Karét (tuwuhan)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tuwuhan karét
Hevea brasiliensis
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Family: Euphorbiaceae
Subfamily: Crotonoideae
Tribe: Micrandreae
Subtribe: Heveinae
Genus: Hevea
Species: H. brasiliensis
Ngaran binomial
Hevea brasiliensis
Müll.Arg.

Minangka penghasil latéks, tuwuhan karét bisa disebut mangrupa hiji-hijina tuwuhan anu dipelak sacara gegedéan (nazarudin dkk1992).

Tuwuhan karét mangrupakeun tuwuhan anu tumuwuh luhur sarta boga tangkal anu cukup badag.

Luhur tangkal dewasa ngahontal 15-25 méter. Tangkal tuwuhan biasana tumuwuh lempeng sarta ngabogaan dahan di luhur. Di sawatara kebon karét aya kacondongan pepelakan ieu tumuwuh rada doyong ka arah kalér. Tangkal pepelakan ieu ngandung geutah anu dipikawanoh kalawan ngaran latéks.

Daun karét diwangun ku gagang daun utama sarta gagang anak daun. Panjang gagang daun utama 3-20 cm. Panjang gagang anak daun kira-kira 3-10 cm sarta dina tungtungna aya kelenjar. Biasana aya tilu anak daun anu aya dina saheulay daun karét. Anak daun ngawangun bentuk éliptis, manjang kalawan tungtung nu seukeut. Sisina rata sarta dugul.

Siki karét aya dina saban rohang buah. Jadi jumlah siki biasana aya tilu, sakapeung genep, luyu jeung jumlah rohang. Ukuran siki badag kalawan kulit nu teuas. Warnana cokelat semu hideung kalawan titik-titik kalayan pola anu mandiri.

Luyu kalawan sipat dikotilnya, akar tanagaman karét mangrupa akar tunggang. Akar ieu sanggup menopang batang pepelakan anu tumuwuh luhur sarta badag.

tangkal karet


Jarak Pelak[édit | sunting sumber]

Produktivitas karét dipangaruhan ku jarak pelak sarta kerepna pepelakan, sagigireun faktor-faktor anu lianna. Jarak anu leuwih heureut boga akibat negatif katut sawatara kalemahna.

Sawatara karuksakan anu baris lumangsung alatan jarak anu leuwih heureut nyaéta:

  • Karuksakan makuta pucuk ku angin;
  • Umur tangkal ngurangan alatan panyakit;
  • Hasil geutahna baris ngurangan;
  • Ku sabab éta, dina melak, henteu meunang rapet teuing antara jarak hiji tangkal ka tangkal séjénna.

Ngilo perkara-perkara kasebut diluhur, mangka kiwari kakerepan tangkal saban hektarna henteu ngaleuwihan ti jumlah 400 nepi ka 500 tangkal. Hal éta hartina jarak pelakna perhektar nyaéta 7x3 m, 7, 14x 3, 33 m atawa 8x2,5 m.

Bibit[édit | sunting sumber]

Usaha ngaronjatkeun produktivitas pepelakan karét boh dina tingkat pausahaan swasta boh sacara nasional, kudu dilaksanakeun kalawan melak klon-klon unggulan panganyarna dina waktu melak anyar atawa dina waktu ngarumajakeun.

Klon nyaéta turunan anu ditampa meké budidaya vegetatif. Ku kituna, cirri-ciri pepelakan kasebut sarua persis jeung pepelakan indungna.

Klon anu diajurkeun nyaéta:

  1. Klon GT1,
  2. Klon PR 107,
  3. Klon PR 228,
  4. Klon PR 261,
  5. Klon PR 300,
  6. Klon PR 255,
  7. Klon PR 303,
  8. Klon AVROS 2037,
  9. Klon BPMI.

Panyadapan[édit | sunting sumber]

Latex dikumpulkeun tina tuwuhan karet nu disadap

Panyadapan mangrupakeun salah sahiji kagiatan poko usaha budidaya karét.

Tujuan tina panyadapan karét ieu nyaéta muka kamalir latéks dina kulit tangkal ambéh latéks gancang nyérélék. Laju ngocorna latéks baris ngurangan lamun takeran cacai latéks dina kulit ngurangan.

Kulit karét kalawan jangkungna 260 cm ti beungeut taneuh mangrupa widang sadap patani karét pikeun nampa panghasilan salila 30 taun. Ku sabab éta panyadapan kudu dipigawé kalawan ati-ati ambéh henteu ngaruksak kulit kasebut. Lamun lumangsung kasalahan dina panyadapan, mangka produksi karét baris ngurangan (Santosa, 1986)

Pikeun meunangkeun hasil sadap anu alus, panyadapan kudu nurutkeun aturan nu tangtu ambéh dibeunangkeun hasil anu luhur, nguntungkeun, sarta sinambung kalawan tetep merhatikeun faktor kaséhatan pepelakan.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Galeri[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Bacaan satuluyna[édit | sunting sumber]

  • Zhang, J., Huss, V.A.R., Sun, X., Chang, K. and Pan, D. 2008. Morphology and phylogenetic position of a trebouxiophycean green algae (Chlorophyta) growing on the rubber tree, Hevea brasiliensis, with the description of a new genus and species. Eur. J. Phycol. 43(2): 185 - 193.