Selandia (buana)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Topografi Selandia. Tenggengan nu ngampar ka kalér jeung tenggara ngajauhan Selandia Anyar dipertimbangkeun sanés bagian peupeusan buana, atawa Australia (kénca luhur), Fiji, atawa Vanuatu (tengah luhur).[1]

Selandia, ogé kawanoh salaku Tasmantis atawa buana Selandia Anyar, nyaéta hiji peupeusan buana jero laut nu tikerelep sanggeus peupeus ti Australia 60–85 yuta taun baheula, misah ti Antartika antara 85 jeung 130 yuta taun baheula.[2] Selandia meureunan geus tikerelep sakabéhna saprak 23 yuta taun baheula,[3][4] jeung kalobaannana (93%) tetep aya di jero Samudra Pasifik.

Selandia legana 3.500.000 km²s (1,400,000 mil²), leuwih ti Greenland atawa India, jeung kira-kira saparo legana Australia. Ngampar ti Kaledonia Anyar di kalér nepi jauh ka Kapuloan sub-antartika Selandia Anyar di kidul (ti 19° lintang kidul nepi ka 56° lintang kidul,[2] kira-kira sarua jeung Haiti nepi ka Teluk Hudson atawa ti Sudan nepi ka Swédia). Selandia Anyar mangrupakeun bagian nu pangluasna ti Selandia nu aya di luhureun paroman laut.

Babagian pulitis[édit | sunting sumber]

Jumlah aréa daratan (kaasup bidang cai dina daratan): ~ 286.655 km² (110,678 mil²)

Populasi[édit | sunting sumber]

  • Kaledonia Anyar - 250,000
  • Selandia Anyar- 4,4 yuta
  • Kapuloan Norfolk - 2.141
  • Pulo Lord Howe - 347

Jumlah populasi: 4,65 yuta

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Figure 8.1: New Zealand in relation to the Indo-Australian and Pacific Plates". The State of New Zealand’s Environment 1997. 22 April 1997. Diakses pada 20 April 2007. 
  2. a b Keith Lewis (2007-01-11). "Zealandia: the New Zealand continent". Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand. Diakses pada 22 Pébruari 2007. 
  3. "Searching for the lost continent of Zealandia", The Dominion Post, 29 September 2007. Disalin 2007-10-09.
  4. Campbell, Hamish, Gerard Hutching (2007). In Search of Ancient New Zealand, 166–167, North Shore, New Zealand: Penguin Books.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Gnome-globe.svg


Koordinat: 40°′″S 170°′″E / <span class="geo-dec geo" title="Maps, aerial photos, and other data for Kesalahan ekspresi: Operator / tak terduga Kesalahan ekspresi: Operator / tak terduga">Kesalahan ekspresi: Operator / tak terduga, Kesalahan ekspresi: Operator / tak terduga