Burkina Faso

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Burkina Faso
Bandéra Burkina Faso Lambang Burkina Faso
Motto
"Unité-Progrès-Justice"
("Kahijian, Kamajuan, Kaadilan")
Lagu
Une Seule Nuit
Location of Burkina Faso
Lokasi  Burkina Faso  (paul kolot)

– di Afrika  (paul ngora & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul ngora)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Ouagadougou
12°20′N 1°40′W
Basa resmi Basa Perancis
Démonim Burkinabé (ogé Burkinabè jeung Burkinabe)
Pamaréntah Républik semiprésidénsial
 -  Présidén Blaise Compaoré
 -  Perdana Mentri Luc-Adolphe Tiao
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 5 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 274.200 km² (ka-74)
105.869 mil² 
 -  Cai (%) 0,146 %
Populasi
 -  Perkiraan  2010 15.730.977[1] (ka-61)
 -  Sénsus 2006 14.017.262 
 -  Kapadetan 57,4 /km² (ka-145)
148,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $19,992 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.360[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $8,781 milyar[2] 
 -  Per kapita $597[2] 
Gini? (2007) 39,5[3] (sedeng
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,389 (handap) (ka-177)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon[4] (XOF)
Zona wanci (UTC+0)
TLD Internét .bf
Kode telepon +226
1 Data di dieu mangrupakeun pakiraan pikeun taun 2005 dijieun ku Dana Monetér Internasional dina April 2005.

Burkina Faso (basa Perancis: [byʁkina faso]) – ogé kawanoh ku ngaran pondokna, Burkina – nya éta hiji nagara nu dilingkung di Afrika kulon. Nagara ieu tepung wates jeung genep nagara: Mali di kalér, Niger di wétan, Bénin di kidul-wétan, Togo jeung Ghana di kidul, sarta Basisir Gading di kidul-kulon. Ibu kotana nya éta Ouagadougou. Nagara ieu mangrupakeun anggota Uni Afrika, Komunitas Nagara Sahel-Sahara, La Francophonie, Organisasi Sabilulungan Islam, jeung Komunitas Ékonomi Nagara Afrika Kulon.

Région, propinsi, jeung departemén[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région di Burkina Faso, Propinsi di Burkina Faso, Komune di Burkina Faso

Burkina Faso dibagi kana 13 région, 45 propinsi, jeung 301 departemén. Région-régionna nya éta:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • de Turégano, Teresa Hoefert, African Cinema and Europe: Close-up on Burkina Faso, (European Press Academic Publishing, 2004)
  • Engberg-Perderson, Lars, Endangering Development: Politics, Projects, and Environment in Burkina Faso, (Praeger Publishers, 2003)
  • Englebert, Pierre, Burkina Faso: Unsteady Statehood in West Africa, (Perseus, 1999)
  • Howorth, Chris, Rebuilding the Local Landscape: Environmental Management in Burkina Faso, (Ashgate, 1999)
  • McFarland, Daniel Miles and Rupley, Lawrence A, Historical Dictionary of Burkina Faso, (Scarecrow Press, 1998)
  • Manson, Katrina and Knight, James, Burkina Faso (Bradt Travel Guides), (Bradt Travel Guides, 2011)
  • Roy, Christopher D and Wheelock, Thomas G B, Land of the Flying Masks: Art and Culture in Burkina Faso: The Thomas G.B. Wheelock Collection, (Prestel Publishing, 2007)
  • Sankara, Thomas, Thomas Sankara Speaks: The Burkina Faso Revolution 1983-1987, (Pathfinder Press, 2007)
  • Sankara, Thomas, We are the Heirs of the World's Revolutions: Speeches from the Burkina Faso Revolution 1983-1987, (Pathfinder Press, 2007)

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. INSD Burkina Faso (Basa Perancis)
  2. a b c d "Burkina Faso". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses pada 1 Séptémber 2009. 
  4. CFA Franc BCEAO. Codes: XOF / 952 ISO 4217 currency names and code elements. ISO. Retrieved 8 May 2009.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Burkina Faso ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Burkina Faso di Wikivoyage


Countries.png