Léter

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kecap léter (tina litre atawa liter na basa Inggris) ngandung harti hiji unit métrik eusi. Léter lain mangrupakeun unit SI, tapi (sarua jeung unit jam sarta poé) kadaptar salaku salah sahiji "unit lian ti SI nu ditampa jeung dipaké babarengan jeung SI" (catetan NIST). Unit SI pikeun volume nyaéta méter kubik (m3) catetan NIST ngeunaan unit SI.

Unit léter dilambangkeun ku hurup l atawa L atawa .

Dadaran[édit | sunting sumber]

Saléter sarua jeung

  • 0.001 méter kubik,
  • 1 désiméter kubik,
  • 1000 séntiméter kubik,
  • eusi kotak nu sisina 10 séntiméter.

Aya 1.000 léter dina saméter kubik (1 m³).

Léter dibagi kana unit-unit nu leuwih leutik ku nambahkeun awalan SI, sahingga saléter sarua jeung

  • 1.000 mililéter (ml) = 1.000 séntiméter kubik (cm³),
  • 100 séntiléter (cl),
  • 10 désiléter (dl),
  • 0.01 héktoléter (hl).

Volume nu leuwih badag bisa maké satuan kiloléter (kl, 1.000 léter) atawa mégaléter (Ml, 1.000.000 léter), tapi ilaharna mah maké méter kubik (m³, 1.000 léter). mililéter << sétiléter << désiléter << léter

Lambang[édit | sunting sumber]

Lambang pikeun léter tadina mah l (aksara leutik "l"), tapi, sangkan teu pahili jeung angka hiji ("1"), mangga L (aksara badag "L") mimiti dipaké taun 1979. Hal ieu dirojong ku National Institute of Standards and Technology AS, ogé Kanada jeung Australia. Lambang pikeun unit turunanana nya dina bentuk µL, mL, kL, ML, jst.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

In 1793, the litre was introduced in France as one of the new "Republican Measures", and defined as one cubic decimetre. Its name derived from an older French unit, the litron, whose name came from Greek via Latin.

In 1879, the CIPM adopted the definition of the litre, and the symbol l (lowercase letter l).

In 1901, at the 3rd CGPM conference, the litre was redefined as the space occupied by 1 kg of pure water at the temperature of its maximum density (3.98 °C) under a pressure of 1 atm. This made the litre equal to about 1.000 028 dm³ (earlier reference works usually put it at 1.000 027 dm³).

In 1964, at the 12th CGPM conference, the litre was once again defined in exact relation to the metre, as another name for the cubic decimetre, that is, exactly 1 dm³. NIST Reference

In 1979, at the 16th CGPM conference, the alternative symbol L (uppercase letter L) was adopted.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]