Pilipina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Repúbliká ng̃ Pilipinas
Republik Pilipina
Bandéra Pilipina Lambang Pilipina
Motto
Maka-Diyos, Makatao, Makakalikasan, at Makabansa
(English: "For God, People, Nature, and Country")
Lagu
Lupang Hinirang
"Chosen Land"
Ibu kota Manila
14°35′N 121°0′E
Kota panggedéna Quezón City
Basa resmi Filipino, English1
Basa régional Bikol, Cebuano, Ilocano, Hiligaynon, Kapampangan, Pangasinan, Tagalog, Waray-Waray.[1]
Démonim Filipino
Pamaréntah Unitary presidential constitutional republic
 -  President Benigno Aquino III
 -  Vice President Jejomar Binay
 -  Senate President Manuel Villar, Jr.
 -  House Speaker José de Venecia, Jr.
 -  Chief Justice Maria Lourdes Sereno
Independence from Spain
from United States 
 -  Established March 16 1521 
 -  Declared June 12 1898 
 -  Self-government March 24 1934 
 -  Independence recognized July 4 1946 
 -  Current constitution February 2 1987 
 -  Cai (%) 0.61%[2]
Populasi
 -  Perkiraan  2006 86.973 million[3] (12th)
 -  Sénsus 2000 76,498,735[4] 
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $117.562 billion[3] (25th)
 -  Per kapita $5,365.287[3] (118th)
GDP (nominal) Perkiraan 2006
 -  Total $117.562 billion[3] (47th)
 -  Per kapita $1,351.718[3] (105th)
Gini? (2003) 44.5[2] (high
HDI (2007/2008) Green Arrow Up Darker.svg 0.771[5] (90th)
Mata uang Peso (Filipino: piso PhilippinePeso.svg) (PHP)
Zona wanci PST (UTC+8)
TLD Internét .ph
Kode telepon +63
1 Spanish and Arabic are promoted on an optional and voluntary basis.
2 Rankings above were taken from associated Wikipedia pages as of December, 2007, and may be based on data or data sources other than those appearing here.

Pilipina (basa Pilipina: Pilipinas), ngaran resmina Republik Pilipina (Repúbliká ng̃ Pilipinas; RP), nyaeta hiji nagara kapuloan nu perenahna di Asia Tenggara, ibu kotana Manila. Kapuloan Pilipina ngawengku 7,107 pulo-pulo di Samudra Pasifik beh kulon. Pilipina mangrupakeun nagara pangpadetna ka-12 sadunya,[3] Ekonomi nasionalna ka-45 sadunya kalayan gross domestic product (GDP) taun 2006 leuwih ti US$117 miliar.[3]

Urang Pilipina kalolobaannana turunan urang Austronesia, tapi aya oge minoritas urang Amerika, Arab, Cina, Hispanik jeung India.[6][7][8] Aya leuwih ti 11 yuta urang Pilipina di luar nagri sadunya, kurang leuwih 11% tina total populasi urang Pilipina.[rujukan?]

Pilipina jadi jajahan Spanyol dina abad ka-16, tuluy jadi jajahan AS sanggeusna Perang Spanyol-Amerika jeung Perang Pilipina-Amérika. Pilipina boga loba sasaruanana jeung dunya Kulon, nu utamana asalna tina budaya Spanyol, Amérika Latén, jeung Amérika Sarikat. Katolik Roma jadi ageman nu dominan, sok sanajan aya ogé prakték ageman pribumi pra-Hispanik katut Islam. Dua basa resmi Pilipina nyaéta basa Filipino, nu dumasar kana basa Tagalog, jeung basa Inggris.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "General information". Government of the Philippines. Diakses pada 1 Oktober 2007. 
     "Official Website". Government of the Philippines. Diakses pada 1 Oktober 2007. 
  2. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama CIAfactbook
  3. a b c d e f g Report for selected subjects (Philippines), International Monetary Fund, 20 Juli 2006, diakses pada Éror: titimangsa teu valid 
  4. 2000 Census of Population and Housing (Final Counts), National Statistics Office, Republic of the Philippines, diakses pada Éror: titimangsa teu valid 
  5. Philippines—The Human Development Index - going beyond income, United Nations Development Programme, Éror: titimangsa teu valid, diakses pada Éror: titimangsa teu valid 
  6. "WOW Philippines — People". tourism.gov.ph. Diakses pada 26 Séptémber 2007. 
  7. (pdf) Origins of Filipinos and their Languages, 9th Philippine Linguistics Congress: Department of Linguistics, University of the Philippines, 1 Januari 2006, diakses pada 26 Séptémber 2007 
  8. (2001). "A Predominantly Indigenous Paternal Heritage for the Austronesian-Speaking Peoples of Insular Southeast Asia and Oceania". American journal of Human Genetics 68: 432-443.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Philippines ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Resmi

Peta

Lianna

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Pilipina di Wikivoyage


Citakan:Philippines political divisions

Kaanggotaan internasional