Kuba

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Kuba, tempo Kuba (disambiguasi).
República de Cuba
Républik Kuba
Bandéra Kuba Lambang Kuba
Motto
Patria o Muerte[1]
Lagu
La Bayamesa[2]

Location of Kuba
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Havana
23°8′N 82°23′W
Basa resmi Basa Spanyol
Grup étnis  65,1% Bodas, 10,1% Afrika, 24,8% Mulatto jeung Mestizo[3]
Démonim Cuban
Pamaréntah Républik kahijian, nagara komunis[4]
 -  Présidén & Perdana Mentri Raúl Castro
 -  Wakil Présidén Kahiji J. R. M. Ventura
 -  Sékrétaris Kahiji Partéy Komunis Raúl Castro
 -  Présidén Majelis Nasional Ricardo Alarcón
Kamerdikaan ti Spanyol/AS 
 -  Didéklarasikeun 10 Oktober 1868
ti Spanyol 
 -  Républik didéklarasikeun 20 Méi 1902
ti Amérika Sarikat 
 -  Révolusi Kuba 1 Januari 1959 
Aréa
 -  Total 109.884 km² (ka-105)
42.426 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun[5]
Populasi
 -  Perkiraan  2010 11.241.894[5] (ka-73)
 -  Sénsus 2002 11.177.743[5] 
 -  Kapadetan 102,3 /km² (ka-106)
265,0 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $114,1 milyar[6] (ka-63)
 -  Per kapita $9.900 (ka-86)
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $57,49 milyar[3] (ka-68)
 -  Per kapita $5.100[3][5][7] (ka-90)
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,776[8] (luhur) (ka-51)
Mata uang Peso Kuba(CUP)
Peso Fléksibel Kuba[9] (CUC)
Zona wanci (UTC−5)
 -  Usum panas (DST) (11 Maret nepi ka 4 Nopémber) (UTC−4)
TLD Internét .cu
Kode telepon +53

Républik Kuba (basa Spanyol: República de Cuba, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðe ˈkuβa] ( dangukeun)) nyaéta hiji nagara kapuloan di Karibia. Havana mangrupa kota panggedéna di Kuba jeung ibu kotana. Santiago de Cuba nyaéta kota panggedéna ka-2.[10][11] Ka kalérna aya Amérika Sarikat jeung Bahama, ka kulon aya Méksiko, ka kidul aya Kapuloan Cayman jeung Jamaika, sarta ka tenggara aya Haiti jeung Républik Dominika.

Nagara ieu dibagi kana 15 propinsi jeung 1 kotamadya husus (Isla de la Juventud). Propinsi-propinsina teras dibagi kana kotamadya-kotamadya.

CubaSubdivisions.png
  1. Pinar del Río
  2. Artemisa
  3. Havana
  4. Mayabeque
  5. Matanzas
  6. Cienfuegos
  7. Villa Clara
  8. Sancti Spíritus
  1. Ciego de Ávila
  2. Camagüey
  3. Las Tunas
  4. Granma
  5. Holguín
  6. Santiago de Cuba
  7. Guantánamo
  8. Isla de la Juventud

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Cuban Peso Bills". Central Bank of Cuba. Diakses pada 7 Séptémber 2009. 
  2. "National symbols". Government of Cuba. Diakses pada 7 Séptémber 2009. 
  3. a b c "CIA – The World Factbook". Cia.gov. Diakses pada 30 Séptémber 2011. 
  4. Government type (most recent) by country, Nationmaster.com
  5. a b c d Anuario Estadístico de Cuba 2010, Oficina Nacional de Estadísticas, República de Cuba. Accessed on September 30, 2011.
  6. "Cuba". The World Factbook. CIA. Diakses pada 6 April 2009. 
  7. Value was rounded down to the nearest hundred.
  8. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Tables.pdf
  9. Ti 1993 nepi ka 2004, Dolar Amérika Sarikat dipaké bareng jeung peso nepi ka dolar diganti ku péso fléksibel
  10. Thomas, Hugh (March 1971). Cuba; the Pursuit of Freedom, New York: Harper & Row.
  11. Thomas, Hugh (1997). The Slave Trade: The Story of the Atlantic Slave Trade, 1440–1870, New York, NY: Simon & Schuster.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Cuba ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kuba di Wikivoyage

Koordinat: 22°00′N 79°30′W / 22, -79.5 Citakan:Cuba topics Citakan:Caribbean topics

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional

Citakan:Socialist states


Countries.png