Wikipedia:Disambiguasi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Disambiguasi di Wikipedia jeung Wikimedia nyaéta hiji prosés keur mungkas konflik nu aya nalika artikel-artikel ngeunaan dua (atawa leuwih) jejer nu béda miboga judul nu sarua.

Di handapeun ieu aya dua padika disambiguasi anu baris diomongkeun, nyaéta:

  • Tumbu disambiguasi — aya dina mimiti artikel, anu mangrupa hiji catetan anu némbongkeun pikeun pamaca hiji tumbu ka artikel kalawan judul atawa eusi anu jiga, anu jigana ditéang ku pamaca sarta lain artikel anu keur dibaca.
  • Kaca disambiguasi — hiji kaca sejen artikel anu henteu ngabogaan eusi sarta dipaké pikeun ngarujuk kana artikel-artikel séjén dina Wikipedia. Kaca-kaca nu hiji jeung nu séjénna silih disambiguasi.

Mutuskeun keur disambiguasi[édit | sunting sumber]

Disambiguasi bisa aya alatan béda pamakéan kecap anu sarua. Aya sawatara hal anu bisa ngabalukarkeun disambiguasi, diantarana nyaéta:

  • Asalna ti basa kosta atawa wewengkon, contona aki, su: aki, en: accu, jp: aki (propinsi)
  • Dijieun tina bahan anu jiga, contona kaca, bisa hartosna kaca parat tempo atawa eunteung
  • Nambah harti anyar, contona dina basa Inggris, latex (karét) sarta Latex (piranti beyé)
  • Ngamangpaatkeun harti anu béda dina widang anu béda, contona interupsi dina widang hukum sarta pamrograman

Naon-naon nu diasupkeun[édit | sunting sumber]

Istilah-istilah anu diasupkeun nyaéta istilah-istilah anu mangrupa judul artikel anu bisa ngarujuk kana dua hal atawa leuwih anu sama sakali béda, contona:

Naon-naon nu henteu diasupkeun[édit | sunting sumber]

Di handap ieu nyaéta hal-hal anu henteu diasupkeun kana hiji kaca disambiguasi. Hal ieu ambéh pamakéan kaca disambiguasi jadi écés sarta lain kalahka leuwih ngabingungkeun.

Définisi-définisi kamus[édit | sunting sumber]

Hiji halaman disambiguasi lain mangrupa hiji daptar tina definisi-definisi anu dipanggihan dina hiji kamus. Deskripsi singget ngeunaan harti sacara umum hiji kecap geus cukup dina raraga mantuan pamaca pikeun nangtukeun konteks anu patali. Cara séjén nyaéta ku jalan ngagunakeun citakan pikeun ngaitkeun pamaca ka Wiktionary, kamus wiki: tempo Bagaimana mengaitkan ka Proyek Wikimedia#Wiktionary (en).

Jejer-jejer dobel[édit | sunting sumber]

Disambiguasi ulah nepi ka dipatukeurkeun jeung pengabungan ti artikel dobel (artikel kalawan judul anu béda, tapi ngabogaan ruang wengkuan téma anu ampir sarua, contona "en:Gas Turbine" sarta "Gas turbine", atawa "en:restroom" sarta "washroom", atawa ogé contona "Ibukota" kalawan "Puseur dayeuh"). Permasalahan ieu ditungkulan ku Wikipedia:Alihan.

Daptar-daptar[édit | sunting sumber]

Daptar-daptar artikel-artikel di mana istilah disambiguasi ngan mangrupa sawaréh tina artikel lain bagian tina disambiguasi. Halaman disambiguasi lain mangrupa hiji indéks panéangan. Ulah nambahkeun tumbu internal anu ngan mangrupa bagian tina judul artikel (di mana henteu aya resiko salah tapsir).

Daptar kapal laut[édit | sunting sumber]

Daptar anu ngasupkeun jenis-jenis sakabéh kapal laut ngagantikeun kaca disambiguasi. Di mana hiji kapal laut kaasupkeun di antara entri séjén nurutkeun nomer kapal atawa singketam, entri kasebut kudu mastikeun jenis ti kapal anu dimaksud.

Proyék Wikimedia lianna[édit | sunting sumber]

Halaman disambiguasi leuwih hadé henteu dijieun pikeun hiji subyek anu artikel-artikel séjénna ngan aya dina kaca proyek Wikimedia séjénna, lain dina proyek anu sarua, komo lamun kaca disambiguasi anu dimaksud geus aya saméméhna (contona poling pikeun korban-korban 9/11 (en)). Subyek anu ngabogaan artikel-artikel sorangan alus di Wikipedia sarta ogé dina proyek séjénna geus tangtu mangrupa perkecualian.

Ringkesan atawa kaca taratas nu loba[édit | sunting sumber]

Sawatara topik-topik leutik anu diwangun tina ngan hiji paragraf atawa anu sarimbag bisa aya babarengan (koeksis) dina hiji halaman tunggal (halaman rintisan réa), silih dipisahkan ku sub judul. Sanajan halaman ieu jiga halaman disambiguasi, béja disambiguasi henteu sakuduna diteundeun di dieu, sakumaha halaman anu dimaksud henteu ngait kana artikel séjén anu dihubungkeun jeung deukeutna pamakéan istilah.

Lamun saban sub judul (en) mimiti ngagedean (tumuwuh), meureun anjog waktuna hiji subyek ngabogaan kaca sorangan. (Tempo ukuran artikel (en) sarta ringkasan stil(en).)

Sanajan réa halaman ngagantung kana prinsip ieu, geus ilahar yén unggal subyek ngabogaan halaman-halaman rintisan anu misah sorangan-sorangan.

