Kuraso

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Land Curaçao
Pais Kòrsou
Nagara Kuraso
Bandéra Kuraso Lambang Kuraso
Lagu
Himno di Kòrsou
Location of Kuraso
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Willemstad
12°7′N 68°56′W
Basa resmi Papiamentu 81,2%, Walanda 8% (resmi) [1]
Démonim Curaçaoan
Pamaréntah Monarki konstitusional
 -  Raja/Ratu Ratu Beatrix
 -  Gubernur Frits Goedgedrag
 -  Perdana Mentri Ivar Asjes
Otonomi dina Karajaan Walanda 
 -  Kaping 10 Oktober 2010 
Aréa
 -  Total 444 km² 
171,4 mil² 
Populasi
 -  Sénsus 2010 142.180 
 -  Kapadetan 319 /km² (ka-39)
821 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 
 -  Total 2.838 yuta $AS (2008) [2] (ka-177)
 -  Per kapita 20.567 AS$ (2009) 
Mata uang guilder Antillen Walanda (ANG)
Zona wanci -4 (UTC-4)
TLD Internét .an pikeun dilanjutkeun; .cw disadiakeun tapi can aktip
Kode telepon +599-9

Kuraso (Basa Walanda: Curaçao, [kyrɑˈsɔu̯];[3] Papiamentu: Kòrsou) nyaéta hiji pulo di Laut Karibia beulah kidul, leupas basisir Vénézuéla. Nagara Kuraso (Dutch: Land Curaçao,[4] Papiamentu: Pais Kòrsou[5]), nu ngawengku pulo utamina jeung Klein Kuraso ("Kuraso Leutik"), nyaéta hiji nagara konstituén Karajaan Walanda. Ibu kotana nyaéta Willemstad.

Kuraso mangrupa wewengkon panggedéna jeung panglobana populasina di Kapuloan ABC (Aruba, Bonére, jeung Kuraso) ti Antillen Leutik. Wewengkon ieu aréana 444 km²s (171 mil²)Citakan:Convert/test/Aoff. Dina 1 Januari 2009, populasina 141.766 jiwa.[6]

Saméméh 10 Oktober 2010, basa Antillen Walanda dipeupeus, Kuraso diparéntah salaku (Basa Inggris: Island Territory of Curaçao, Basa Walanda: Eilandgebied Curaçao, Papiamentu: Teritorio Insular di Kòrsou), 1 ti 5 téritori pulo ti Antillen Walanda. Kode nagara ISO 3166-1 alpha-3, CUW, sareng kode nagara ISO 3166-1 alpha-2, CW, geus disadiakeun pikeun Kuraso,[7] tapi cctLD Internér .cw tacan dipaké.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan jeung réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "CIA The World Factbook Curaçao". Cia.gov. Diakses pada 17 Désémber 2011. 
  2. COUNTRY COMPARISON GDP PURCHASING POWER PARITY, Central Intelligence Agency
  3. (2005) "Curaçao" Aussprachewörterbuch, Mannheim: Duden Verlag. URL accessed 2011-06-16.
  4. Ngaran resmi dumasar Pasal 1 ayat 1 Konstitusi Kuraso (vérsi basa Walanda)
  5. Ngaran resmi dumasar Pasal 1 ayat 1 Konstitusi Kuraso (vérsi Papiamentu)
  6. "Statistical Info: Population". Cbs.an. Diakses pada 23 Méi 2009. 
  7. "ISO 3166-1 decoding table". International Organization for Standardization. Diakses pada 16 Désémber 2010. 
  • Habitantenan di Kòrsou, sinku siglo di pena i gloria: 1499–1999. Römer-Kenepa, NC, Gibbes, FE, Skriwanek, MA., 1999. Curaçao: Fundashon Curaçao 500.
  • Social movements, violence, and change: the May Movement in Curaçao. WA Anderson, RR Dynes, 1975. Columbus: Ohio State University Press.
  • Stemmen uit het Verleden. Van Buurt, G., Joubert, S., 1994, Curaçao.
  • Het Patroon van de Oude Curaçaose Samenleving. Hoetink, H., 1987. Amsterdam: Emmering.
  • Dede pikiña ku su bisiña: Papiamentu-Nederlands en de onverwerkt verleden tijd. van Putte, Florimon., 1999. Zutphen: de Walburg Pers
  • Halman, Johannes and Robert Rojer (2008). Jan Gerard Palm Music Scores: Waltzes, Mazurkas, Danzas, Tumbas, Polkas, Marches, Fantasies, Serenades, a Galop and Music Composed for Services in the Synagogue and the Lodge, Amsterdam: Broekmans en Van Poppel., broekmans.com
  • Halman, Johannes I.M. and Rojer, Robert A. (2008). Jan Gerard Palm: Life and Work of a Musical Patriarch in Curaçao (In Dutch language), Leiden: KITLV., kitlv.nl
  • Palm, Edgar (1978). Muziek en musici van de Nederlandse Antillen, Curaçao: E. Palm.
  • Boskaljon, Rudolph (1958). Honderd jaar muziekleven op Curaçao, Assen: Uitg. in samenwerking met het Prins Bernhard fonds Nederlandse Antillen door Van Gorcum.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Géografi lokal

Citakan:Island territories of the Netherlands Antilles

Kaanggotaan internasional jeung sajarah

Citakan:Dutch colonies


Koordinat: 12°11′N 69°00′W / 12.183, -69


Countries.png