Kapuloan Cook

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur pulo individual nu ngaranna "Pulo Cook", tempo Pulo Cook (disambiguasi).
Kūki 'Āirani
Cook Islands
Kapuloan Cook
Bandéra Cook Islands
Lagu
Te Atua Mou E
God is Truth
Location of Cook Islands
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Avarua
21°12′S 159°46′W
Basa nu dipaké basa Inggris
basa Maori Kapuloan Cook
basa Pukapuka
basa Rakahanga-Manihiki
Grup étnis  87.7% Māori, 5.8% sabagian Māori, 6.5% nu lian[1]
Démonim Cook Islander
Pamaréntah Monarki konstitusional
 -  Pupuhu Nagara Ratu Elizabeth II
 -  Pawakilan Ratu Sir Frederick Tutu Goodwin
 -  Perdana Mentri Henry Puna
Nagara nu kaasosiasi
 -  Pamaréntahan sorangan dina asosiasi bébas jeung Selandia Anyar 4 Agustus 1965 
 -  Kamerdikaan dina hubungan asing diakuan ku PBB[2] 1992 
Aréa
 -  Total 240 km² (ka-210)
91 mil² 
Populasi
 -  Sénsus 2006 19.569 (ka-213)
 -  Kapadetan 76 /km² (ka-124)
197 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $183,2 yuta (teu karéngking)
 -  Per kapita $9.100 (teu karéngking)
Mata uang Dolar Selandia Anyar (NZD)
Zona wanci (UTC-10)
TLD Internét .ck
Kode telepon +682

Kapuloan Cook (/ˈkʊk ˈaɪləndz/ ( dangukeun); Basa Maori Kapuloan Cook: Kūki 'Āirani)[3] mangrupakeun hiji kapuloan démokrasi parleménter pamaréntaha sorangan di Samudra Pasifik Kidul dina asosiasi bébas jeung Selandai Anyat. 15 pulo-pulo leutikna miboga total aréa 240 km2, tapi Zona Ékonomi Éksklusifna (ZÉÉ) ngawengku aréa 1.800.000 km2.[4]

Puseur populasi utamana nyaéta dina pulo Rarotonga (14.153 dina 2006), di mana aya bandar udara internasional. Dina sénsus 2006, 58.008 ngaku minangka katurunan Maori Kapuloan Cook.[5]

Géografi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Géografi Kapuloan Cook.
Peta Kapuloan Cook.

Kapuloan Cook aya di Samudra Pasifik Kidul, kalér-wétaneun Selandia Anyar, antara Polinésia Prancis jeung Samoa Amérika. Aya 15 pulo utama nu nyebar dina wewengkon samudra 2,2 yuta km², dibagi kana dua grup nu béda: Kapuloan Cook Kidul jeung atol karang Kapuloan Cook Kalér.[6]

Pulo-pulona dibentuk ku ku aktivitas vulkanis; grup nu kalér leuwih kolot jeung miboga genep atol (gunung api nu tikerelep kalawan koral nu tumuwuh di bagian luhurna). Iklimna sedeng nepi ka tropis.

15 pulo jeung dua karang digrup kawas kieu:

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Aya déwan pulo dina sadaya pulo luar nu didumukan (Undang-Undang Pamaréntahan Lokal Pulo-Pulo Luar 1987 kalawan amandemén 2004, jeung Undang-Undang Pamaréntahan Lokal Pulo Palmerston 1993) kajaba Nassau, nu mana diparéntah ku Pukapuka (Suwarrow, kalawan ngan hiji pangurus nu hirup di pulo éta, diparéntah ogé ku Pukapuka, teu diétang jeung pulo nu didumukan dina kontéks ieu). Masing-masing déwan dilulugu ku mayor.

Sapuluh Déwan Pulo Luar nya éta
Aitutakitopo.png Aitutaki Aerial.jpg Aitutaki (ngawengku Manuae)
Mangaia english version.png Mangaia (Correct Orientation).JPG Mangaia
Atiumap.png Atiu Aerial.jpg Atiu (ngawengku Takutea)
Mauke map.jpg Mauke Aerial.jpg Ma'uke
Mitiaro Island map.jpg Mitiaro Aerial.jpg Mitiaro
Manihiki.jpg Manihiki Aerial.jpg Manihiki
Penrhyn.png Penrhyn
Rakahanga.jpg Rakahanga
Pukapuka.png Pukapuka Atoll.jpg Pukapuka (ngawengku Nassau jeung Suwarrow)
Palmerston Island map.jpg Palmerston Aerial.jpg Palmerston
Distrik di Rarotonga.

Tilu déwan vaka di Rarotonga ngadeg dina 1997 (Undang-Udang Pamaréntahan Lokal Rarotonga 1997), ogé dilulugu ku mayor,[7] dihupus dina Pébruari 2008, sanajan aya loba kontrovérsi[8]

Tilu déwan Vaka di Rarotonga nya éta
Te au o tonga (ékuivalén jeung Avarua, ibu kota Kapuloan Cook)
Puaikura Arorangi
Takitumu Ngatangiia

Dina tingkat nu panghandapna, aya komite désa. Nassau, nu diparéntah ku Pukapuka, miboga komite pulo (Komite Pulo Nassau), nu méré naséhat ka Déwan Pulo Pukapuka dina perkawis ngeunaan Nassau.

Olahraga[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Olahraga di Kapuloan Cook.
Searchtool.svg
 Tingali ogé: Netball di Kapuloan Cook.

Rugby union mangrupakeun olahraga nu pangpopulérna di Kapuloan Cook.[9] Asosiasi méngbal jeung liga rugby ogé populér.[rujukan?]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. World fact book : Cook Islands
  2. UN THE WORLD TODAY (PDF) and Repertory of Practice of United Nations Organs Supplement No. 8; page 10
  3. Cook Islands Maori dictionary by Jasper Buse & Raututi Taringa, Cook Islands Ministry of Education (1995) page 200
  4. A View from the Cook Islands SOPAC
  5. "QuickStats About Culture and Identity - Pacific Peoples". 2006 Census. Statistics New Zealand. Diarsipkan dari yang asli pada 29 Agustus 2007. Diakses pada 12 Juni 2007. 
  6. "Cook Islands Travel Guide" (with description), World Travel Guide, Nexus Media Communications, 2006. Webpage: WTGuide-Cook-Islands.
  7. http://web.archive.org/web/20060516161920/http://www.transparency.org.au/documents/cookislands.pdf
  8. RAROTONGA LOCAL GOVERNMENT (REPEAL) BILL TO BE TABLED, Cook Islands Government and HERALD WEEKLY ISSUE 393 :09 February 2008
  9. Hollis, Renee (2007). Aitutaki, Heaven on Earth, Nelson, New Zealand: Renee Hollis.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Gilson, Richard. The Cook Islands 1820-1950. Wellington, New Zealand: Victoria University Press, 1980. ISBN 0705507351

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Cook Islands ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kapuloan Cook di Wikivoyage




Countries.png