Ambil-Ambilan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti Ambil-ambilan)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Barudak keur ulin bari ngawih ambil-ambilan

Ambil-ambilan nya éta kawih kaulinan barudak anu dikawihkeun ku dua rombongan atawa kelompok ngajajar pahareup-hareup.[1]Cara ngawihna siligenti patémbalan kawas sisindiran, tuluy tumuluy nepi ka éléh rombongan atawa kelompok nu hareupna teu bisa ngajawab deui.[1]Budak nu kapilih ku rombongan anu kabagéan milih, disebut ngaranna tuluy pindah ka rombonganana atawa kelompokna, pindahna bari éngké-éngkéan sarta bari disurakan "maling endog" ku rombongan anu ditinggalkeun.[1]Tuluy nu éléh biasana kudu narima hukuman ti nu meunang, lamun nu éléh teu narima kana hukumanana bisana sok leuwih disurakan ku barudak nu meunang atawa disebutan euweuh kanjutan keur lalaki, mun keur awéwé mah biasana sok disebutanna téh euweuh peurahan.[1]Kieu rakitan kaawihna:

- Ambil-ambilan
turuktuk hayam samantu
+ Saha nu diambil
kami mah teu boga incu
- Si Anu kadieu
purah nutu purah ngéjo
purah ngasakan baligo
+ Nyerieun sukuna
kacugak ku kaliagé
- Aya ubarna urat munding campur ragé
tiguling nyocolan dagé.[1]


Kawih lianna :


- Ambil-ambilan
turuktuk hayam samantu
+ Saha nu diambil,
kami mah teu boga incu
boga gé anak pahatu
- Pahatu gé daék
purah nutu purah ngéjo
purah ngasakan baligo
+ Nyerieun sukuna
kacugak ku kaliagé
- Aya ubarna urat munding campur ragé
tiguling nyocolan dagé.[1][2]


Arjuna Wayang.jpg


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f Hidayat, Rachmat Taufiq, spk.2005.Peperenian Urang Sunda.Bandung:Kiblat
  2. Kawih kaulinan barudak](diakses tanggal 03 Mei 2011)