Myanmar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Koordinat: 22° N 96° E

Myanmar long form.svg
Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw
Uni Myanmar
Bandéra Myanmar Lambang Myanmar
Lagu
Kaba Ma Kyei
Location of Myanmar
Ibu kota Naypyidaw
19°45′N 96°6′E
Kota panggedéna Yangon (Rangoon)
Basa resmi Burmese
Démonim Burmese
Pamaréntah Junta militer
 -  Chairman of the State Peace and Development Council Jendral Senior Than Shwe
 -  Vice Chairman of the State Peace and Development Council Vice-Senior General Maung Aye
 -  Perdana Mentri Jendral Thein Sein
 -  Secretary-1 of the State Peace and Development Council Letjen Thiha Thura Tin Aung Myint Oo
Ngadeg
 -  Bagan 1044–1287 
 -  Small Kingdoms 1287–1531 
 -  Taungoo 1531–1752 
 -  Konbaung 1752–1885 
 -  Colonial rule 1886–1948 
 -  Independence from the United Kingdom 4 Januari 1948 
 -  Cai (%) 3.06
Populasi
 -  Perkiraan  July 2007 48,798,000 (24th)
 -  Sénsus 1983 33,234,000 
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $93.77 billion (59th)
 -  Per kapita $1,691 (150th)
HDI (2005) Green Arrow Up Darker.svg0.581 (sedeng) (130th)
Mata uang kyat (K) (mmK)
Zona wanci MMT (UTC+6:30)
TLD Internét .mm
Kode telepon +95
1 Some governments recognize Yangon as the national capital.
2 Estimates for this country take into account the effects of excess mortality due to AIDS; this can result in lower life expectancy, higher infant mortality and death rates, lower population growth rates, and changes in the distribution of population by age and sex than would otherwise be expected.

Myanmar (atawa Burma, Birma), resmina Uni Myanmar (Basa Burma: Myanmar long form.svg, dikecapkeun [pjìdàunzṵ mjəmà nàinŋàndɔ̀]), nyaeta nagara panggedena sacara geografis di daratan Asia Tenggara.

Burma meunang kamerdikaan ti United Kingdom tanggal 4 Januari 1948, minangka Uni Burma.” Burma jadi ”Socialist Republic of the Union of Burma” tanggal 4 Januari 1974, samemeh balik deui ka “Uni Burma” tanggal 23 September 1988. Tanggal 18 Juni 1989, State Law and Order Restoration Council make ngaran “Uni Myanmar.” Hal ieu diaku ku PBB, tapi henteu diaku ku Pamarentah AS atawa UK.[1]

Burma kawates ku Cina di beh kaler, Laos di wetan, Thailand di tenggara, Bangladesh di kulon, jeung India di kulon kaler, katut Teluk Bengal di kulon kiduleunnana. Sapertilu perimeter total Myanmar, 1,930 kilometers (1,199 mi), ngawangun gurat basisir nu henteu pegat.

Populasi nu beda-beda di Myanmar geus ngamaenkeun peran nu gede dina nangtukeun pulitik, sajarah sarta demografina dina wanci moderen kiwari. Sistim pulitik aya dina kadali nu ketat ti State Peace and Development Council, nu dipingpin ku pamarentah militer, ti taun 1992, ku Jendral Senior Than Shwe. Militer Myanmar geus ngadominasi pamarentahan saprak Jendral Ne Win mingpin kup taun 1962 ngalengserkeun pamarentah sipil U Nu. Minangka bagean Karajaan Britania tepi ka 1948, Burma neruskeun bajoang pikeun ngaropea kategangan etnisna. Budaya nagara, kacida dipangaruhannana ku nagara tatangga, dumasar kana Buda Theravada nu nyampur jeung unsur lokal.

Organisasi di Myanmar[édit | sunting sumber]

http://www.usda.org.mm

http://www.mwaf.org.mm

http://www.ccdac.gov.mm

http://www.mcf.org.mm

http://www.mcpa.org.mm

http://www.mcia.org.mm

http://www.mosamyanmar.org

http://www.umfcci.com.mm

http://www.mmcwa.org

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Citakan:Topics related to Burma

Catetan[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Burma ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Myanmar di Wikivoyage