Teluk Pérsia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Teluk Pérsia
Teluk Pérsia ti angkasa
Location Asia Kulon
Rupa Teluk
Aliran asup utama Laut Oman
Wewengkon Basin Iran, Irak, Kuwait, Saudi Arabia, Qatar, Bahrain, Uni Émirat Arab, jeung Oman (éksklave Musandam)
Panjang maksimum 989 km (615 mi)
Wewengkon permukaan 251.000 km² (97,000 mil²)
Kajeroan rata-rata 50 m (160 ft)
Kajeroan maksimum 90 m (300 ft)
Gambar ieu némbongkeun peradaban-peradaban awal di deukeut Teluk Pérsia, kaasup Lackhmiyah jeung Sassaniyah.
Peta Kakaisaran Akéméniyah, katémbong Teluk Pérsia di handap tengah.
"Koridor Pérsia" di mana diliwatan ku Sakutu pikeun nyuplai Uni Soviét.

Teluk Pérsia hiji teluk nu aya di Asia Kulon antara Iran (Pérsia) jeung Semenanjung Arab. Teluk ieu mangrupa lanjutan ti Samudra Hindia.[1]

Teluk Pérsia mangrupa titik fokus dina Perang Iran-Irak 1980–1988, di mana pihak-pihakna silih narajang kapal tanker minyak lawanna. Dina 1991, Teluk Pérsia jadi latar dina "Perang Teluk Pérsia" atanapi "Perang Teluk" nalika Irak nginvasi Kuwait, sanajan sabenerna konflik éta utamina mangrupa konflik daratan.

Sacara sajarah jeung internasionalna[2][3][4], teluk ieu kawanoh salaku Teluk Pérsia. Tapi wewengkon cai ieu kadang sacara kontrovérsialna disebut Teluk Arab atanapi ngan Teluk (Basa Inggris: The Gulf) ku raloba nagara Arab,[5] sanajan 2 istilah éta teu diakuan internasionalna. Ngaran Teluk Iran (Teluk Pérsia) dipaké ku Organisasi Hidrografi Internasional.[6]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. United Nations Group of Experts on Geographical Names Working Paper No. 61, 23rd Session, Vienna, 28 March – 4 April 2006. accessed October 9, 2010
  2. Central Intelligence Agency (CIA). "The World Fact Book". Diakses pada 4 Désémber 2010. 
  3. nationsonline.org. "Political Map of Iran". Diakses pada 4 Désémber 2010. 
  4. United Nations. "United Nations Cartographic Section (Middle East Map)". 
  5. "Limits of Oceans and Seas, 3rd edition". International Hydrographic Organization. 20 Agustus 1953. Diakses pada 7 Pébruari 2010. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Koordinat: 26°N 52°E / 26, 52

Citakan:List of seas Citakan:Ancient Mesopotamia Citakan:Petroleum industry


Gnome-globe.svg