Hayam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ayam
Hayam jago jeung hayam bikang
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Galliformes
Family: Phasianidae
Genus: Gallus
Species: G. gallus
Subspecies: G. g. domesticus
Trinomial name
Gallus gallus domesticus

Hayam nyaéta sato ingu sabangsa manuk anu hirupna sapopoé dina taneuh.[1] Aya rupa-rupa hayam anu dipikawanoh saperti : hayam jago, hayam danten, hayam jajangkar, hayam kotok, jeung hayam bikang.[1] Ngaran hayam ditangtukeun dumasar kana buluna, asalna, jeung gawéna.[1]

Jenis-jenis Hayam[édit | sunting sumber]

Hayam ogé miboga jenis hayam aduan, nya éta hayam anu sok dipaké ngadu hayam.[2] Ciri-ciri hayam aduan bisa ditempo tina pamatuk, mata, bulu, jeung sisikna. [2] Pamatuk hayam aduan anu hadé disebut péot jaramieun, matana pétét, bulu jangjangna kudu nutupan nepi ka tunggir, cékérna kudu capit hurangeun nyaéta miboga capit jiga hurang, tulang dadana kudu nepi ka deukeut telih,.[2]

Béda jeung hayam jago, hayam jago anu hadé miboga sora anu panjang sedengkeun hayam aduan sorana kudu pondok.[2] Hayam adu tara sagawayah dileupaskeun bareng jeung hayam-hayam sjénna tapi kudu aya dina kandang ranggap.[2] Kucara rutin hayam adu dimandian tuluy dipoyan sangkan kuat, jeung deui hayam aduan ulah sagawayah dibéré nyatu naon baé kudu anu aya gizian.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d R.A Darnadibrata, .Kamus Basa Sunda. Kiblat 2006. Bandung.
  2. a b c d e f (id)Hj.Patimah,spk. Ensiklopedi Sunda : Alam, Manusia dan Budaya termasuk Budaya Cirebonan dan Betawi. PT Dunia Pustaka Jaya. Jakarta 2000.


Nulis.jpg