Bahama

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Commonwealth of the Bahamas
Pasamakmuran Bahama
Bandéra Bahama Lambang Bahama
Motto
"Forward, Upward, Onward, Together"
Lagu
"March On, Bahamaland"
Lagu Karajaan
"God Save the Queen"
Location of Bahama
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nassau
25°4′N 77°20′W
Basa resmi Basa Inggris
Basa régional Dialék Bahama
Grup étnis  85% Urang Bahama Afrika
12% Urang Bahama Éropa
3% Asia jeung Hispanik[1]
Démonim Bahamian
Pamaréntah Démokrasi parleméntér kahijian jeung Monarki konstitusional.[2][3]
 -  Raja/Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jéndral Sir Arthur Foulkes
 -  Perdana Mentri Hubert Ingraham
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 10 Juli 1973[4] 
Aréa
 -  Total 13878 km² (ka-160)
5358 mil² 
 -  Cai (%) 28%
Populasi
 -  Perkiraan  2010 353.658[5] (ka-177)
 -  Sénsus 1990 254.685 
 -  Kapadetan 23,27 /km² (ka-181)
60 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $9,136 milyar[6] 
 -  Per kapita $26.225[6] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $7,787 milyar[6] 
 -  Per kapita $22.352[6] 
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,771[7] (luhur) (ka-53)
Mata uang Dolar Bahama (BSD)
Zona wanci EST (UTC−5)
 -  Usum panas (DST) EDT (UTC−4)
TLD Internét .bs
Kode telepon +1-242

Bahama (Basa Inggris: the Bahamas), resmina Pasamakmuran Bahama (Basa Inggris: Commonwealth of the Bahamas), nyaéta hiji nagara nu miboga 29 pulo, 661 kéi, jeung 2.387 islét. Nagara ieu aya di Samudra Atlantik kaléreun Kuba jeung Hispaniola (Républik Dominika jeung Haiti), kalér-kuloneun Kapuloan Turks jeung Caicos, sarta tenggaraeun Amérika Sarikat (pangdeukeutna ka nagara bagian Florida). Aréa daratnna 13.939 km² (5,382 mil²), kalawan populasi 353.658 jiwa. Ibu kotana nyaéta Nassau. Géografisna, Bahama aya di rantéy kapuloan nu sarua jeung Kuba, Hispaniola, sarta Kapuloan Turks jeung Caicos; sesebutan Bahama biasana ngarah ka nagarana sanésna rantéy kapuloannana.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Asal ngaran Bahamas teu terang. Ngaran éta meureun asalna ti Basa Spanyol baja mar ("laut déét") atawa kecap Lucayan pikeun pulo Bahama Gedé, ba-ha-ma ("daratan tengah luhur gedé").[8]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bf.html
  2. "•GENERAL SITUATION AND TRENDS". Pan American Health Organization. 
  3. "Mission to Long Island in the Bahamas", Evangelical Association of the Caribbean.
  4. "1973: Bahamas' sun sets on British Empire". BBC News. 9 Juli 1973. Diakses pada 1 Méi 2009. 
  5. COMPARISON BETWEEN THE 2000 AND 2010 POPULATION CENSUSES AND PERCENTAGE CHANGE.
  6. a b c d "The Bahamas". International Monetary Fund. Diakses pada 14 Désémber 2011. 
  7. "Human Development Report 2011". United Nations. 26 Agustus 2011. Diakses pada 30 Nopémber 2011. 
  8. Languages of the Pre-Columbian Antilles ku Julian Granberry jeung Gary Vescelius

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Sajarah umum[édit | sunting sumber]

  • Cash Philip et al. (Don Maples, Alison Packer). The Making of The Bahamas: A History for Schools. London: Collins, 1978.
  • Albury, Paul. The Story of The Bahamas. London: MacMillan Caribbean, 1975.
  • Miller, Hubert W. The Colonization of The Bahamas, 1647–1670, The William and Mary Quarterly 2 no.1 (January 1945): 33–46.
  • Craton, Michael. A History of The Bahamas. London: Collins, 1962.
  • Craton, Michael and Saunders, Gail. Islanders in the Stream: A History of the Bahamian People. Athens: University of Georgia Press, 1992

Sajarah ékonomi[édit | sunting sumber]

  • Johnson, Howard. The Bahamas in Slavery and Freedom. Kingston: Ian Randle Publishing, 1991.
  • Johnson, Howard. The Bahamas from Slavery to Servitude, 1783–1933. Gainesville: University of Florida Press, 1996.
  • Alan A. Block. Masters of Paradise, New Brunswick and London, Transaction Publishers, 1998.
  • Storr, Virgil H. Enterprising Slaves and Master Pirates: Understanding Economic Life in the Bahamas. New York: Peter Lang, 2004.

Sajarah sosial[édit | sunting sumber]

  • Johnson, Wittington B. Race Relations in the Bahamas, 1784–1834: The Nonviolent Transformation from a Slave to a Free Society. Fayetteville: University of Arkansas, 2000.
  • Shirley, Paul. "Tek Force Wid Force", History Today 54, no. 41 (April 2004): 30–35.
  • Saunders, Gail. The Social Life in the Bahamas 1880s–1920s. Nassau: Media Publishing, 1996.
  • Saunders, Gail. Bahamas Society After Emancipation. Kingston: Ian Randle Publishing, 1990.
  • Curry, Jimmy. Filthy Rich Gangster/First Bahamian Movie. Movie Mogul Pictures: 1996.
  • Curry, Jimmy. To The Rescue/First Bahamian Rap/Hip Hop Song. Royal Crown Records, 1985.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Bahamas ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Bahama di Wikivoyage

Citakan:Caribbean topics Citakan:Bahamas topics

Gnome-globe.svg Geographic locale
Kaanggotaan internasional

Citakan:Commonwealth realms

Citakan:English dialects by continent Citakan:English official language clickable map


Countries.png