Samoa Amérika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Amerika Sāmoa / Sāmoa Amelika
American Samoa
Samoa Amérika
Bandéra American Samoa Lambang American Samoa
Motto
"Samoa, Muamua Le Atua"
"Samoa, Let God Be First"
Lagu
The Star-Spangled Banner, Amerika Samoa
Location of American Samoa
Ibu kota Pago Pago1 (de facto), Fagatogo (kadudukan pamaréntah)
Kota panggedéna Tafuna
Basa resmi basa Inggris, basa Samoa
Démonim American Samoan
Pamaréntah Téritori nu teu kagabung ti Amérika Sarikat
 -  Présidén Barack Obama (D)
 -  Gubernur Togiola Tulafono (D)
 -  Gubernur Létnan Ipulasi Aitofele Sunia (D)
Téritori nu teu kagabung ti Amérika Sarikat
 -  Konvénsi Tilu Pihak 1899 
 -  Akte Pamasihan
Tutuila

1900 
 -  Akte Pamasihan
Manu'a

1904 
 -  Anéksasi
Pulo Swains

1925 
Aréa
 -  Total 199 km² (ka-212)
76,83 mil² 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  2007 68.200 (ka-196)
 -  Sénsus 2010 55.519 
 -  Kapadetan 326 /km² (ka-35)
914 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2007
 -  Total $537 yuta 
 -  Per kapita $7.874 
Mata uang Dolar AS (USD)
Zona wanci Wanci Standar Samoa (SST) (UTC-11)
TLD Internét .as
Kode telepon +1-684
1 Fagatogo kaidéntifikasi salaku kadudukan pamaréntah.
Kapuloan Samoa.

Samoa Amérika (/əˈmɛrɨkən səˈmoʊ.ə/ ( dangukeun); basa Samoa: Amerika Sāmoa; ogé Amelika Sāmoa atanapi Sāmoa Amelika) mangrupakeun hiji téritori nu teu kagabung ti Amérika Sarikat; aya di Samudra Pasifik Kidul, tenggaraeun Samoa (nu baheula kawanoh salaku Samoa Kulon). Pulo nu utama (panggedéna jeung panglobana padumukna) nya éta Tutuila, kalawan Kapuloan Manuʻa, Atola Rose, jeung Pulo Swains kaasup dina téritori ieu.

Samoa Amérika mangrupakeun bagian ti ranté Kapuloan Samoa, aya di kuloneun Kapuloan Cook, kaléreun Tonga, jeung kira-kira 500 km kiduleun Tokelau. Ka kulon nya éta grup kapuloan Wallis jeung Futuna. Sénsus taun 2000 nerangkeun yén total populasina nya éta 57.291 urang.[1]

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Administratifna, Samoa Amérika dibagi kana tilu distrik - Distrik Wétan, Distrik Kulon, jeung Distrik Manu'a - jeung dua atol nu "teu kaorganisasi", Pulo Swains jeung Atol Rose. Distrik jeung atol nu teu kaorganisasi dibagi deui kana 74 désa. Pago Pago—ibu kota Samoa Amérika[2]—mangrupakeun salahsahiji désa nu panggedéna jeung aya dina bagian wétan pulo Tutuila di distrik #9 County Ma'oputasi. Fagatogo didaptarkeun dina Konstitusi Samoa Amérika salaku kadudukan pamaréntah nu resmi, tapi sanés ibu kotana.[3][4][5]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Census Bureau News[tumbu nonaktif]
  2. "American Samoa". The World Factbook. CIA. Diakses pada 23 Pébruari 2007. 
  3. Revised Constitution of American Samoa.
  4. "Districts of American Samoa". statoids.com. Diakses pada 26 April 2008 
  5. "Explanation of Listings: Country overview". statoids.com. Diakses pada 26 April 2008  (See the discussion, "What is the capital of X?")

Bibliograpi[édit | sunting sumber]

  • Ellison, Joseph (1938). Opening and Penetration of Foreign Influence in Samoa to 1880. Corvallis: Oregon State College.
  • Sunia, Fofo (1988). The Story of the Legislature of American Samoa. Pago Pago: American Samoa Legislature.
  • Meti, Lauofo (2002). Samoa: The Making of the Constitution. Apia: Government of Samoa.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Samoa Amérika ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Samoa Amérika di Wikivoyage


Koordinat: 14°18′S 170°42′W / 14.3°S 170.7°W / -14.3; -170.7


Countries.png