Agama Buddha

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Buddha.

Buddhisme (Pali / Sansekerta: बौद्ध धर्म Bauddha Dharma) nya éta agama jeung filsafat nu ngawengku sababaraha tradisi, kapercayaan jeung prakték, sabagéan badag dumasar kana ajaran-ajaran nu ditepikeun ku Siddhartha Gautama, umumna dipikawanoh ku Buddha (Pali / Sansekerta "hiji dihudangkeun").[1]

Déskripsi[édit | sunting sumber]

Sang Buddha dumuk jeung ngajar di India timur laut sababaraha waktu antara abad ka 6 jeung 4 SM. Anjeunna diaku ku umat Buddha salaku guru kacerahkeun nu hudang atawa babagi wawasan keur ngabantuan mahluk hirup ti teu kanyahoanna (avidya)tinggal dan mengajar di anak benua India timur laut beberapa waktu antara abad 6 SM dan 4. [1] Ia diakui oleh umat Buddha sebagai guru tercerahkan yang terbangun atau berbagi wawasan.[1]

Dua cabang utama Buddhisme nu diaku: Theravada ("Sekolah Para Sesepuh") jeung Mahayana ("Kendaraan Besar"). Theravada ngabogaan umat nu luas di Sri Lanka jeung Asia Tenggara. Mahayana kapanggih di sakabéh Asia Timur jeung kaasup tradisi Tanah Murni, Zen, Nichiren Buddhisme, Buddhisme Tibet, Shingon, Tiantai (Tendai) jeung Shinnyo-en. Dina sababaraha klasifikasi Vajrayana-saperti nu dipraktekeun utamana di Tibet jeung Mongolia-diaku salaku cabang katilu, nu séjénna ngaklasifikasikeun salaku bagéan ti Mahayana.[2]

Buddhisme kalintang populer di Asia. Sekolah Buddhis loba ragemna dina sifat nu sami nya éta ka arah “pembebasan”. Doktrin kardinal originasi gumantung kana doktrin nu umum di sakabéh ajaran Buddha ti Theravada keur Dzogchen ka sakola geus musnah [7] dasar-dasar tradisi Buddhis jeung praktekna nya éta Tilu Permata:. Sang Buddha, Dharma (ajaran), jeung Sangha (komunitas). Nyoko kana "nyalindung di tilu permata" sacara tradisional geus jadi deklarasi jeung komitmen keur aya di jalan Buddha jeung sacara umum ngabédakeun Buddha jeung non Buddhis. Prakték-prakték séjén mungkin kaasup kana ajaran étika saperti keiu, rojongan ti komunitas biara, ngaleupaskeun cara hirup konvensional jeung jadi biara, jeng sajabana.[3]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b "Buddhism". (2009). In Encyclopædia Britannica. Retrieved November 26, 2009, from Encyclopædia Britannica Online Library Edition.
  2. "Nine Yana categorisation". Rigpawiki.org. 17 Agustus 2011. Diakses pada 24 Oktober 2011. 
  3. Lopez (1995). Buddhism in Practice. Princeton University Press. p. 16. ISBN 0-691-04442-2.
Nulis.jpg