Jangka sorong

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jangka sorong manual
Cara menggunakan jangka sorong

Jangka sorong nya éta alat ukur anu taliti pisan nepi ka seperseratus milimeter.[1] Jangka sorong ngawengku dua bagian, bagian nu cicing jeung bagian nu gerak.[1] Maca hasil ukur gumantung kana kaahlian jeung taliti atawa henteuna anu maké jangka sorong. [1]

Gunana jangka sorong[édit | sunting sumber]

  • Pikeun ngukur hiji barang tina sisi luar ku cara diapit.[2]
  • Pikeun ngukur sisi hiji baranganu ilaharna mah mangrupa liang dina pipa jeung lainna.[2]
  • Pikeun ngukur jerona liang dina barang kalan cara ngasupkeun bagian pangukur.[2]

Anapon makéna jangka sorong kasebut, nya éta saperti:

  1. Ngukur diameter luarna barang.[2] Cara ngukur diaméter, lébar atawa kandelna barang, puterkeun pengunci ka belah kénca, buka rahang, asupkeun barang ka rahang handap jangka sorong, gésér rahang sangkan rahang pas beulah barangna, putar pengunci ka belah katuhu.[2]
  2. Ngukur diameter jerona barang.[2] Cara ngukur diaméter bagian jerona pipa atawa tabung.[2] Puter pengunci ka belah kénca, asupkeun rahang luhur ka jero barang, gésér sangkan rahang pas kana barang, puter pengunci ka belah katuhu.[2]
  3. Ngukur jerona barang.[2] Cara ngukur jerona barang.[2] Putarkeun pengunci ka belah kénca, buka rahang sorong nepika sisi lancip antel kana dasar tabung, puter pengunci ka belah kauhu.[2]

Cara maca skala jangka sorong nya éta mimitina perhatikeun skala nonius anu paréréndéng jeung salah sahiji skala utama.[2] Itung sabaraha skala nepi ka angka nol.[2] Satuluyna perhatikeun skala utama.[2] Dina skala utama, sanggeus angka nol mundur ka tukang nénbongkeun angka 4.7 cm.[2] Nepi ka diameter anu diukur sarua jeung 4,7 cm + 0,4 mm = 4,74 cm.[2]

Rupa-rupa jangka sorong[édit | sunting sumber]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c Makalah Alat Ukur Mekanik (Dicutat tanggal 4 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p Jangka Sorong(Dicutat tanggal 4 Desember 2011)