Wilangan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Wilangan atawa angka nyaeta hiji entitas abstrak pikeun ngagambarkeun quantity. Aya sababaraha jenis wilangan. Nu pada mikawanoh nyaeta angka naturals {0, 1, 2, ...} digunakeun pikeun ngawilang jeung dilambangkeun ku N. Upama negative oge diasupkeun, mangka urang meunang wilangan buleud Z. Rasio wilangan buleud disebut rational angka atawa fractions; kumpulan sakabeh wilangan rasional dilambangkeun ku Q. Wilangan rasional bisa dituliskeun ku wilangan desimal nu ngabogaan digit nu kawates atawa periodik. Umpamana sakabeh wilangan desimal nu teu kawates jeun nu teu periodik diasupkeun, mangka dihasilkeun wilangan nyata(real) s R. Wilangan nyata anu henteu rasional disebut wilangan wilangan irrasional . Wilangan real bisa dilegakeun ka wilangan kompleks C pikeun mecahkeun sakabeh sasaruaan aljabar. Lambang di luhur biasana ditulis ku huruf kandel, nyaeta:

\mathbb{N}\sub\mathbb{Z}\sub\mathbb{Q}\sub\mathbb{R}\sub\mathbb{C}

Wilangan komplek kahareupna bisa leuwih dilegakeun quaternions, but multiplication of quaternions is not commutative. Octonions, in turn, extend the quaternions, but this time, associativity is lost. In fact, the only finite-dimensional associative division algebras over R are the reals, the complex numbers, and the quaternions.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg