Puérto Riko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Estado Libre Asociado de Puerto Rico
Commonwealth of Puerto Rico
Pasamakmuran Puérto Riko
Bandéra Puérto Riko Lambang Puérto Riko
Motto
Joannes Est Nomen Eius
Juan es su nombre
John is his name
Lagu
La Borinqueña
Location of Puérto Riko
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
San Juan
18°27′N 66°6′W
Basa resmi Basa Spanyol jeung Basa Inggris[1]
Grup étnis  Kulit Bodas (kalobaannana asal Spanyol) 75,8%, Hideung 12,4%, Asia 0,2%, Amerindian 0,5%, SOR 7,8%, nu lian 3,3% (2010)[2]
Démonim Puerto Rican
Pamaréntah Républik, pamaréntah 3-dahan
 -  Présidén Barack Obama
 -  Gubernur Luis Fortuño
 -  Dahan législatif féderal Kongrés Amérika Sarikat
Kadaulatan Amérika Sarikat Amérika Sarikat[3] 
 -  Pamasihan 10 Désémber 1898 ti
Karajaan Spanyol 
 -  Otonomi 25 Nopémber 1897 Otoritas jeung Kadaulatan Luhur tetep aya di pihak Karajaan Spanyol.[4] 
Aréa
 -  Total 9.104 km² (ka-169)
3.515 mil² 
 -  Cai (%) 1.6
Populasi
 -  Perkiraan  2011 3.706.690[5] (ka-127 sadunya; ka-29 sa-AS)
 -  Kapadetan 418 /km² (ka-21 sadunya; ka-2 sa-AS)
1082 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2007
 -  Total $77,4 milyar (T/S)
 -  Per kapita $19.600 (T/S)
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $96,26  milyar[6] (T/S)
 -  Per kapita $24.229[6] (T/S)
Gini? (2006) 53,5[7][8] (?)
HDI (t/s) 0,894 (Luhur Pisan) (Teu karéngking)
Mata uang Dolar Amérika Sarikat (USD)
Zona wanci AST (UTC–4)
 -  Usum panas (DST) Euweuh (UTC–4)
TLD Internét .pr
Kode telepon +1 (husus: +1-787 jeung +1-939)

Puérto Riko resmina Pasamakmuran Puérto Riko (Basa Inggris: Commonwealth of Puerto Rico; basa Spanyol: "Estado Libre Asociado de Puerto Rico", [esˈtaðo ˈlibɾe asoˈsjaðo ðe ˈpweɾto ˈriko]—harpiahna Nagara Bébas nu Kaasosiasi Puérto Riko), nyaéta hiji téritori nu teu kagabung ti Amérika Sarikat, aya di Karibia beulah kalér-wétan, wétaneun Républik Dominika, sarta kuloneun Kapuloan Virgin Amérika Sarikat sareng Kapuloan Virgin Britania.

Hubungan antawis Puérto Riko jeung Amérika Sarikat jujutanna nepi ka Perang Spanyol-Amérika, di aman Spanyol, dina Traktat Paris 1898, méré pulo ieu ka Amérika Sarikat. Warga Puérto Riko janten warga AS dina 1917, sarta Kongrés Amérika Sarikat ngatur rupa-rupa perkawis kahirupan Puérto Riko.[9] Tapi, masarakat pulo teu kaci milu Pamilu Présidén AS.[10][11] Saprak 1947, Puérto Riko bisa milih gubernurna sorangan. Basa resmina nyaéta basa Spanyol jeung Inggris, kalwan basa Spanyol jadi basa utami. Status pulitisna ayeuna, kaasup kamungkinan jadi Nagara Bagian atanapi kamerdikaan, diomongkeun luas di Puérto Riko.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Munisipalitas di Puérto Riko.
Munisipalitas di Puérto Riko

Salaku wewengkon nu teu kagabung ti Amérika Sarikat, Puérto Riko teu miboga babagian administratif kahiji sakumaha diterangkeun ku Pamaréntah AS, tapi aya 78 munisipalitas (~kotamadya) di tingkat ka-2 nu mana fungsina salaku county. Munisipalitas teras dibagi kana barrio. Unggal munisipalitas miboga mayor jeung badan législatif nu dipilih pikeun jabatan 4 taun.

Iklim[édit | sunting sumber]

Puérto Riko miboga iklim tropis kalawn suhu rarata minimal 19,4 °C jeung maksimal 29,7 °C. Présipitasi rarata taunan nyaéta 1687mm[12].

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan jeung catetan[édit | sunting sumber]

  1. Nancy Morris (1995). Puerto Rico: Culture, Politics, and Identity, Praeger/Greenwood.
  2. 2010 Census Data. "2010 Census Data". 2010.census.gov. Diakses pada 30 Oktober 2011. 
  3. "U.S. Department of State. Dependencies and Areas of Special Sovereignty". State.gov. Diakses pada 14 Agustus 2010. 
  4. "Carta Autonómica de 1897 de Puerto Rico". Lexjuris.com. Diakses pada 30 Oktober 2011. 
  5. "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2010 to July 1, 2011" (CSV). 2011 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. 1 Désémber 2011. Diakses pada 21 Désémber 2011. 
  6. a b "Government Development Bank of Puerto Rico, May 2011". gdb-pur.com. Diakses pada 2 Juni 2011. 
  7. "DESIGUALDAD ECONÓMICA EN PUERTO RICO" (PDF). tendenciaspr.com. [tumbu nonaktif]
  8. "Detailed Tables – American FactFinder". Factfinder.census.gov. Diakses pada 14 Agustus 2010. 
  9. (2005) The Louisiana Purchase and American Expansion, 1803–1898. Ed. by Sanford Levinson and Bartholomew H. Sparrow. (Lanham: Rowman & Littlefield, 2005. Cloth, ISBN 0-7425-4983-6. Paper, ISBN 0-7425-4984-4.) pp. 166–167. URL accessed August 14, 2010.
  10. "Regions and Territories: Puerto Rico", British Broadcasting Corporation, June 16, 2011.
  11. "World Factbook: Puerto Rico". Central Intelligence Agency. 
  12. Daly, Christopher, Eileen H. Helmer, and Maya Quiñonez. 2003. Mapping the Climate of Puerto Rico, Vieques and Culebra. International Journal of Climatology 23: 1359-1381.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Puérto Riko ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Puérto Riko di Wikivoyage

Citakan:Puerto Rico Citakan:Puerto Rican topics

Citakan:United States


Countries.png