Wikipedia:Pitulung narjamahkeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Lamun anjeun aya niat pikeun ngeureuyeuh narjamahkeun artikel tina Wikipédia basa lainna ka basa Sunda, aya sababaraha hal anu dianjurkeun :

  • Tarjamahkeun paragraf intro. lamun waktu anjeun nyegseret, tarjamahkeun paragraf intro-na tiheula, anu biasana ngamuat informasi penting anu perlu dipikanyaho ngeunaan subyék artikel. Paragraf intro nyaeta 1-3 paragraf dimimiti artikel; dina artikel panjang, paragraf intro ayana saacan daptar eusi.
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonésia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
  • Parhatoskeun gaya basa. Dina nulis, Perhatoskeun gaya basa, sangkan mérénah kana gaya basa ensiklopedia anu cenderung formal.
  • Ulah narjamahkeun per-kecap. Henteu kabéh basa mibanda tata basa nu sarua jeung basa Sunda. Ku sabab kitu, hindari narjamahkeun per-kecap. Luyukeun kalimahna make gaya basa Sunda.
  • Gugon kana kamus. Lamun manggihan kecap anu hartina heunteu dipikanyaho ku Anjeun atawa Anjeun kurang yakin, leuwih hadé pariksa heula harti éta kecap ngaliwatan kamus. Lamun éta kecap teu aya dina kamus, tulis éta kecap nurutkeun cara nyoarakeunana/ngedalkeunana basa Indonésia (pikeun istilah téknis/khusus, contona: biology jadi biologi) atawa antepkeun éta kecap dina basa aslina, tapi dicitak doyong (italic).
  • Seselkeun interwiki atawa sumber artikel. Lamun Anjeun narjamahkeun tina artikel Wikipedia (contona Bahasa Inggris atawa Melayu), seselkeun interwiki ke artikel éta sumber dina tungtung artikel. Conto: [[en:Biology]]. Lamun Anjeun narjamahkeun tina artikel di situs internet lain, seselkeun link/pranala kana éta kaca dina tungtung artikel. Lamun Anjeun narjamahkeun tina artikel dina majalah atawa buku, seselkeun judul artikel atawa buku dina tungtung artikel.
  • Tiron artikel Wikipedia sumber tina kaca édit. Pikeun mertahankeun wiki jeung pranala anu aya dina kaca sumber, Anjeun bisa niron artikel éta sumber tina kaca éditanana, lain tina kaca artikelna.
  • Konversikeun satuan Inggris kana satuan SI. Lamun narjamahkeun salah sahiji artikel tina Wikipedia Inggris, payus pisan lamun satuan-satuan Inggris kawas inch, mile, pound jeung sajabana dikonversikeun kana satuan SI. Hasilna bisa dijejegkeun ka luhur atawa ka handap, teu perlu nyeplés, iwal ti dipikabutuh ku konteks-na.
  • Luyukeun tanda baca dina wilangan. Dina basa Inggris, tanda baca koma dipaké pikeun nandaan lobana rébuan atawa lipetanana. Nalika narjamahkeun, ganti éta koma ku tanda titik kawas dina basa Indonésia.
- Contona: 1.000 (sarébu), lain 1,000.
  • Luyukeun jeung konteks Basa Sunda. Lolobana pamaké Wikipedia Sunda nyaéta urang Sunda, warga nagara Indonésia, matakna lamun narjamahkeun artikel-artikel sénsitif, utamana tina Wikipedia Inggris, Indonésia, jeung anu lianna, kudu nitenan jeung nyaluyukeun eusi artikelna. Pangpangna mah pelebah artikel-artikel ngeunaan agama, budaya, sajarah, jeung pulitik. Ogé ulah poho oge, urang kudu tetep panceg kana sudut pandang netral.
  • Ulah 'pédé' teuing. Lamun Anjeun henteu ngarti kana eta basa kosta kalawan lancar , ulah maksakeun narjamahkeun. Sabab tarjamahan anu salah, sarua jeung ngeusian artikel anu salah jeung jeung ngalantarankeun fakta nu aya jadi salah.

Conto tina kesalahan panarjamahan anu nyababkeun tibalikna fakta:
Teks asli tina Wikipedia basa Inggris: (revisi sumber)

On 27 September 2005, he resigned enabling President Hosni Mubarak to call for General Elections. Nazif remained as a caretaker Prime Minister until the new government formed on 27 December 2005.

aalah ditarjamahkeunana jadi: (revisi yang salah)

Dina 27 September 2005, ia diangkat Presiden Hosni Mubarak untuk mengikuti Pemilihan Jenderal. Nazif kemudian sebagai pejabat Perdana Menteri hingga pemerintahan baru terbentuk pada 27 Desember 2005.

fakta anu sakuduna: (revisi perbaikan)

Dina 27 September 2005 ia mengundurkan diri. Presiden Hosni Mubarak kemudian mengadakan Pemilihan Umum. Nazif tetap menjabat pejabat sementara Perdana Menteri hingga pemerintahan baru terbentuk pada 27 Desember 2005.

Dina conto di luhur aya sababaraha fakta anu patukangtonggong:

  1. Nazif pada 27 September 2005 mengundurkan diri bukannya malah diangkat.
  2. Presiden Hosni Mubarak mengadakan pemilihan umum lain pemilihan jenderal.


Istilah-istilah baku[édit | sunting sumber]

Di handap ieu sababaraha istilah baku nu ilahar dipaké di Wikipédia katut tarjamahna dina basa Sunda.

  • External links — Pranala keluar/luar — Tumbu kaluar
  • See also — Lihat pula — Tempo/Baca ogé
  • Stub — Tulisan rintisan — Taratas
  • Disambiguation — Disambiguasi
  • {{Pondok}} — {{rintisan}} — {{pondok}} atawa {{Pondok}}
  • {{disambiguation}} — {{disambig}}
  • Abort — Batalkan — Bedokeun — Bolaykeun

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


   * External links — Pranala keluar/luar — Tumbu kaluar
   * See also — Lihat pula — Tempo/Baca ogé
   * Stub — Tulisan rintisan — Taratas
   * Disambiguation — Disambiguasi
   * 
Nulis.jpg


Citakan:Rintisan
Nulis.jpg


atawa 
Nulis.jpg



* Citakan:Disambiguation

   * Abort — Batalkan — Bolaykeun