Zona Karapihan jeung Kooperasi Atlantik Kidul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Zona Karapihan jeung Kooperasi Atlantik Kidul
South Atlantic Peace and Cooperation Zone
Zona de Paz e Cooperação do Atlântico Sul
Zone de Paix et de Coopération de l'Atlantique Sud
Zona de Paz y Cooperación del Atlántico Sur
Zpcas flag.jpg
Flag of the ZPCAS
Map of ZPCAS member states.svg
Nagara anggota diwarnaan paul
Pawangunan 27 Oktober 1986
Kantor puseur Brasília, Brasil
Kaanggotaan 24 nagara
Basa resmi Basa Inggris, Basa Portugis, Basa Spanyol, Basa Perancis
Kaprésidénan Pro tempore Flag of Angola.svg Angola
(2007-2009)
Présidén Fernando Henrique Cardoso nyarios di Patepungan Luhur ZPCAS di Brasília.

Zona Karapihan jeung Kooperasi Atlantik Kidul (singketan: ZPCAS; Basa Inggris: South Atlantic Peace and Cooperation Zone atawa Zone of Peace and Cooperation of the South Atlantic; basa Spanyol: Zona de Paz y Cooperación del Atlántico Sur; Basa Portugis: Zona de Paz e Cooperação do Atlântico Sul) dijieun dina 1986 langkung hiji résolusi PBB tina inisiatif Brasil, kalawan tujuan mromosikeun sabilulungan régional jeung panjagaan karapihan sarta kaamanan di wewengkon Atlantik Kidul. Perhatosan katangtuna ditujukeun ka nyegah proliferasi pakarang nuklir géografis jeung ngirangan sarta saterasna ngupus kahadiran militér nu asalna ti nagara-nagara ti wewengkon lian.

Hiji Déklarasi Dénuklirisasi Atlantik Kidul diadopsi dina hiji patepungan nagara anggota di Brasilia dina Séptémber 1994. Majelis Umum PBB ngadukung éta tapi Amérika Sarikat, Britania Raya, jeung Perancis teu satuju.[1] Sadaya nagara anggota Zona ayeuna dihandapan ku Traktat Zona Bébas Pakarang Nuklir Afrika nu ngalega ka sadaya wewengkon cai téritorial nagara Afrika atawa Traktat Palarangan Pakarang Nuklir di Amérika Latin jeung Karibia nu ngalega ka pulo-pulo sajauh sawétan 20 imbit kulon, samentawis Atlantic kidul jauh (bagian ti Samudra Kidul) didénuklirisasi ku Traktat Antartika. Tapi, sababaraha kapuloan di Tonggongan Atlantik Tengah, téritori peuntas laut Britania: Saint Héléna jeung depéndensina: Pulo Ascension jeung Tristan da Cunha, sarta Pulo Bouvet piboga Norwégia teu kawengku sadaya traktat ieu.

Anggota[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. http://books.google.com/books?id=aiIOW0LOdKgC&pg=PA522&lpg=PA522 Encyclopedia of the United Nations and international agreements, Volume 1

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]