XDSL

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

xdsl nyaéta istilah pikeun nyebutkeun kabéh wanda téknologi digital subscriber lines. Dua wanda nu utama nyaéta ADSL jeung SDSL. Dua wanda séjénna nyaéta High-data-rate DSL (HDSL) jeung Very high DSL (VDSL). Téknologi xdsl kaasup téknologi Voice over Internet Protocol (VoIP) anu kiwari keur jadi trénd pikeun dimekarkeun.

Awalna, tujuan pamakéan téknologi xdsl nyaéta pikeun Vidéo on demand (VoD) sarta TV interaktif (ITV). Ku hadirna world wide web (www), kabutuh kana rubakpita pikeun meunangkeun aksés ka internét kiwari dirasakeun sabagé salah sahiji kabutuhan utama pikeun ngagunakeun téknologi xdsl. Poténsi pamakxdsl nyaéta istilah pikeun nyebutkeun kabéh wanda téknologi digital subscriber lines. Dua wanda nu utama nyaéta ADSL jeung SDSL. Dua wanda séjénna nyaéta High-data-rate DSL (HDSL) jeung Very high DSL (VDSL). Téknologi xdsl kaasup téknologi Voice over Internet Protocol (VoIP) anu kiwari keur jadi trend pikeun dimekarkeun.

Awalna, tujuan pamakéan téknologi xdsl nyaéta pikeun Vidéo on demand (VoD) sarta TV interaktif (ITV). Ku hadirna world wide web, kabutuh kana rubakpita pikeun meunangkeun aksés ka internet kiwari dirasakeun sabagé salah sahiji kabutuhan utama pikeun ngagunakeun téknologi xdsl. Poténsi aplikasi pamakéan pita rubak pikeun nyumponan kabutuh di padumukan-padumukan geus karasa, nyaéta kaasup: vidéo on demand; near vidéo on demand; delayed broadcast; internet access; broadcast vidéo; teleshopping; telework; games; karaoke on demand.

Téknologi DSL ngagunakeun téknik modulasi pikeun madetkeun (komprési) data dina kabel tambaga dawam. Remen ogé disebut sabagé téknologi last mile anu nyambungkeun setasiun switching telepon langsung ka imah atawa kantor (pamaké ahir), jarang dipaké sabagé saluran tulangtonggong antar setasiun switching.

xdsl sarua jeung ISDN sabab dijalankeunana dina kabel telepon tambaga dawam / (POTS) sarta ogé dijalankeun dina jarak deukeut (kira-kira 20,000 suku). Tapi, xdsl nawarkeun kapasitas anu leuwih gedé, nepi ka 32 Mbps pikeun trafik downstream sarta ti 32 Kbps nepi ka leuwih 1 Mbps pikeun trafik upstream.

Pamakéan xdsl bisa jadi salah sahiji alternatif téknologi aksés pikeun nyumponan kabutuh rubakpita. Téknologi ieu mangrupa téknologi modém anu ngagunakeun sambungan telepon (twisted-pair) nu aya kiwari pikeun ngirimkeun data nu rubakpitana gedé, kawas multimédia sarta vidéo, ka langganan. Téknologi ieu meunang perhatian nu gedé ti para panyadia jasa alatan bisa ngirimkeun data nu rubakpitana gedé ka lokasi nu sumebar sarta merlukeun parobahan anu relatif leutik dina infrastruktur nu geus aya.