Idul Fitri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Istilah-istilah Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatSaum
ZakatHaji
Kota Penting
MekahMadinah
YerusalemKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Madhab
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i

Idul Fitri (atawa leuwih dipikawanoh kalawan istilah Lebaran) nyaéta poé raya umat Islam, anu murag dina tanggal 1 Syawal dina penanggalan Hijriyah. Alatan penentuan 1 Syawal anu dumasar peredaran bulan kasebut, mangka Idul Fitri atawa Poé Raya Puasa murag dina tanggal anu berbeda-beda saban warsihna lamun ditempo ti penanggalan Masehi.

Cara nangtukeun 1 Syawal ogé variatif, ku kituna kaci jadi aya sawaréh umat Islam anu ngarayakeunana dina tanggal Masehi anu béda.

Dina tanggal 1 Syawal, umat Islam ngariung dina isuk-isuk poé sarta menyelenggarakan Solat Ied babarengan di masjid-masjid anu aya, komo mindeng henteu tertampung ku kituna ogé dipigawé di taneuh lapang sarta jalan raya (utamana di dayeuh badag), kawas halna sabot Idul Adha.

Umat Islam di Indonésia ngajadikeun Idul Fitri minangka poé raya utama, momen pikeun ngariung balik babarengan kulawarga, sumawona kulawarga anu alatan hiji alesan, contona pagawéan atawa pernikahan, kudu berpisah. Mimiti dua minggu saméméh Idul Fitri, umat Islam di Indonésia mimiti riweuh mikiran perayaan poé raya ieu, anu pangutamana nyaéta Mudik atawa Balik Kampung, ku kituna pamaréntah ogé memfasilitasi kalawan ngabenerkeun jalan-jalan anu diliwatan.

Ibadah sarta Talari di Idul Fitri[édit | sunting sumber]

Solat Idul Fitri biasana dipigawé di lapang. Sedengkeun hukum ti Solat Idul Fitri ieu téh sunnah mu'akkad. Saméméh solat, kaum muslimin mengumandangkan takbir. Sedengkeun takbir nyaéta minangka katut

Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar الله أكبر الله أكبر الله أكبر
la ilaha illa Alloh لا إله إلا الله
Allahu akbar, Allahu akbar الله أكبر الله أكبر
wa li-illahi al-hamd ولله الحمد
Alloh Maha Agung, Alloh Maha Agung, Alloh Maha Agung
Teu aya deui Pangéran sajaba Alloh
Alloh Maha Agung, Alloh Maha Agung
Sagala puji ngan pikeun Alloh

Takbir mimiti dikumandangkan sanggeus bulan Syawal dimimitian. Sajaba ngalakukeun Solat Sunnah Idul Fitri, kaum muslimin ogé kudu mayar zakat fitrah saloba 2 kilogram bahan pangan. Tujuan ti zakat fitrah sorangan nyaéta pikeun mikeun kabagjaan dina kaum fakir miskin. Saterusna, Khutbah dibikeun sanggeus Solat Idul Fitri lumangsung, sarta dituluykeun kalawan do'a. Sanggeus éta, kaum muslimin silih bermaaf-maafan.

Talari Idul Fitri di Inggris[édit | sunting sumber]

Poé Idul Fitri di Inggris henteu diperingati minangka poé libur nasional. Kaum muslimin di Inggris kudu néangan informasi ngeunaan poé Idul Fitri. Biasana, informasi ieu dipibanda ti Islamic Centre pangdeukeutna atawa ti milis Islam. Idul Fitri dirayakan sacara basajan di Inggris. Khutbah ditepikeun ku Imam masjid satempat, dituluykeun kalawan bersalam-salaman.

Biasana di hiji wewengkon di mana aya réa kaum muslimin disana, kantor-kantor sarta sawatara sakola di wewengkon kasebut baris mikeun hiji poé libur pikeun kaum muslimin. Pikeun nangtukeun poé Idul Fitri sorangan, para ajengan sarta para ahli ageman Islam mindeng ngayakeun rukyat hisab pikeun nangtukeun poé raya Idul Fitri.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]