Mali

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Mali, tempo Mali (disambiguasi).
République du Mali
Mali ka Fasojamana
Républik Mali
Bandéra Mali Lambang Mali
Motto
"Un peuple, un but, une foi"
"One people, one goal, one faith"
Lagu
Le Mali
"Mali"[1]
Location of Mali
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Bamako
12°39′N 8°0′W
Basa resmi
(Basa daérah)
Basa Perancis
(Basa Bambara)
Démonim Malian
Pamaréntah Républik semi-présidénsial
 -  Présidén Amadou Toumani Touré
 -  Pupuhu Pamaréntahan Cissé Mariam Kaïdama Sidibé
Kamerdikaan
 -  ti Perancis salaku Républik Sudan, jeung Senegal salaku Féderasi Mali 4 April 1960 
 -  salaku Mali 22 Séptémber 1960 
Aréa
 -  Total 1.240.192 km² (ka-24)
478.839 mil² 
 -  Cai (%) 1,6
Populasi
 -  Sénsus April 2009 14.517.176[2] (ka-67)
 -  Kapadetan 11,7 /km² (ka-215)
30,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $16,772 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.251[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $9,268 milyar[3] 
 -  Per kapita $691[3] 
Gini? (1994) 50,5 (luhur
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,371 (handap) (ka-178)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon (XOF)
Zona wanci GMT (UTC+0)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+0)
TLD Internét .ml
Kode telepon +223

Mali, resmina Républik Mali (Basa Prancis: République du Mali, palapalan basa Perancis: [maˈli]), nya éta hiji nagara nu dilingkung di Afrika Kulon. Mali wawatesan jeung Aljazair di kalér, Niger di wétan, Burkina Faso sareng Côte d'Ivoire di kidul, Guinéa di kidul-kulon, sarta Senegal sareng Mauritania di kulon. Ibu kotana nya éta Bamako.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Mali dibagi kana 8 région (régions) jeung 1 distrik.[4] Masing-masing région miboga saurang gubernur.[5] Ku sabab région-régionna lega pisan, nagara ieu dibagi kana 49 cercle, 288 arrondissement, jeung 703 komune.[6]

Région jeung distrikna nya éta:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Presidency of Mali: Symboles de la République, L’Hymne National du Mali
  2. "Mali preliminary 2009 census". Institut National de la Statistique. Diakses pada 12 Januari 2010. 
  3. a b c d "Mali". International Monetary Fund. Diakses pada 30 April 2011. 
  4. Martin, p. 134.
  5. DiPiazza, p. 37.
  6. Imperato, Gavin (2006). "From Here to Timbuctoo: A story of discovery in West Africa". Haverford. Diakses pada 3 Juni 2008. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • African Development Bank (2001). African Economic Outlook, OECD Publishing.
  • Campbell, Bonnie (2004). Regulating Mining in Africa: For Whose Benefit?, Uppsala, Sweden: Nordic African Institute.
  • Cavendish, Marshall (2007). World and Its Peoples: Middle East, Western Asia, and Northern Africa, Tarrytown, New York: Marshall Cavendish.
  • Constitution of Mali. (Basa Perancis) A student-translated English version is also available.
  • DiPiazza, Francesca Davis (2006). Mali in Pictures, Minneapolis, Minnesota: Learner Publishing Group.
  • Hudgens, Jim, Richard Trillo, and Nathalie Calonnec. The Rough Guide to West Africa. Rough Guides (2003). ISBN 1-84353-118-6.
  • Mali country profile. Library of Congress Federal Research Division (January 2005). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
  • Martin, Phillip L. (2006). Managing Migration: The Promise of Cooperation, Lanham, Maryland: Lexington Books.
  • May, Jacques Meyer (1968). The Ecology of Malnutrition in the French Speaking Countries of West Africa and Madagascar, New York, New York: Macmillan Publishing Company.
  • Mwakikagile, Godfrey. Military Coups in West Africa Since The Sixties, Huntington, New York: Nova Science Publishers, 2001.
  • Milet, Eric & Jean-Luc Manaud. Mali. Editions Olizane (2007). ISBN 2-88086-351-1. (Basa Perancis)
  • Moseley, W.G. 2007. “Mali.” Encyclopedia of Environment and Society. Edited by Paul Robbins. Sage Publications. Volume 3, pgs 1085–1086.
  • Pye-Smith, Charlie & Rhéal Drisdelle. Mali: A Prospect of Peace? Oxfam (1997). ISBN 0-85598-334-5.
  • Velton, Ross. Mali. Bradt Travel Guides (2004). ISBN 1-84162-077-7.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Mali ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Mali di Wikivoyage

Citakan:Mali topics


Countries.png