Hideung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hideung
 
Koordinat Warna
Triplét Hex #000000
RGB (r, g, b) (0, 0, 0)
CMYK (c, m, y, k) N (0, 0, 0, 100)
HSV (h, s, v) (-°, -%, 0%)
  N: Normalisasi ka [ 0–255 ] (robah jadi [0–100])

Hideung dina définisi idéal nyaéta kaayaan euwueh warna atawa cahaya samasakali dina hiji rohang poék. Dina fotografi, hal ieu boga harti kateumampuh filem atawa sénsor nyerek cahaya alatan inténsitas meuleumna leutik teuing. Hal ieu bisa dihontal ku cara ngukur heula under exposure dina pamakéan méter cahaya.

Pangaruh[édit | sunting sumber]

Dina réa kabudayaan, hideung mindeng dikaitkeun jeung hal-hal goréng, contona ku ayana istilah élmu hideung. Tapi aya ogé kabudayaan anu nganggap hiedueng boga pangaruh positif, contona ku ayana anggapan yén hideung perlambang kategasan. Hideung ogé dianggap boga sipat kuat, sahingga henteu gampang kotor. Cahaya anu ngeunaan widang hideung condong kaserep maksimal.

Fungsi[édit | sunting sumber]

Hideung nyaéta dipaké standar tulisan aksara dina keretas bodas. Alatan éta mangsi hideung mindeng dijual misah ku produsén printer, alatan leuwih mindeng béak dibandingkeun warna.

Hideung ogé dipaké pikeun naékkeun harga warna dina sistem warna prosés CMYK. Hideung ditambahkeun luyu jeung proséntase anu dipikahayang.

Dina seni rupa, hideung mindeng dipaké dina nyuguhkeun hiji karya, dumasar tinimbangan yén hideung anu marengan warna séjén sanggup nguatkeun gambaran warna kasebut. Sajaba ti éta hideung mindeng dipaké minangka cét rohangan anu samasakali henteu kaci mantulkan cahaya, contona kamar poék dina fotografi atawa bioskop.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]