Hawaii

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Koordinat: 21°18′41″N 157°47′47″W / 21.31139, -157.79639

Nagara Bagian Hawaii
State of Hawaii
Mokuʻāina o Hawaiʻi
Flag of Hawaii State seal of Hawaii
Bandéra Lambang
Ngaran leutik: Nagara Bagian Aloha
Motto: Ua Mau ke Ea o ka ʻĀina i ka Pono
("The Life of the Land is Perpetuated in Righteousness")

Lagu: Hawaiʻi Ponoʻī
("Hawaii’s Own True Sons")

Map of the United States with Hawaii highlighted
Basa resmi basa Inggris, basa Hawaii
Démonim Hawaiian (tempo catetan)[1]
Ibu kota Honolulu
Kota panggedéna Honolulu
Area  Réngking ka-43 di AS
 - Total 10.931 sq mi
(28.311 km²)
 - Rubak n/a miles (n/a km)
 - Panjang 1.522 miles (2.450 km)
 - % cai 41,2
 - Latitud 18° 55′ N to 28° 27′ N
 - Longitud 154° 48′ W to 178° 22′ W
Populasi  Ranked ka-40 in the US
 - Total 1.360.301 (Sénsus 2010)[2]
1.211.537 (2000)
 - Kapadetan 188,6/sq mi  (72,83/km²)
Ranked ka-13 in the US
 - Median income  $63.746 (ka-5)
Élevasi  
 - Titik pangluhurna Mauna Kea[3][4][5][6]
13.803 ft  (4207,3 m)
 - Rata-rata 3.030 ft  (920 m)
 - Titik panghandapna Samudra Pasifik[4]
0 ft  (0 m)
Ditarima ku Sarikat  21 Agustus 1959 (ka-50)
Gubernur Neil Abercrombie
Letnan Gubernur Brian Schatz
Senator AS Daniel Inouye
Daniel Akaka
Delegasi Kongrés 1: Colleen Hanabusa (D)
2: Mazie Hirono (D) (daptar)
Zona wanci Zona Wanci Hawaii-Aleut: UTC-10
(euweuh DST)
Singgetan HI US-HI
Loka ramat www.hawaii.gov

Hawaii (basa Hawaii: Mokuʻāina o Hawaiʻi) mangrupakeun nagara bagian Amérika Sarikat ka-50 (ti 21 Agustus 1959), jeung sahiji-hijina nagara bagian AS nu diwangun sapinuhna ku kapuloan. Hawaii mangrupakeun grup kapuloan nu pangkalérna di Polinésia. Ibu kotana nya éta Honolulu, aya di pulo Oʻahu.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Kecap basa Hawaii Hawaiʻi diturunkeun ti Proto-Polinésia *Sawaiki, kalawan rékonstruksi nu boga harti "lemah cai";[7] Kognat Hawaiʻi dipanggih di rupa-rupa basa Polinésia nu lian, kaasup Māori (Hawaiki), Rarotonga (ʻAvaiki), jeung Samoa (Savaiʻi).

Dumasar Pukui jeung Elbert,[8] "Di tempat lian di Polinésia, Hawaiʻi atawa kognatna boga harti alam baka atawa bumi sepuh, tapi di Hawaiʻi, teu boga harti nanaon."[9]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Local usage generally reserves Hawaiian as an ethnonym referring to Native Hawaiians. Hawaii resident or islander is the preferred local form to refer to state residents in general regardless of ethnicity. The Associated Press Stylebook, 42nd ed. (2007), also prescribes this usage (p. 112).
  2. "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2000 to July 1, 2008". United States Census Bureau. Diakses pada 6 Pébruari 2009. 
  3. Citakan:Cite ngs
  4. a b "Elevations and Distances in the United States". United States Geological Survey. 19 Agustus 2001. Diakses pada 21 Oktober 2011. 
  5. Elevation adjusted to North American Vertical Datum of 1988.
  6. The summit of Mauna Kea is the highest point in Oceania. Mauna Kea is also the tallest mountain on Earth as measured from base to summit. The shield volcano sits on the floor of the Pacific Ocean at a depth of 5.998 meters (19,678 ft) for a total height of 102.053 meters (334,820 ft)
  7. Pollex—a reconstruction of the Proto-Polynesian lexicon, Biggs and Clark, 1994. The asterisk preceding the word signifies that it is a reconstructed word form.
  8. Pukui and Elbert 1986, p. 62.
  9. Pukui, Elbert, and Mookini 1974.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • The Constitution of the State of Hawaii. Article XV.
  • Bushnell, O. A. 1993. The Gifts of Civilization: Germs and Genocide in Hawaii. ISBN 0824814576. Honolulu: University of Hawaii Press
  • Kinzer, Stephen 2007, Overthrow: America's Century of Regime Change from Hawaii to Iraq. ISBN 0805082409. Times Books
  • Lyovin, Anatole V. (1997). An Introduction to the Languages of the World, New York: Oxford University Press, Inc.
  • Pukui, Mary Kawena, Samuel H. Elbert (1986). Hawaiian Dictionary, Honolulu: University of Hawaii Press.
  • Schamel, Wynell and Charles E. Schamel. "The 1897 Petition Against the Annexation of Hawaii." Social Education 63, 7 (November/December 1999): 402–408.
  • Stokes, John F.G. 1932. "Spaniard and the Sweet Potato in Hawaii and Hawaiian-American Contacts." American Anthropologist, New Series, v, 34, n, 4, pp. 594–600.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Hawaii ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Hawaii di Wikivoyage





Countries.png