Kalénder Islam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalénder t·s·é ]
Kagunaan Umum
Tiongkok · Islam · Gregorian · Thai: BulanPanonpoé . Tanggal minggu ISO · Astro · Julian
Tipe Kalénder
Lunisolar · Solar · Lunar
Kagunaan Lianna
Arménia · Bahá'í · Bengali · Berber · Buda · Koptik · Étiopia · Jérmanik · Yahudi · Hindu · India · Iran · Irlandia · Jepang · Jawa · Malayalam · Maya · Nanakshahi · Nepal · Nepal Sambat · Tamil · Tibet · Zoroaster
Julian asli · Runik
Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Istilah-istilah Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatSaum
ZakatHaji
Kota Penting
MekahMadinah
YerusalemKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Madhab
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i

Kalénder Islam atawa kalénder Muslim (Basa Arab: التقويم الهجري; at-taqwīm al-hijrī; Basa Persia: تقویم هجري قمری ‎ taqwīm-e hejri-ye qamari katelah oge kalender Hijriah) nyaeta kalénder nu dipake keur nanggalan kajadian-kajadian di nagara-nagara nu dominan Muslim, sarta dipake ku Muslim di mana wae keur nangtukeun wanci nu mustari keur ngaria-ria poe sucina Islam. Kalender Islam mangrupakeun kalender bulan nu miboga 12 bulan lunar, dina sataunna aya 354 poe. Kusabab taun bulan ieu 11 poe leuwih pondok tibatan taun panonpoe, sanajan poe sucina Islam dirayakeun dina tanggal nu ajeg dina kalender Islam, dina kalender Gregorian mah baris geseh 11 poe miheulaan saban taunna. Taun Islam katelah oge taun Hijrah alatan taun munggarannana nyaeta taun kajadian Hijrah; Nabi Muhammad emigrasi ti Mekah ka Madinah. Ku kituna taun-taun lianna ditangtukeun make H, (Basa Inggis H jeung AH, AH mah sarua jeung Basa Laten anno Hegirae (dina taun Hijrah).[1]

Taun Islam kiwari 1428 H.

Bulan[édit | sunting sumber]

Kalénder Islam

  1. Muharom
  2. Safar
  3. Rabi'ul-awal
  4. Rabi'ul-ahir
  5. Jumadil-awal
  6. Jumadil-ahir
  7. Rajab
  8. Sa'ban
  9. Romadon
  10. Sawal
  11. Dzulkaédah
  12. Dzulhijjah


Bulan Islam dingaranan kawas kieu:[2]

  1. Muharram محرّم (panjangna: Muarram ul aram)
  2. Safar صفر (panjangna: afar ul Muzaffar)
  3. Rabi'ul-awal atawa Mulud (Rabī' I) ربيع الأول
  4. Rabi'ul-ahir atawa Sawal Mulud (atawa Rabī' al Thānī, atawa Rabī' al-Akhir) (Rabī' II) ربيع الآخر أو ربيع الثاني
  5. Jumadil-awal (Jumādā I) جمادى الأول
  6. Jumadil-ahir (atawa Jumādā al-tsani) (Jumādā II) جمادى الآخر أو جمادى الثاني
  7. Rajab رجب (panjangna: Rajab al Murajab)
  8. Sa'ban atawa Rowah شعبان (panjangna: Sa'bān ul Moazam)
  9. Romadon atawa bulan Puasa رمضان (atawa Ramzān, panjangna: Ramaān ul Mubarak)
  10. Sawal شوّال (panjangna: Shawwal ul Mukarram)
  11. Dzlkaédah atawa Hapit ذو القعدة
  12. Dzulhijjah atawa Rayagung ذو الحجة

Tina sakabeh bulan, Romadon mangrupakeun bulan pangutamana, bulan keur puasa tina dahar, nginum, sapatemon jeung ngajaga hate tina sagala panyakit.

Tanggal penting[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Poé peré Muslim.

Tanggal penting dina taun Islam (Hijriah) nyaeta:

Hubungan kiwari[édit | sunting sumber]

Keur ngarobah sacara kasar, kalikeun taun Islam jeung 0.97, terus tambah 622 keur meunangkeun taun Gregorian. Taun Islam bakal sarua jeung taun Gregorian dina taun 20874. Taun kalender Islam 1429 bakal kajadian sakabehna aya dina taun kalender Gregorian 2008. Taun kawas kieu bakal lumangsung sakali unggal 33 atawa 34 taun Islam (32 atawa 33 taun Gregorian). Di handap daptarna:

Taun Islam dina taun Gregorian
Islam Gregorian Bedana
1228 1813 585
1261 1845 584
1295 1878 583
1329 1911 582
1362 1943 581
1396 1976 580
1429 2008 579
1463 2041 578
1496 2073 577
1530 2106 576
1564 2139 575

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Watt, W. Montgomery "Hidjra". Encyclopaedia of Islam Online. Ed. P.J. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill Academic Publishers. ISSN 1573-3912. 
  2. B. van Dalen; R.S. Humphreys; A.K.S Lambton, et al. "Tarikh". Encyclopaedia of Islam Online. Ed. P.J. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill Academic Publishers. ISSN 1573-3912. 

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Konverter tanggal[édit | sunting sumber]