Idul Adha

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Kosakecap Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatZakat
Saum
Munggah haji ka Mekah
Kota Suci
MekahMadinah
YerusalemKarbalaKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaAsyuraMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Kakawasaan fungsional
MuadzinImamMulloh
AyatullohMufti
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Golongan
Sunni (Pamikiran:
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i)
Syi'ah: Itsna Asy'ariah, Ismailiyah,
Zaidiyah
Séjénna: Mu'tazilahKhawarizmi
Pergerakan
Sufi
WahabiSalafi

Idul Adha (atawa di Malaysia sarta Singapura, Poé Raya Haji, basa Arab: عيد الأضحى) nyaéta hiji poé raya Islam. Dina poé ieu dipieling kajadian kurban, nyaéta nalika Nabi Ibrahim (Abraham), anu ngimpi ngorbankeun putrana pikeun Alloh, baris ngorbankeun putrana, saterusna diganti ku domba.

Dina poé raya ieu, umat Islam ngariung dina wanci isuk-isuk sarta ngalakonan solat Ied babarengan di taneuh lapang, kawas nalika ngarayakeun Idul Fitri. Sanggeus solat, dipigawé meuncit sato korban, pikeun miéling paréntah Alloh ka Ibrahim anu meuncit domba minangka gaganti putrana.

Poé Raya Idul Adha ragrag dina tanggal 10 bulan Dulhijah, poé ieu ragrag persis 70 poé sanggeus perayaan Idul Fitri. Poé ieu ogé reujeung poé-poé Tasyrik diharamkan puasa pikeun umat Islam.

Puseur perayaan Idul Adha nyaéta hiji désa leutik di Arab Saudi anu ngaranna Mina, deukeut Mekkah. Di dieu aya tilu tihang batu anu ngalambangkeun Iblis sarta kudu dibaledog ku batu ku umat Muslim anu keur munggah Haji.

Poé Idul Adha nyaéta penclutna ibadah Haji anu dilaksanakeun umat Muslim.

Netepkeun Idul Adha[édit | sunting sumber]

Umat Islam ngayakinan, yén pilar sarta inti ti ibadah haji nyaéta wukuf di Arafah, samentara Poé Arafah éta sorangan nyaéta poé sabot jamaah haji di taneuh suci keur ngalakonan wukuf di Arafah, sakumaha pidawuh Nabi saw.:

Ibadah haji nyaéta (wukuf) di Arafah. (HR at-tirmidzi, Ibn Majah, al-baihaqi, ad-daruquthni, Ahmad, sarta al-hakim. Al-hakim ngoméntaran, “Hadits ieu sahih, sekalipun anjeunna duaan [Bukhari-muslim] henteu ngaluarkeunana”).

Ogé pidawuh anjeunna:

Poé Raya Idul Fitri maranéh nyaéta poé nalika maranéh berbuka (réngsé puasa Ramadan), sarta Poé Raya Idul Adha maranéh nyaéta poé nalika maranéh meuncit kurban, sedengkeun Poé Arafah nyaéta poé nalika maranéh (jamaah haji) ngariung di Arafah. (HR as-syafii ti ‘Aisyah, dina al-umm, juz I, hal. 230).

Mangka sakuduna, umat Islam di sakumna dunya anu henteu keur ngalakukeun ibadah haji ngajadikeun penentuan poé Arafah di taneuh suci minangka padoman. Lain leumpang sorangan-sorangan kawas ayeuna ieu. Sumawona Nabi Muhammad ogé geus negeskeun hal éta. Dina hadits anu diomongkeun ku Husain bin al-harits al-jadali ngomong, yén amir Makkah kungsi nepikeun khutbah, saterusna ngomong:

Rasulullah saw. geus nalatahan ka kami ambéh kami ngalakukeun ibadah haji dumasar ru’yat (hilal Dzulhijjah). Lamun kami henteu bisa nyaksianana, saterusna aya dua saksi adil (anu nyaksianana), mangka kami kudu mengerjakan manasik dumasar kesaksian maranéhanana. (HR Lebu Dawud, al-baihaqi sarta ad-daruquthni. Ad-daruquthni ngoméntaran, “Hadits ieu isnadnya bersambung, sarta sahih.”).

Hadits ieu ngécéskeun: Kahiji, yén palaksanaan ibadah haji kudu didasarkan ka hasil ru’yat hilal 1 Dzulhijjah, ku kituna iraha wukuf sarta Idul Adhanya bisa ditetepkeun. Kadua, talatah Nabi ka amir Makkah, minangka pangawasa wewengkon, tempat di mana perhelatan haji dilaksanakeun, pikeun ngalakonan ru’yat; lamun henteu junun, mangka ru’yat batur, anu nyatakeun kesaksiannya ka amir Makkah.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]