngaganti ngaran Téritori Depénden Britania, nu dipikawanohkeun ku Undang-Undang Kabangsaan Britania 1981. Saméméh 1981, téritori-téritori ieu kawanoh salaku jajahan Makuta.

Iwal Téritori Antartika Britania, nu eusina ngan stasion panalungtikan, sarta Akrotiri jeung Dhékélia jeung Téritori Samudra Hindia Britania, nu mangrupakeun basis militér, téritori peuntas laut miboga populasi permanén. Total aréa daratanna kira-kira 667.018 mil²s (1,727,570 km²) (nu mana kalobaannana, 660.000 mil pasagi, nyaéta Téritori Antartika Britania Raya) jeung total populasi kira-kira 260.000 jiwa.[2][3] Téritori Antartika Britania mangrupakeun bagian ti pasatujuan pangakuan sasarengan jeung 4 nagar daulat liann kalawan téritori Antartikana.

Jersey, Guernsey, jeung Pulo Man, sanajan aya ogé dina kadaulatan Makuta Britania, miboga hiji hubungan konstitusional nu béda jeung Britania Raya, sarta dikategorikeun salaku Depéndensi Makuta.[4][5][6]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Harry Ritchie, The Last Pink Bits: Travels Through the Remnants of the British Empire (London: Hodder & Stoughton, 1997)
  • Simon Winchester, Outposts: Journeys to the Surviving Relics of the British Empire (London & New York, 1985)
  • George Drower, Britain's Dependent Territories (Dartmouth, 1992)
  • George Drower, Overseas Territories Handbook (London: TSO, 1998)
  • Ben Fogle, The Teatime Islands: Adventures in Britain's Faraway Outposts (London: Michael Joseph, 2003)
  • Joseph Boromé, 'How Crown Colony Government Came to Dominica by 1898', in Aspects of Dominican History (Roseau, Dominica, 1972), 120-50
  • Bonham C. Richardson, The Caribbean in the Wider World, 1492-1992[7]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Citakan:United Kingdom topics

Citakan:English official language clickable map


Gnome-globe.svg


Society.png