Shanghai

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Shanghai (上海)
300px
Bagean Shanghai nyaeta Pudong
Location in the People's Republic of China
Shanghai is highlighted and pointed to on this map


Basic Information
Origin of name: shàng - on
hǎi - sea
shì - city
"City on the Sea"
Abbreviation: and 申 Shēn
Area: 6,340.5 km² (31st)
Population (2004): 17,420,000 (25th) Municipality
9,838,000 Urban Area, 2001 est.
Density (2004): 2750/km² (1st) Municipality
GDP (2004):
 - per capita
CNY 745.0 billion (7th)
CNY 42,800 (1st)
HDI (2005) 0.909 (1st) — high
Major nationalities (2000): Han - 99%
Hui - 0.4%
City flower: Yulan magnolia
(Magnolia denudata)
Elevation: 0 - 103.4 m
Coordinates: 31°10′N 121°28′E
Postal code: 200000 - 202100
Area code: +86/21
License plate prefixes : 沪A, B, D, E
沪C (outer suburbs)
ISO 3166-2: cn-31
Time zone : UTC+8
Website : www.shanghai.gov.cn
Government
Administration Type: Municipality
CPC Shanghai
Committee Secretary:
Chen Liangyu
Mayor: Han Zheng
County-level divisions: 18 Districts and 1 County
Township-level divisions: 220 Towns and Villages

Shanghai (Basa Cina: 上海; pinyin: Shànghǎi ; Shanghainese: /zɑ̃'he/), ayana di sapanjang Delta Walungan Yangtze di Cina Wétan, kota panggedéna di Republik Rakyat Cina. Ilahar disebut bénténg ekonomi Cina modern, Shanghai ogé nyadiakeun hal penting dina budaya, dagang, kauangan, industri jeung pusat komunikasi Cina. Sacara administrasi, Shanghai nyaéta kotamadya Republik Rakyat Cina nu statusna satara propinsi. Shanghai ogé salah sahiji palabuan nu pangsibukna di dunya, sarta jadi pusat kargo panggedéna dina taun 2005 [1].

Tina kota nguseup nu sepi, Shanghai jadi salah sahiji kota penting di China dina abad kaduapuluh tur jadi pusat budaya populér, diskusi intelék jeung intrik politik nalika éra Republik China. Shanghai jadi pusat ékonomi nomer tilu di dunya, sanggeus Kota New York jeung London, sarta kota dagang panggedéna di Wetan Jaun dina ahir abad ka-19 jeung awal abad ka-20. Sanggeus komunis ngawasa dina taun 1949, Shanghai langlayeuseun dina pangaruh pajeg pamarentah nu kuat tur unsur borju dibersihkeun. Sanggeus pamarentah pusat nyieun kawijakan ékonomi-pasar keur ngawangun deui Shanghai dina taun 1992, Shanghai tumuwuh gancang ngaleuwihan kota Shenzhen jeung Guangzhou nu leuwih tiheula maju, jeung sanggeus éta jadi nu pangmajuna dina ékonomi China. Sababaraha tantangan disanghareupan ku Shanghai dina awal abad ka-21, minangka kota nu keur usaha pikeun ngurangan tingkat migrasi pagawé nu nérékél, béda tingkat karaharjaan, jeung turunna kualitas lingkungan. Sangkilang kitu, gedung jarangkung jeung kahirupan moderen di Shanghai mindeng ditempo salaku tanda nu nuduhkeun tumuwuhna ekonomi China.

Ngaran asli[édit | sunting sumber]

