Bosnia jeung Hérzégovina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Bandéra Bosnia jeung Hérzégovina Lambang Bosnia jeung Hérzégovina
Motto
Lagu
Intermeco
Location of Bosnia jeung Hérzégovina
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Sarajévo
Basa resmi Bosnia, Serbia, Kroasia
Pamaréntah Démokrasi parleméntér
 -  Présidén Anggota Željko Komšić1,
Nebojša Radmanović3,
Haris Silajdžić1
 -  Pupuhu Déwan Menteri Nikola Špirić
 -  Pupuhu Dewan Perwakilan Tinggi Valentin Inzko1
Kamerdékaan Ti Balkan 
Aréa
 -  Total 51.129 km² (127)
 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2006 3.832.301 (1)
 -  Sénsus 1991 4.354.911 
 -  Kapadetan 78 /km² (90)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total AS$21,4 miliar (106)
 -  Per kapita AS$5.504 (101)
Mata uang Convertible Mark (BAM)
Zona wanci (UTC+1)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+2)
TLD Internét .ba
Kode telepon +387
1. Pupuhu Kaprésidénan nu diwangun ti tilu anggota.

Bosnia jeung Hérzégovina, ogé kawanoh salaku Républik Bosnia jeung Hérzégovina, mangrupakeun hiji nagara di samenanjung Balkan di Éropa kidul. Legana 51.129 km² (19.741 mil2). Populasina kira-kira opat yuta. Nagara Bosnia dikenal dina basa resmina salaku Bosna i Hercegovina dina hurup Latin jeung Босна и Херцеговина dina hurup Sirilik; tapi tiasana, dipondokkeun kana Bosnia, BiH, atawa БиХ .

Nagara ieu dicicingan ku tilu kalompok étnik nu utama: Bosnia, Sérbia, jeung Kroasia. Wargi Bosnia umumna diwanohan salaku Bosnians dina basa Inggris tampa nempo naon bangsana. Pamaréntahan nagara ieu dilaksanakeunna mencar jeugng nagara Bosnia sabenerna diwangun ti himpunan dua buah wewengkon, nyaéta, Fédérasi Bosnia jeung Hérzégovina jeung Républik Srpska.

Diwatesan ku Kroasia di kalér, kulon jeung kidul, Sérbia di wétan, jeung Monténégro di kidul, Bosnia jeung Hérzégovina mangrupa hiji nagara nu dikurilingan ku daratan iwal hiji basisir leutik Laut Adriatik-na nu panjangna 20 km museur dina kota Neum. Ibu kota nu ogé kota panggedéna nytaéta Sarajévo.

Pambagian administratif[édit | sunting sumber]

Bosnia jeung Hérzégovina dibagi kana Fédérasi Bosnia jeung Hérzégovina jeung Républik Srpska. Distrik Brčko lain bagian ti dua éntitas politik ieu, tapi diparéntah supranasional jeung dijaga ku tantara internasional.

Fédérasi Bosnia jeung Hérzégovina dibagi kana 10 kanton:

Map Bih entities.png

Galeri[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Bosnia jeung Hérzégovina di Wikivoyage

Script error
Script error
Script error
Script error
Script error
Script error
Script error

Gnome-globe.svg