Lésotho

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Muso oa Lesotho
Kingdom of Lesotho
Karajaan Lésotho
Bandéra Lésotho Lambang Lésotho
Motto
"Khotso, Pula, Nala"
"Peace, Rain, Prosperity"
Lagu
Lesotho Fatse La Bontata Rona
Lesotho, land of our Fathers
Location of Lésotho
Lokasi  Lésotho  (paul kolot)

– di Afrika  (paul ngora & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul ngora)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Maseru
29°28′S 27°56′E
Basa resmi Sotho, Inggris
Démonim Mosotho (tunggal), Basotho (leuwih ti 1)
Pamaréntah Démokrasi parleménter kahijian jeung Monarki konstitusional
 -  Raja Letsie III
 -  Perdana Mentri Pakalitha Mosisili
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 4 Oktober 1966 
Aréa
 -  Total 30.355 km² (ka-140)
12.727 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2009 2.067.000[1] (ka-146)
 -  Sénsus 2004 2.031.348 
 -  Kapadetan 68,1 /km² (ka-138)
162,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $3,303 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.299[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $2,127 milyar[2] 
 -  Per kapita $836[2] 
Gini? (1995) 63,2 (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,427[3] (handap) (ka-141)
Mata uang Loti Lésotho (LSL)
Zona wanci SAST (UTC+2)
TLD Internét .ls
Kode telepon +266
1 Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Lésotho, resmina Karajaan Lésotho, nya éta hiji nagara nu dilingkung jeung énklave, sakabéhna dilingkung ku sahiji-hijina tatanggina, Républik Afrika Kidul. Ibu kota jeung kota panggedéna nya éta Maseru. Lésotho mangrupakeun anggota ti Pasamakmuran Bangsa-Bangsa. Ngaran Lésotho kasarna bisa ditarjamahkeun ka lemahna urang anu maké basa Sesotho.[4] Kira-kira 40% populasi hirup di handapeun garis kamiskinan internasional 1,25 $AS per poé.[5]

Distrik[édit | sunting sumber]

Distrik di Lésotho
Red right arrow.svg
 Artikel utama: Distrik di Lésotho.

Pikeun tujuan administratif, Lésotho dibagi kana 10 distrik, masing-masing diluluguan ku saurang administrator distrik. Saban distrik miboga ibu kota anu disebut camptown.

Distrik-distrikna teras dibagi deui kana (total) 80 konstituén, anu miboga (total) 129 déwan komunitas lokal.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikipédia
Wikipédia ogé ngabogaan édisi Lésotho

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Lesotho". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. Human Development Report 2009. The United Nations. Ditarima 15 Oktober 2009.
  4. Itano, Nicole (2007). No Place Left to Bury the Dead, Simon and Schuster.
  5. Human Development Indices, Table 3: Human and income poverty, p. 35. Ditarima 1 Juni 2009

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Lésotho ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Lésotho di Wikivoyage

Citakan:Lesotho topics

Gnome-globe.svg Géografi lokal
Kaanggotaan internasional

Citakan:SACU

Basa

Citakan:English official language clickable map