Kalédonia Anyar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Nouvelle-Calédonie
Kalédonia Anyar
Bandéra Kalédonia Anyar Lambang Kalédonia Anyar
Motto
"Terre de parole, terre de partage"[1]
Lagu
Soyons unis, devenons frères[1]
Location of Kalédonia Anyar
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nouméa
Pamaréntah Wewengkon depéndensi
 -  Pupuhu Nagara Présidénsial François Hollande
 -  Présidén Pamaréntahan Kalédonia Anyar Harold Martin
 -  Komisionér Luhur Albert Dupuy
Koléktivitas sui generis ti Perancis
 -  Dianéksasi ku Perancis 1853 
 -  Wewengkon peuntas laut 1946 
 -  Koléktivitas sui generis 1999 
Aréa
 -  Total 18576 km² (ka-154)
mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2011 256.275[2] (ka-182)
 -  Sénsus 2009 245.580[3] 
 -  Kapadetan 13,2 /km² (200)
? /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total €6,278 milyat[4] 
 -  Per kapita €25.450[4] 
Mata uang CFP franc (XPF)
Zona wanci (UTC+11)
TLD Internét .nc
Kode telepon +687
Bandéra téritorial sub-resmi

Kalédonia Anyar (Basa Prancis: Nouvelle-Calédonie[5]) mangrupakeun hiji koléktivitas husus piboga Perancis; aya di bagian kidul-kulon Samudra Pasifik, 1.500 km wétaneun Australia jeung kira-kira 20.000 km ti Perancis Métropolitan.[6] Kapuloan ieu, bagian ti subrégion Mélanésia, ngawengku pulo utama, Grande Terre, Kapuloan Loyalty, kapuloan Belep, Pulo Pines, jeung sababaraha islét.[7]

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Kapuloan ieu dibagi kana 3 propinsi:

Kalédonia Anyar salajengna dibagi kana 33 kotamadya:[8] Hiji komune, Poya, aya dina 2 propinsi. Bagian kalér Poya, tempat ayana padumukan utama jeung kalobaananana populasi, mangrupakeun bagian ti Propinsi Kalér, samentawis bagian kidulna, kalawan ukur 127 padumuk (2009), mangrupakeun bagian ti Propinsi Kidul.

New Caledonia administrative1.png
     Propinsi Kidul      Propinsi Kalér      Propinsi Kapuloan Loyalty
  1. Thio
  2. Yaté
  3. L'Île-des-Pins
  4. Le Mont-Dore
  5. Nouméa
  6. Dumbéa
  7. Païta
  8. Bouloupari
  9. La Foa
  10. Sarraméa
  11. Farino
  12. Moindou
  13. Bourail
  14. Poya (bagian kalér)
  1. Poya (bagian kidul)
  2. Pouembout
  3. Koné
  4. Voh
  5. Kaala-Gomen
  6. Koumac
  7. Poum
  8. Belep
  9. Ouégoa
  10. Pouébo
  11. Hienghène
  12. Touho
  13. Poindimié
  14. Ponérihouen
  15. Houaïlou
  16. Kouaoua
  17. Canala
  1. Ouvéa
  2. Lifou
  3. Maré

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b La Nouvelle-Calédonie se dote d'un hymne et d'une devise - LeMonde.fr
  2. Éntri New Caledonia di CIA World Factbook
  3. Population des communes et provinces de la Nouvelle-Calédonie de 1956 à 2009
  4. a b En bref 10
  5. Previously known officially as the "Territory of New Caledonia and Dependencies" (Basa Prancis: Territoire de la Nouvelle-Calédonie et dépendances), then simply as the "Territory of New Caledonia" (French: Territoire de la Nouvelle-Calédonie), the official French name is now only Nouvelle-Calédonie (Organic Law of 19 March 1999, article 222 IV — see [1]). It should be noted that French courts often continue to use the appellation Territoire de la Nouvelle-Calédonie.
  6. Présentation / La Nouvelle-Calédonie / Accueil
  7. Histoire / La Nouvelle-Calédonie
  8. Présentation - L'Outre-Mer

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Di Giorgio Wladimir,member of the Pontifical Academy, in "Francs et Kanaks" (Purpose of the n° 51495 résolution).2009.
  • Boyer, S.L. & Giribet, G. (2007): A new model Gondwanan taxon: systematics and biogeography of the harvestman family Pettalidae (Arachnida, Opiliones, Cyphophthalmi), with a taxonomic revision of genera from Australia and New Zealand. Cladistics 23(4): 337–361. doi:10.1111/j.1096-0031.2007.00149.x

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan New Caledonia ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kalédonia Anyar di Wikivoyage








Countries.png