Kalénder Cina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalénder t·s·é ]
Kagunaan Umum
Tiongkok · Islam · Gregorian · Thai: BulanPanonpoé . Tanggal minggu ISO · Astro · Julian
Tipe Kalénder
Lunisolar · Solar · Lunar
Kagunaan Lianna
Arménia · Bahá'í · Bengali · Berber · Buda · Koptik · Étiopia · Jérmanik · Yahudi · Hindu · India · Iran · Irlandia · Jepang · Jawa · Malayalam · Maya · Nanakshahi · Nepal · Nepal Sambat · Tamil · Tibet · Zoroaster
Julian asli · Runik

Kalénder China mangrupakeun kalénder lunisolar, nu ngahijikeun unsur kalénder bulan (lunar) jeung kalénder panonpoé (solar). Di China kiwri, kalénder Gregorian dipaké keur aktipitas sapopoé, tapi kalénder Chinena dipaké kénéh keur nandaan poé peré China tradisional saperti Pabaru China (Féstival Usum Semi), Féstival Duan Wu, sarta Féstival Tengah Usum Gugur, jeung dina astrologi, saperti milih wanci nu hadé keur panganténan atawa munggaran dibukana hiji wangunan. Ku sabab unggal bulan nurutan sasikleus bulan, bisa ogé dipaké kur nangtukeun paseu bulan.

Di China, kalénder tradisional katelah "kalénder agrikultural" (Basa China Basajan: 农历, pinyin: nónglì) sedengkeun kalender Gregorian katelah "kalender umum" (公历, gōnglì) atawa "kalender Kulon". Ngaran sejenna keur kalender China nyaeta "Kalender Yin" (阴历, yīnlì) nu nujul kana aspek bulan, sedengkeun kalender Gregorian mangeupakeun kalender "Yang" (阳历, yánglì) nu nujul kana watek srangengena. Kalender China disebut "kalender kuno" (新历, 新曆, xīnlì), sednekun kaplender Gregorian dipake jadi kelender resmi. Kalender tradisional oge sering nujul kana "Kalender Xia", nu nurutan komentar dina Shiji nu nyebutkeun yen nalika Dinasti Xia, taun dimimitian nalika bulan kadua sanggeus winter solstice (saperti dina kalender moderen).


Nuvola apps clock.png