Antartika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Antartika

A world map showing the continent of Antarctica. (See Politics section for a clickable map of individual countries.)

Area (Sakabehna)

(tanpa es)

(katutupan es)
14.000.000 km² (5.405.430,2 sq mi)
280.000 km² (108.108,6 sq mi)
13.720.000 km² (5.297.321,6 sq mi)
Populasi
(permanen)
(henteu permanen)
ka-7
≈0
≈1,000
Pamarentahan diparentah ku Antarctic Treaty System
Nu ngaku teritorina
Sayaga keur ngaku
Zona wanci Teu aya
UTC-3 (Graham Land wungkul)
TLD Internet .aq
Kode telepon Didaptar di dieu

Antartika nyaeta buana pangkidulna di Bumi, nu ngampar di Kutub Kidul. Perenahna dina beulahan bumi beulah kidul, ampir sakabehnadi kiduleun Antarctic Circle, dilingkung ku Samudra Kidul. Kalayan lega 14.4 yuta km² (5.4 yuta sq mi), mangrupakeun buana panggedena kalima sanggeus Asia, Afrika, Amerika Kaler, jeung Amerika Kidul. 98% Antartika katutupan ku es, nu rata-rata kandelna pangsaeutikna 1.6 kilometer (1.0 mi).

Ilaharna, Antartika mangrupakeun buana pangtiisna, panggaringna tur panglobaanginna, sarta boga rata-rata pangluhurna ti sakabeh buana.[1] Alatan presipitasina saeutik, kajaba di basisir, jero-jeroan buana ieu sacara tehnis mangrupakeun gurun panglegana di dunya. Euweuh panyicingan manusa nu maneuh tur taya oge bukti yen kungsi kacicingan ku manusa ti jaman prasajarahna mula. Nu aya ukur tutuwuhan katut sasatoan nu bisa cocog jeung kaayaan alam nu tiis, kaasup pinguin, anjing laut (fur seals), lumut, lichen, jeung sababaraha rupa ganggang.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Ngaran Antarktika mangrupakeun versi romanisasi tina kecap campuran basa Yunani Αntarktiké (Aνταρκτική), nu hartina "Sabrangeun Arktik".[2] Sanajan mite jeung spekulasi ngeunaan Terra Australis ("Southern Land") date back to antiquity, the first confirmed sighting of the continent is commonly accepted to have occurred in 1820 by the Russian expedition of Mikhail Lazarev and Fabian Gottlieb von Bellingshausen. However, the continent remained largely neglected for the rest of the 19th century because of its hostile environment, lack of resources, and isolation.

The Antarctic Treaty was signed in 1959 by twelve countries; to date, forty-five countries have signed the treaty. The treaty prohibits military activities and mineral mining, supports scientific research, and protects the continent's ecozone. Ongoing experiments are conducted by more than 4,000 scientists of many nationalities and with different research interests.[3]

Sajarah[édit | sunting sumber]


Geograpi[édit | sunting sumber]

Géologi[édit | sunting sumber]

Flora and fauna[édit | sunting sumber]

Pulitik[édit | sunting sumber]

Transportasi[édit | sunting sumber]

Riset[édit | sunting sumber]

Pangaruh nyongkabna jagat[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "National Geophysical Data Center". National Satellite, Data, and Information Service. 
  2. Liddell, Henry George and Scott, Robert (1940). "ἀνταρκτικός". A Greek-English Lexicon. Clarendon Press. Diakses pada 12 Pébruari 2014. 
  3. "Antarctica - The World Factbook". United States Central Intelligence Agency. 8 Maret 2007. Diakses pada 14 Maret 2007. 

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikisource logo
Wikisource mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca
Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Antarctica ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity