Madinah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Kosakecap Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatZakat
Saum
Munggah haji ka Mekah
Kota Suci
MekahMadinah
YerusalemKarbalaKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaAsyuraMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Kakawasaan fungsional
MuadzinImamMulloh
AyatullohMufti
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Golongan
Sunni (Pamikiran:
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i)
Syi'ah: Itsna Asy'ariah, Ismailiyah,
Zaidiyah
Séjénna: Mu'tazilahKhawarizmi
Pergerakan
Sufi
WahabiSalafi

Madinah atawa Madinah Al Munawwarah: مدينة رسول الله atawa المدينه, (ogé Madinat Rosul Alloh, Madīnah an-nabī) nyaéta dayeuh utama di Arab Saudi. Mangrupa dayeuh anu ramai diziarahi atawa didatangan ku kaum Muslimin. Disana aya Masjid Nabawi anu ngabogaan pahala sarta keutamaan pikeun kaum Muslimin. Dina Hadits, Nabi Muhammad SAW bersabda yén:

"Solat di masjid kuring (Masjid Nabawi) ngabogaan pahala 1000x sarta Solat di Masjidil Haram (Mekkah) ngabogaan pahala 100000x"

Dayeuh ieu dewasa ieu ngabogaan nu nyicingan kira-kira 600.000 jiwa. Pikeun umat Muslim dayeuh ieu dianggap minangka dayeuh suci kadua. Dina jaman Nabi Muhammad SAW, dayeuh ieu jadi puseur dakwah, pangajaran sarta pamaréntahan Islam. Ti dayeuh ieu Islam tuluy menyebar ka sakumna jazirah Arabia sarta tuluy ka sakumna dunya.

Lokasi geografi[édit | sunting sumber]

Letak Madinah

Dayeuh ieu berjarak kurang leuwih 600 km di palebah Kalér Dayeuh Mekkah. Dina mangsa tuluy merlukeun waktu cukup lila pikeun ngahontal Madinah (kurang leuwih hiji bulan) kalawan ngagunakeun Unta. Sedengkeun ayeuna bisa ditempuh kurang leuwih 6 jam ngaliwatan jalan bébas tahanan anu diwangun ku pamaréntah Arab Saudi. Dina mangsa kakawasaan Usmaniyah Turki, aya jalur karéta seuneu anu nyambungkeun Madinah jeung Amman (Yordania) sarta Damaskus (Syria). anu mangrupa bagian ti jalur karéta seuneu Istambul (Turki)-Haifa (Israél) anu dipikawanoh kalawan ngaran Hejaz Railway. Kiwari jalur éta geus euweuh deui sarta stasiun karéta seuneu Madinah dijadikeun Musieum. Jalur ieu baheula dipaké pikeun kelancaran pengangkutan jamaah haji. Ayeuna sajaba ngagunakeun jalan darat, dayeuh Madinah bisa diakses ngaliwatan Hawa kalawan bandara boga skala internasional anu utamana dipaké dina usum haji sajaba Bandara King Abdul Aziz di Jeddah

Sacara geografis, dayeuh ieu datar anu dikelilingi gunung sarta pasir pasir sarta beriklim gurun.

Ékonomi[édit | sunting sumber]

Ti sektor ékonomi, aya sektor tatanén sarta perkebunan leuwih leuwih perkebunan korma anu geus dipikawanoh saprak mangsa lampau, peternakan selayaknya nu nyicingan Arab sarta perdagangan ditambah kalawan sektor jasa utamana jasa pangladén para peziarah diantarana nyaéta usaha perhotelan sarta penginapan.

Atikan[édit | sunting sumber]

Sajaba dipikawanoh minangka dayeuh puseur perkembangan Islam. Madinah ogé mangrupa puseur ti atikan Islam saprak mangsa Nabi Muhammad SAW. Ogé réa ajengan-ajengan sarta Cendekiawan Islam anu mecenghul ti Madinah diantarana nyaéta Imam Malik. Ayeuna di Madinah aya sagala rupa Jami'ah (Universitas) sarta paguron paguron luhur Islam séjénna, contona ialah Universitas Islam Madinah.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Masjid Nabawi warsih 2007

Dayeuh Madinah dina mangsa saméméh perkembangan Islam dipikawanoh kalawan ngaran Yathsrib. Dipikawanoh minangka puseur perdagangan. Saterusna sabot Nabi Muhammad SAW hijrah ti Mekkah dayeuh ieu digantian ngaranna jadi Madinah sebgai puseur perkembangan Islam nepi ka anjeunna wafat sarta dimakamkan di ditu. Saterusna dayeuh ieu jadi puseur penerus Nabi Muhammad anu dipikawanoh kalawan puseur khalifah. Aya tilu Khalifah anu maréntah ti dayeuh ieu nyaéta Abu Bakar, Umar bin Khattab sarta Utsman bin Affan. Dina mangsa Ali bin Abi Thalib pamaréntahan dipindahkan ka Kufah di Irak alatan lumangsung gejolak pulitik alatan terbunuhnya khalifah Utsman ku kaum pemberontak. Saterusna sabot kakawasaan pindah ka bani Umayyah, mangka pamaréntahan dipindahkan ka Damaskus sarta sabot pamaréntahan pindah ka bani Abassiyah, pamaréntahan dipindahkan ka dayeuh Baghdad. Dina mangsa Nabi Muhammad SAW, nu nyicingan dayeuh Madinah nyaéta jelema anu ngagem agama Islam sarta urang Yahudi anu ditangtayungan di mana ayana. Tapi alatan penghianatan anu dipigawé ka nu nyicingan Madinah sabot perang Ahzab, mangka kaum Yahudi diusir kaluar Madinah.

Kiwari Madinah babarengan dayeuh suci Mekkah dibawah pangladén pamaréntah Karajaan Arab Saudi anu mangrupa ladén kadua dayeuh suci.