John Henry Poynting

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
John Henry Poynting

John Henry Poynting (1852-1914) nyaéta saurang fisikawan Inggris anu nyiptakeun hiji téoréma, anu dipikawanoh minangka éktor Poynting, anu méré ajén kana gedéna aliran énérgi éléktromagnétik.[1]

Poynting lahir tanggal 9 Séptémber 1852, di Monton, deukeut Manchester, Inggris. Anjeunna kungsi sakola di Owens College (kiwari Universitas Manchester), Universitas London, jeung Trinity College, Cambridge. Anjeunna jadi profésor fisika di Mason College (anu tuluy jadi Universitas Birmingham) tain 1880, nepika anjeunna tilar dunya.[1]

Dina taun 1884, anjeunna ngawanohkeun vector Poynting, anu nyadiakeun persamaan anu basajan pikeun ngitung tingkat aliran énérgi éléktromagnétik.[1] Bareng jeung ngarobah médan listrik jeung magnetic nyieun radiasi gelombang énérgi éléktromgnétik. Étagelombang éléktromagnétik téh mawa énérgi, anu dipikawanoh minangka énérgi éléktromagnétik, dina kecepatan cahaya anu liwat dina widang hampa. Cahaya, radio, jeung sinyal televise sarta microwave ogé ngandung gelombang éléktromagnétik.[1]

Dina makalahna anu medal taun 1884-1885, anjeunna nunjukkeun aliran énérgi dina titik anu bisa diungkabkeun kalawan make formula anu basajan pikeun medar médan magnétik jeung listrik. Ieu pisan anu disebut téoréma Poyning téh.[2]

Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d (en)John Henry Poynting(diakses tanggal 30 November 2011)
  2. (en)John Henry Poynting (diaskes tanggal 30 Nopember 2011)
Nulis.jpg