Sok paké {{split}} atawa {{splitsection}}, sarta hontal konsensus saméméh narékahan misahkeun. WP:Bold henteu bisa diaplikasikan, ku alatan éta hésé kacida pikeun mulangkeun hiji pamisahan, komo lamun mindeng merlukeun pemanduan ekstensif ku administrator.

Tumbu disambiguasi[édit | sunting sumber]

Saurang pamaké anu keur néangan hiji istilah umum meureun henteu ngarep-ngarep hiji artikel séjén mecenghul, anu lain ngécéskeun naon anu ditéangna. Ku alatan éta, tumbu-tumbu anu bisa mantuan pikeun nujulkeun kana artikel séjén kalawan ngaran anu jiga mutlak diperlukeun. Kaperluan ieu bisa diakomodasikeun ku jalan ngagunakeun sawatara citakan anu dilengkepan ku parameter-parameter.

Tumbu di beulah luhur[édit | sunting sumber]

Aya dua jenis tumbu anu bisa diteundeun dina mimiti hiji halaman anu dicurigai mangrupakeun artikel nu aya disambiguasian, nyaéta:

  • tumbu ka halaman séjén, ngagunakeun citakan {{for}}
  • tumbu ka halaman disambiguasi, ngagunakeun citakan {{otheruses}}

Kadua jenis citakan kasebut dibédakeun dumasar kana jumlah istilah disambiguasi anu meureun lumangsung. Pikeun kasus anu kahiji contona dina artikel bulan (satelit) disimpen tumbu

Keur bulan minangka hijian waktu, tempo bulan (waktu).

ambéh pamaca nyaho yén aya ogé artikel kalawan judul sarua bulan anu bisa mangrupa calon artikel anu sabenerna ditéangan. Tapi lamun aya leuwih ti dua artikel anu ngandung disambiguasi, contona artikel endog leuwih hadé dipaké

anu ngarujuk kana hiji halaman disambiguasi, di mana dituliskeun istilah-istilah anu bisa ngarujuk kana kecap endog.

Tumbu di beulah handap[édit | sunting sumber]

Tumbu di bagian handap mangrupa fitur anu ditinggalkeun (kadeprekasi) alatan arang kabaca sarta hésé kapanggih. Minangka panduan ka topik-topik anu patali jeung hiji artikel, sarta lain berdisambiguasi, sub judul "Tempo ogé" leuwih cocog pikeun dipaké.

Conto panggunaan citakan tumbu disambiguasi[édit | sunting sumber]

Di handap ieu nyaéta conto pamakéan citakan pikeun nyieun tumbu disambiguasi:

  • {{for}} dipaké jeung dua parameter, nyaéta katerangan pamangfaatan séjén sarta halaman anu dituju.
Contona
Keur bulan minangka satelit, tempo bulan (satelit). baris ngahasilkeun:
Keur bulan minangka satelit, tempo bulan (satelit).
  • {{otheruses}} tanpa parameter baris ngahasilkeun rujukan ka halaman kalawan ngaran anu kasusun kana ngaran artikel anu bersangkutan (di mana templat ieu dipaké) ditambah frase (disambiguasi), contona:
  • {{otheruses}} jeung hiji parameter baris ngabalukarkeun rujukan ka halaman kalawan ngaran anu kasusun kana peunteun parameter ditambah frase (disambiguasi).
Contona:
baris mikeun hasil:
  • {{otheruses}} jeung dua parameter baris ngabalukarkeun rujukan ka halaman kalawan ngaran anu kasusun ngan ukur kana peunteun parameter kadua.
Contona: Citakan:Kegunaanlain baris mikeun hasil:

Kaca disambiguasi[édit | sunting sumber]

Halaman-halaman disambiguasi dina Wikipedia diwangun tina hiji atawa leuwih daptar anu ngandung tumbu ka judul-judul artikel kalawan istilah-istilah nu sarimbag. Sawatara panduan hiji halaman disambiguasi nyaéta:

  • Tumbu ka topik utama (lamun aya):
Detik nyaéta hijian waktu.
  • Mimitian unggal daptar kalawan kalimah perkenalan singget ngeunaan istilah anu dimaksud, lengkepan ku cara ngandelan kecap kasebut sarta pungkas ku titik dua ':'. Conto:
Kalapa bisa ngarujuk kana:
  • Coba pikeun mitembeyan unggal entri dina daptar kalawan tumbu internal ka halaman artikel anu dimaksud.
  • Saban entri anu dibéré tanda bullet (asterix atawa '*'), ampir dina saban kasus, sakuduna ngan ngabogaan hiji tumbu anu bisa dituju.
  • Ulah mem-pipe ngaran tumbu ka artikel anu kaasup dina daptar. (Do not pipe the name of the links to the articles being listed.)
  • Ngan ukur ngasupkeun artikel kalawan subyek nu patali, dina harti sapanjang istilah anu dimaksud dijelaskeun dina artikel tujuan. (Contona halaman disambiguasi kelapa ngasupkeun bagian daging sapi.)
  • Barengkeun citakan {{disambig}} atawa citakan halaman disambiguasi séjénna dina bagian handap ti halaman disambiguasi minangka indikator tina status halaman kasebut. Turutan citakan kasebut, sartakeun saban kategori baku anu luyu.

Conto utama halaman disambiguasi, tempo lift (en).

Citakan kaca disambiguasi[édit | sunting sumber]

Halaman-halaman disambiguasi merlukeun pamakéan {{disambig}} pikeun némbongkeun yén halaman kasebut nyaéta hiji halaman disambiguasi sarta lain hiji artikel.

Conto: pamakéan {{disambig}} baris ngahasilkeun:

dina halaman anu bersangkutan. Asupkeun citakan ieu dina bagian handap hiji halaman disambiguasi.