Katsushika Hokusai

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambar Katsushika Hokusai

Katsushika Hokusai (葛飾北斎) (1760-1849) nya éta salah saurang seniman, pelukis, pemahat jeung seniman grafis anu maké tehnik ukiyo-e dina Jaman Edo. Anjeunna gumelar di Distrik Honjo, Edo (sekarang Edo bernama Tokyo).[1]

Palukis buku sketsa 13 jilid berjudul Hokusai Manga (diterbitkeun taun 1814) jeung cetakan ukiyo-e "36 Pamandangan Gunung Fuji" (sakitar taun 1823-1829) ogé "Ombak gedé di Pantai Kanagawa".[2] Hokusai dianggap sabagé salah sahiji tokoh penting dina widang ukiyo-e (sacara harafiah: "lukisan jaman ayeuna") atawa lukisan anu temana kahirupan sapopoé.[2] Hokusai ogé terkenal ku gambar erotisna dina gaya shunga.[2] "Fukujusō" karyana, rangkaian sajumlah 12 gambar anu ngarayakeun kaagungan tubuh jeung hasrat, dianggap sabagé salah sahiji tina tilu karya shunga pang alusna.[2] Karyana jadi inspirasi anu perting pikeun impresionis Eropa sapertos Claude Monet.[2]

Karya[édit | sunting sumber]

Hokusai miboga karir anu panjang, mung ngahasilkeun karya pentingna nalika usiana 60 taun.[2] Karyana anu paling terkenal nya éta seri ukiyo-e 36 Pamandangan Gunung Fuji (富嶽三十六景; Fugaku Sanjūrokkei) anu ngambarkeun pamandangan Gunung Fuji ti berbagai lokasi.[2] Seri lukisan 36 Pamandangan Gunung Fuji eusina 46 lukisan anu dihasilkeun dina tahun 1826-1833.[2] Mimitina seri lukisan ieu ngan saukur 36 lukisan, tapi nalika terkenal Hokusai nambahan deui 10 lukisan.[2]

Karya pang gedéna Hokusai anu judulna Hokusai Manga (北斎漫画) 15 jilid, eusina sketsa-sketsa ani inventif anu diterbitkeun taun 1814. Gaya karikaturna osok dianggap sabagé perintis manga modern.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Forrer, Matthi. Hokusai. Prestel-Verlag. Munich:1991. ISBN:3-7913-2490-x
  2. a b c d e f g h i j Biografi


Nulis.jpg