Transnistria

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun wewengkon dina Perang Dunya II, tempo Kagubernuran Transnistria
Република Молдовеняскэ Нистрянэ
(Republica Moldovenească Nistreană)
Приднестрóвская Молдáвская Респýблика
(Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika)
Придністровська Молдавська Республіка
(Prydnistrovs'ka Moldavs'ka Respublika)
Républik Moldova Pridnéstrovia
Bandéra Transnistria Lambang Transnistria
Lagu
Lagu Kabangsaan Transnistria
Location of Transnistria
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Tiraspol
46°50′N 29°37′E
Basa resmi Rusian1,
Moldova2 (Sirilik),
Ukraina
Grup étnis (2005) 32,1% Moldova
30,4% Rusia
28,8% Ukraina
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Républik Moldova Transnistria Igor Smirnov
Daérah otonom Moldova, merdéka de facto
 -  Déklarasi Kamerdékaan 2 Séptember 1990 
 -  Perang Transnistria 2 Maret - 21 Juli 1992 
 -  Pangakuan ngan ku 3 nagara non-anggota PBB 
Aréa
 -  Total 4163 km² 
1607 mil² 
 -  Cai (%) 2,35
Populasi
 -  Perkiraan  2010 518.700[1] 
 -  Sénsus 2004 555.347 
 -  Kapadetan 124,6 /km² 
345 /mil²
Mata uang Rubel Transnistria3 (PRB)
Zona wanci EET (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
TLD Internét euweuh4
Kode telepon +373
1 Basa Rusia téh basa resmi nu utama jeung lingua franca.
2 Sacara kabasaanna sami jeung Romania.
3 Leu Moldova dipaké dina tempat nu dikawasaan Moldova jeung di zona kaamanan.
4 .ru jeung .md kadang dipaké.
Peta Transnistria

Transnistria, disebut ogé Transdniestria atawa Trans-Dniester (basa Rusia: Приднестровье, Pridn'estrov'ye; basa Romania: Transnistria), mangrupakeun hiji éntitas politik nu misah ti Moldova. Transnistria aya di antara Moldova jeung Ukraina di Éropa Wétan. Ngaran "Transnistria" kainspirasi ti lokasina di beulah wétan walungan Dniester (Nistru).

Status politik[édit | sunting sumber]

Dunya internasional nempo wewengkon Transnistria salaku bagian ti Moldova, nu baheulana mangrupakeun bagian ti SSR Moldavia. Dina taun 1990, Transnistria mroklamasikeun kamerdékaanna kalawan ngaran resmi Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika, jeung Tiraspol salaku ibu kota.

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Население Приднестровья за полгода сократилось на 3,5 тыс. человек," Novy region 2, 2010-09-07. NR2.ru

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Countries.png