Basa Yunani

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Basa Yunani (Ελληνικά Ellinika)
Dipaké di: Yunani, Siprus, ogé komunitas di Amérika Serikat, Kanada, Australia, Jerman, Turki, Albania, Georgia, Italia jeung Mesir.
Wewengkon: Indo-Eropa, wétaneun Méditerania
Jumlah pamaké: 15 yuta
Urutan ka: 74
Klasifikasi rungkun basa: Indo-Eropa
Status resmi
Basa resmi di: Yunani, Siprus, Uni Eropa jeung minoritas basa di Italia jeung Albania.
Diatur ku: teu aya nu ngatur resmi
Sandi basa
ISO 639-1 el
ISO 639-2 gre
ISO 639-3 ell
SIL GRK
Tempo ogé: Basa - Daptar basa

Basa Yunani (Ελληνικά, IPA [e̞ˌliniˈka] — "Hellenic") nyaéta salasahiji basa Indo-Éropa kalayan sajarah anu geus didokuméntasikeun 3.500 taun lilana, panglilana dina kulawarga Indo-Éropa mah. Basa ieu ogé mangrupakeun basa anu panglawasna jadi bukti dina basa Indo-Éropa lamun seug basa Anatoli teu kaasup. Kiwari, ieu basa dikecapkeun ku kurang leuwih 15 yuta urang di Yunani, Siprus, Albania, Bulgaria, Républik Macédonia, Italia jeung Turki. Ogé aya loba komunitas émigran urang Yunani nu sumebar di sakuliah dunya, saperti di Melbourne, Australia — nu mibanda populasi urang Yunani urban kaopat panglobana di dunya, sanggeus Athena, Thessaloniki jeung Nicosia.

Basa Yunani geus ditulis dina alpabét Yunani (nu munggaran ngawanohkeun vokal) ti mimiti abad 19 SM di Yunani (saméméhna di Linear B), jeung abad 4 SM di Siprus (saméméhna di Cypriot syllabary). Lieratur Yunani miboga sajarah nu geus lumangsung ampir 3000 taun.

Tempo Ogé[édit | sunting sumber]

Référénsi[édit | sunting sumber]

  • (en) Herbert Weir Smyth, Greek Grammar, Harvard University Press, 1956 (revised edition), ISBN 0674362500. The standard grammar of classical Greek. Focuses primarily on the Attic dialect, with comparatively weak treatment of the other dialects and the Homeric Kunstsprache.
  • (en) W. Sidney Allen, Vox Graeca - a guide to the pronunciation of classical Greek. Cambridge University Press, 1968-74. ISBN 052120626X
  • Geoffrey Horrocks, Greek: A History of the Language and Its Speakers (Longman Linguistics Library). Addison Wesley Publishing Company, 1997. ISBN 0582307090. From Mycenean to modern.
  • (en) Andrew Sihler, "A New Comparative Grammar of Greek and Latin", Oxford University Press, 1996. An historical grammar of ancient Greek from its Indo-European origins. Some eccentricities and no bibliography but a useful handbook to the earliest stages of Greek's development.
  • (en) Robert Browning, Medieval and Modern Greek, Cambridge University Press, 2nd edition 1983, ISBN 0521299780. An excellent and concise historical account of the development of modern Greek from the ancient language.
  • (en) Brian Newton, The Generative Interpretation of Dialect: A Study of Modern Greek Phonology, Cambridge University Press, 1972, ISBN 0521084970.
  • (en) Crosby and Schaeffer, An Introduction to Greek, Allyn and Bacon, Inc. 1928. A school grammar of ancient Greek
  • (en) David Holton et al., Greek: A Comprehensive Grammar of the Modern Language, Routledge, 1997, ISBN 041510002X. A reference grammar of modern Greek.
  • (en) Dionysius of Thrace, "Art of Grammar", "Τέχνη γραμματική", c.100 BC

Tumbu Luar[édit | sunting sumber]

Sawangan umum[édit | sunting sumber]

Wikibooks
Wikibooks bisa leuwih écés ngeunaan subjék ieu:
  • Modern Greek, Encyclopedia of the World's Major Languages, Brian Joseph
  • Ancient Greek, Encyclopedia of the World's Major Languages, Brian Joseph
  • Greek Language, Columbia Electronic Encyclopedia.
  • The Perseus Project has many useful pages for the study of classical languages and literatures, including dictionaries.
  • The Greek Language and Linguistics Gateway Useful information on the history of the Greek language, application of modern Linguistics to the study of Greek, and tools for learning Greek.

Pangajaran Basa[édit | sunting sumber]

Umum[édit | sunting sumber]

Basa Yunani Modéren[édit | sunting sumber]

Basa Yunani Kuno kaasup Koine (contona Basa Yunani Téstamén Anyar)[édit | sunting sumber]

Kamus[édit | sunting sumber]

Wiktionary
Basa Yunani edition of Wiktionary, the free dictionary/thesaurus

Literatur[édit | sunting sumber]

Tipografi[édit | sunting sumber]

Buku-buku[édit | sunting sumber]

Léksikal[édit | sunting sumber]

Pangecék Éjahan[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg