Alkuna

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Alkuna hartina hidrokarbon nu mibanda paling saeutik hiji beungkeut rangkep tilu antara atom-atom karbonna. Sacara tradisional alkuna dipikawanoh salaku asetilén, najan ngaran asetilén ogé dipaké pikeun nujul sacara husus ka anggota nu pangbasajanna, nyaéta étuna.

Pasipatan fisik[édit | sunting sumber]

Béda ti alkana, alkuna teu stabil jeung réaktif pisan. Watek ieu nu jadi sabab leuwih panasna seuneu asetilén nu sok dipaké matri.

Conto[édit | sunting sumber]

Alkuna pangbasajanna nyaéta étuna (asetilén):

asetilén

Réaksi[édit | sunting sumber]

Alkuna terminal[édit | sunting sumber]