Shanghaikanji.png

Ngaran "Shanghai" ditulis dina dua karakter Cina (tempo beulah kenca) sacara literatur hartina "dina" jeung "laut". Dina basa wewengkon Shanghai dieja /zɑ̃.'he/, sedengkeun dina Basa Mandarin Standar dumasar kana Hanyu Pinyin dieja Shànghǎi. Ngaran kota Shanghai ti Dinasti Song (dina abad ka-11), nu dina waktu harita geus aya muara walungan jeung ngaran kota ieu di tempat kiwari. Aya sababaraha nu masih keneh dipadungdengkeun saperti kumaha ngahartikeun ngaran Shanghai, tapi sajarah pamarentah satempat nyebutkeun yen Shanghai hartina "wewengkon luhureun laut" (海之上洋). Sanajan kitu, dina basa Mandarin, oge nyebutkeun "indit ka laut," nujul kana status kota palabuan. Ngaran puitis Shanghai nyaeta ku cara mindahkeun runtuyan dua karakter saperti, Haishang (海上), ngaran ieu ilahar dipake keur seni jeung budaya Shanghai. Di Eropa, Shanghai dieja oge Schanghai (dina Basa Jerman), Sjanghai (dina Basa Belanda), Xangai (dina Basa Portugis) sarta Changhaï (dina Basa Perancis), tapi saprak taun 1990-an dumasar kana Hanyu Pinyin dieja "Shanghai" tur jadi ilahar dipake di Eropa. Dina Basa Jepang, Shanghai ditulis make dua karakter Basa Cina nu sarua (上海), sarta dina ejaan Jepang Shanhai (シャンハイ) nu meh sarua jeung ejaan Mandarin.

Singgeta Shanghai dina Basa Cina nyaeta (沪) jeung Shēn (申). Hu asalna tina ngaran walungan Hu Du (沪渎) nu kiwari disebut Suzhou Creek sedengkeun Shēn asalna tina ngaran Chunshen Jun (春申君), bangsawan Karajaan Chu (楚国) dina abada katilu S.M. nu wewengkonna kaasup Shanghai tur diaku sabage pahlawan satempat. Tim olahraga jeung koran di Shanghai ilahar ngagunakeun karakter Shēn (申). Shanghai biasa disebut oge Shēnchéng (申城, "Kota Shēn").

Dina Basa Inggris, disebut oge "Paris of the East", "Queen of the Orient", "Pearl of the Orient", sarta "The Whore of Asia" (nujul kana korupsi dina taun 1920-an tur 1930-an, kaasup obat-obatan jeung prostitusi).

Sajarah[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: History of Shanghai.

Samemeh abad ka-19[édit | sunting sumber]

Samemeh jadi kota Shanghai, Shanghai bagean ti Songjiang (松江縣), diparentah ku prefektur Suzhou (蘇州府). Ti mimiti Dinasti Song (960-1279), Shanghai tumuwuh jadi palabuan nu sibuk, tur sacara kaputusan politik (Songjiang (淞江) kiwari salah sahiji tina 18 distrik dina kakawasaan Shanghai).

Peta German Kota Shanghai dina taun 1888

Kota tembok mimiti diwangun dina taun 1553, hal ieu dianggap mimiti ayana Kota Shanghai. Samemeh abad ka-19, Shanghai lain kota utama, beda jeung kota utama China kiwari, teu loba kapanggih bukti China baheula di Shanghai. Sanajan kitu, saeutik bukti nu kapanggih di Shanghai heubeul kacida tur tipe tina periode Tilu Karajaan dina Sajarah Cina, sabab Shanghai kiwari kaasup pusat sajarah Karajaan Wu (222-280).

Salila era Qianlong dina Dinasti Qing, Shanghai jadi salah sahiji palabuan penting di Walungan Yangtze jeung Huangpu sarta hiji palabuan laut deukeut Propinsi Jiangsu jeung Zhejiang, sanajan keur perdagangan ka luar nagara masih dilarang dina waktu harita. Wujiaochang (五角场), kiwari di Yangpu District, sarta daerah sabudeureunna geus diwangun keur pusat kota. Taun saterusna dina era Qianlong, Shiliupu (十六铺), kiwari di Huangpu District, jadi palabuan panggedena di Asia Wetan.

Abad ka-19 nepi ka awal abad ka-20[édit | sunting sumber]

Shanghai tumuwuh gancang kacida dina abad ka-19, kota nu posisina strategis di Yangtze River jadi lokasi nu ideal keur dagang jeung nagara-nagara Eropa.

Puxi (West Bank) side of Shanghai

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. List of the busiest ports in the world

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Shanghai ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Shanghai di Wikivoyage

Citakan:Provinces of China


Nulis.jpg