Perang Dunya II

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Perang Dunya II
Infobox collage for WWII.PNG
Gambar-gambar Perang Dunya II
Tanggal 1 Séptémber 19392 Séptémber 1945
Lokasi Éropa, Pasifik, Asia Tenggara, Wétan Tengah, Méditérania, jeung Afrika.
Casus belli Jérman narajang Polandia (Éropa) , Panarajangan Pearl Harbour (Asia & Pasifik
Hasil Meunangna sakutu, munculna Amérika Sarikat jeung Uni Soviét salaku nagara adidaya, kabentukna blok-blok nu ngarah ka Perang Tiis, merdikana nagara-nagara jajahan Éropa.
Nu perang
Sakutu:
Bandéra Polandia Polandia
Bandéra Britania Raya Britania Raya
Bandéra Perancis Perancis
Bandéra Uni Soviét Uni Soviét (1941-1945)
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat (1941-1945)
Taiwan Républik Cina
lianna
Poros (Axis):
Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Nazi Jérman
Bandéra Slovakia Slovakia
Bandéra Uni Soviét Uni Soviét (1939-1941)
Bandéra Italia Italia (19401943)
Bandéra Jepang Jepang
Flag of Hungary (1920–1946).svg Hungaria (1940-1944)
Bandéra Romania Romania (19411944)
Bandéra Finlandia Finlandia (19411944)
Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak
Bandéra Thailand Thailand (19411945)
lianna
Komandan
Flag of the United Kingdom.svg Winston Churchill
Flag of the Soviet Union.svg Joseph Stalin
US flag 48 stars.svg Franklin Roosevelt
Taiwan Chiang Kai-Shek
Flag of Poland.svg Władysław Sikorski
Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Adolf Hitler
Flag of Italy (1861-1946).svg Benito Mussolini
Flag of Japan.svg Hideki Tojo
Korban
Militér pupus:
17.000.000
Sipil pupus:
33.000.000
Total pupus:
50.000.000
Militér pupus:
8.000.000
Sipil pupus:
4.000.000
Total pupus:
12.000.000
Bom atom, Fat Man, ngakibatikeun haseup jamur di luhureun kota Nagasaki, Jepang.
Crusader tank Britania ngaliwatan Panzer IV Jérman nu kaduruk di tengah sagara keusik

Perang Dunya II, atanapi Perang Dunya Kadua (biasa disingket PDII) nyaéta konflik militér sadunya nu lumangsung dina 1 Séptémber 1939 nepi ka 2 Séptémber 1945 nu mimilukeun raloba nagara di dunya, kaasup kakiatan-kakiatan gedé anu kabagi kana dua aliansi militér nu lalawanan: Sakutu jeung Poros. Sacara umum, bisa disebut yén perang ieu dimimitian nalika Jérman nginvasi Polandia dina 1 Séptémber 1939, sarta réngsé dina 14 Agustus 1945, nalika Jepang nyerah ka tentara Amérika Sarikat. Resmina, PD II réngsé nalika Jepang nandatanganan dokumén Japanese Instrument of Surrender di kapal USS Missouri dina 2 Séptémber 1945, 6 taun sanggeus awal perang.

Lihat pula[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Hourglass drawing.svg